Turizmcilerden Eylem Destek Planına tepkiler

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 'Turizm Sektörü Acil Eylem Planı'na, turizmcilerden tepkiler gelmeye devam ediyor. Turizm Acil Eylem Destek Paketi'ni turizm sektörü genel çerçevede olumlu değerlendirirken, sektörün farklı bileşenleri destek paketinin kapsamının sınırlı kaldığı görüşünde birleşti.

31/12/2019 23:40
Turizmcilerden Eylem Destek Planına tepkiler

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır’ın Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı Turizm Eylem Paketi’ne ilişkin değerlendirmesi ise şöyle:

“Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı Turizm Acil Eylem Planı’nı sektördeki sıkıntıların aşılması yönünde olumlu bir ilk adım olarak görüyoruz. Kamu ve özel sektörün birlikte aldığı kararlar olarak iyi bir başlangıç olduğunu düşünüyoruz. Eylem planındaki maddeleri de genel olarak olumlu buluyoruz.

Özellikle Başbakan’ın bu yoğun gündemde turizm sektörünün çok önemsendiği mesajı vermesi sektör adına memnuniyet verici. Özellikle eylem planında yer alan 750 bin dolar ve üzerinde gelir getiren tesislerin ihracatçı sayılması ve kredi kullanımına yönelik kararlar başta olmak üzere alınması planlanan tedbirler çok yerinde. Ancak istihdama yönelik de tedbirlerin de hayata geçirilmesini bekliyoruz.  Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mahir Ünal’a da bu tedbirlerin alınması konusunda gösterdiği sektörümüze yönelik yoğun mesaisi için ayrıca teşekkür ediyoruz”.

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Sili yaptığı açıklamada ise, “Sayın Başbakanımızın açıklamış olduğu turizm destek paketi ile ilgili olarak öncelikle Türkiye’mizin içinde bulunduğu yoğun gündem içerisinde kısa sürede hazırlanan ve kamuoyuyla paylaşılan önlemler için müteşekkiriz.

Konaklama sektörü olarak mevcut durumda daha radikal destek ve çözümlere ihtiyaç duymakta isek de yine açıklamada Turizm Bakanlığımızın üzerinde çalıştığı ifade edilen yapısal çözümler içerisinde daha da etkin çözümlerin ve desteklerin ele alınacağına inanıyoruz”.

Çukurova Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (ÇUKTOB) Başkanı Murat Demir, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 2016 Turizm eylem Planı’nı değerlendirdi. Açıklanan eylem planı ile turizmcilerin bir nebze de olsa rahat bir nefes alabileceğini söyleyen Demir, “Sektöre 255 milyon lira destek sağlandı, 288 milyon liralık ödemelerde ertelenerek 3 yıla yayıldı" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen toplantıda 2016Turizm Eylem Planı'nı açıkladı. Açıklanan eylem planında turizmciler için destek paketleri yer alırken, ödemelerde de kolaylıklar sağlandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 2016 Turizm eylem Planı’nı değerlendiren Çukurova Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (ÇUKTOB) Başkanı Murat Demir açıklanan eylem planı ile turizmcilerin bir nebze de olsa rahat bir nefes alabileceğini belirterek, 2016 yılında turizm sektörü eski günlerine kavuşturmak istediklerini söyledi.

ÖDEMELER ERTELENECEK

2016 Turizm eylem Planı ile ilgili satırbaşlarına değinen Başkan Demir, “Birinci eylemde turist getiren A grubu firmalara uçuş başına 6 bin dolar destek sağlanacak. Ülke sınırlandırması da kaldırılacak. Bu destekten yararlanan firmalar için turist getirecek ülke sayısı 13'ken 26'ya çıkacak. İkinci maddede en az  400 bin turist getiren seyahat acentalarına 100 bin TL'ye kadar kredi kullanma hakkı çıktı. Sektörde daralma olursa turizm firmalarını ihtiyaç halinde borçlarının yeniden yapılanması sağlanacak. Turizm kredilerinin ötelenmesinde ve yeniden yapılandırılmasında kolaylık sağlanacak. Bakanlık belgeli konaklama tesislerinden alınan pay bedellerinin 2016 yılı ödemeleri ertelenecek ve 3 taksite bölünecek” dedi.

255 MİLYON TL HİBE

Açıklanan paket ile 255 milyon TL hibe desteği sağlanacağını ve 288 milyon TL’lik ödemenin de erteleneceğini söyleyen Demir, “Turizm sektörüne verilen destekler maliye yedek ödeneğinden karşılanacak ve ekonomiye bir yük teşkil etmeyecek. Çevreye duyarlı tesislere su, atık su, katı atık bedelleri en düşük tarifeden uygulanacak, aradaki farkı hazine karşılayacak. Deniz turizmi tesisleri ihracatçı kapsamına alınıyor, 750 bin dolar ve üzeri gelir getiren tesisler ihracatçı sayılacak. Tüm bu açıklanan eylem planları ile turizmci bir nebze de olsa rahat bir nefes alacak” şeklinde konuştu.

TOP TURİZMCİDE

Terör eylemleri sebebiyle karizmasını yitiren Türk Turizmi’nin 2016 yılında canlanacağına olan inancını da dile getiren Başkan Demir, “Hükümet açıkladığı eylem planı ile turizmcinin ve turizmin eski günlerine dönebilmesi için gerekeni şimdilik yapmıştır. Artık top turizm sektöründedir. Turizm yatırımcısı Türk TUrizminin eski şaşalı günlerine kavuşabilmesi için taşın altına elini koymalı ve farklı pazarlara yönelmelidir. Tatilcilere ülkemizde güvenli bir şekilde tatil yapacağını hissettirmek ve Türkiye’de kendi evlerindeymiş gibi ağırlanacağını aşılamak gerekmektedir. Bu konuda da turizmcimizin gereken hassasiyeti göstereceğine inancım tamdır” ifadelerini kullandı.

ACENTALARI GÖRMEMEZDEN GELMESİNİ ÜZÜNTÜYLE KARŞILIYORUZ

Merke Tour Genel Müdürü Ekrem Dişçi ise yaptığı açıklamada, Şimdiye kadar göreve gelen her yeni Kültür ve Turizm bakanlarımızın gerek berlin fuarında gerekse katılmış oldukları çeşitli Turizmle ilgili toplantılarda sürekli söyledikleri şey Türkiye turizminin sadece deniz güneş ve kumsaldan oluşmadığını ve Türkiyenin her bölgesinden tarih fışkırdığını dile getirmektedirler. Oysa açıklanmış olan Acentacılara destek paketine baktığımızda hiçbir kültür turu yapan A sınıfı seyahat acentası 400.000   Turist getirememektedir.

Yani bu destek sadece deniz,güneş ve kumsal mantığıyla turist getiren acentalara yapılmaktadır.

Bizim gibi yılda 40 ila-100 grup yapan A sınıfı acentalar bu kriz ortamında malasef varlıklarını sürdürememektedirler. Asıl desteğin ilk etapta A sınıfı kültür turları düzenleyen ve ülkenin tanıtımında büyük rol oynayan seyahat acentalarına sağlanması gerekir. Yılda 8-10 defa yurtdışa gidip gerek fuarlarda gerekse değişik şehirlerde dia gösterileri yaparak Türkiyeyi ve kültür varlıklarını tanıtan bir acenta olarak bakanlığın bizi gözardı etmesini üzüntüyle karşılamış olduğumu belirtmek istiyorum.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, 9 maddelik pakete ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

'Pakette en önemli konulardan bir tanesi uçak desteğiydi. Ancak bu nisan ve mayısla sınırlandırılmış oldu. Sektör olarak yaşanan sıkıntılar nisan ve mayıs aylarını ilgilendiren, onunla sınırlı kalan bir sorun değil. Uçakla ilgili desteğin tüketici fiyatlarına yansıması gerekir. Bunun için tüm yıl boyunca uçuş başı 6 bin dolar desteğin verilmesi gerekirdi. Bu nedenle bu durumun bir sonraki yapılandırma paketinde muhakkak uzatılması gerekir ki, bugünden diğer aylara cazibe yaratır. Paket genel anlamda tabi ki olumlu, sektöre katkı sağlayacaktır. Ancak konaklama sektörüne yönelik üç madde var. 7'nci, 8'inci ve 9'uncu maddeler. Orada ecrimisil ve kira bedellerine ilişkin bir erteleme söz konusu. Bizim talebimiz 2016'da bunların alınmaması yönündeydi. Ertelemeye gitme çözümü açıklandı.'

KDV VE İSTİHDAM BEKLENTİSİ

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ, turizm sektörünün daha önce de birçok krizle karşılaştığını, ancak ilk kez kamu yönetiminin sektöre bu denli ciddi bir eğiliminin söz konusu olduğunu söyledi. Kızıldağ, pakete ilişkin şunları söyledi:

'Olumlu karşılıyoruz. Paket içersinde yer alan konular sektöre destek olacaktır, ama nasıl bir sezonun bizi beklediğini bilemediğimiz için tam olarak 'İlaç olacaktır' diyemiyoruz. Özellikle istihdama katkı ve KDV konusuna yönelik bir düzenleme destek paketi içinde yer almıyor. İlave bir pakette bu konuların da yer alacağını düşünüyoruz ki, bu yılı minimum zararla atlatabilelim.'

'AŞAĞI DOĞRU YAYILMASI GEREKİRDİ'

Seyahat Acentaları Yöneticileri Derneği (SAYD) Başkanı Sefa Altınay, pakette 6 bin dolar uçuş desteğinin, tur operatörlerini de kapsam içine almasının olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Ancak sektörde ortak uçak kiralayan, koltuk bazında çalışan acenteler bulunduğunu ve bu noktada oluşabilecek durumu sektörün kendi içinde çözmesi gerektiğini aktaran Altınay, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Destek paketinin, sahil turizmi, kitle turizmi yapan şirketlere daha fazla faydası olacak. Belli oranda ciro sağlayan acentelerin ihracatçı konumuna geçmesi uzun süredir beklenen bir gelişmeydi. Burada ciro 750 bin dolara indirildi, ancak beklenti bunun daha da aşağı çekilmesi yönündeydi. Bu paketten ciddi memnun olan kesim olacağı gibi umduğunu bulamayanlar da olacaktır. Özellikle kültür turları, spor turizmi yapan, getirdikleri kişi sayısı düşük ama turizmde çeşitliliği sağlamak noktasında 'değerli' olarak nitelendirebileceğimiz acentelerin beklentilerinin karşılanmadığını ifade edebiliriz.

Kredi garanti fonu teminatı ile kredi kullanma imkanı 400 bin turist getiren seyahat acentelerine tanınmış. Bu firmaların sayısı 10'u, 15'i geçmez. Bunun dışında kültür turları, doğa turizmi, futbol, golf turizmi yapan acenteler için 3 bin, 5 bin ciddi rakamlardır ve onlar bu imkandan faydalanamayacak. Bu açıdan paket aşağı doğru yayılabilseydi, acentelerin tamamını kapsayan çözümler barındırsaydı daha verimli olurdu.'

GATOB (GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLERİ BİRLİĞİ) Başkanı Hüseyin Aslan yaptığı açıklamada, Başbakanımız Sayın  Ahmet Davutoğlu açıklamış olduğu turizm eylem planını Güneydoğu Anadolu Bölge  Turizmcileri olarak olumlu değerlendiriyoruz.

Fakat programda otelcileri yeterince göremedik. Otelcilerinde  bu planda daha çok yer vermesi gerekiyordu küresel turizmin son durumunu değerlendirdiğinde eylem planını Türk turizm geleceğine faydalı olacağını öngörüyorum.

Fakat burada turizmcilere düşen görevler de bulunuyor bölge turizmcileri terör eylemlerin durdurulması noktasında  Türkiye Cumhuriyeti hükmetti ile birlikle aynı safahata  yer almalı ve  terör örgütlerine karşı dik duruş sergilemelidir. Bu bağlamda sayın başkanımızın açıkladığı turizm eylem paketini olumlu değerlendiriyor, ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.

Sektörün ayakta duracak hali yok

Karadeniz Turistik İşletmeciler Derneği KATİD Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Murat Toktaş yaptığı açıklamada ise,  “ Son dönemlerde sektör olarak dış etkenlerden kaynaklı ciddi bir sıkıntı yaşamaktayız. Türkiye’de meydana gelen bazı nahoş olaylar turizm konusundaki rakip ülkeler tarafından kara propaganda olarak kullanılmakta ve hakız rekabet yaparak turizm sektörünü fazlasıyla etkilemektedir. Artık sektör tek başına ayakta duracak hali kalmamıştır. Sezon öncesi açıklanan planla kısa vadeli biraz nefes alacağız. Ama daha uzun vadeli çözümlere ihtiyacımız var.” 

Geçen sene başlayan uçuş desteğine ilaveten yapılan bu yeni desteklerin değerlendiren Murat Toktaş ” Özellikle konaklama tesislerinin ihracatçı kapsamına alınması bu eylem planı içindeki en güzel haber olmuştur. Sahil şeridindeki tesislerimizin ecre misil ödemelerinin ertelenmesi, çevreye duyarlı tesislere daha evvelden verilen enerji desteği hariç, su ve atık su konusunda da indirimden yararlanması, turizm limanlarının Ekonomi bakanlığı desteklerinden yararlanacak olması ve özellikle konaklama tesislerinin bankalara olan borçlarının geri ödemesinde yaşayacağı sıkıntılarda ise yeni yapılandırma ve ödemesiz yeni planlar kısa vadede biraz pansuman olacaktır.” dedi.

Hasan Özdilek: ‘Turizm Destek Paketi’ sektöre umut verdi

Turizm sektörü bu yıl zor bir döneme hazırlanırken, sektör temsilcilerinin destek beklentilerine hükümet kayıtsız kalmadı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sektör temsilcilerini dinleyerek ele aldığı destek paketini açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, hükümetin turizme sahip çıktığını gösterdi. Turizm Destek Paketi ile sektörün ihtiyaçları doğrultusunda 9 başlıkta destek sağlanmasının önemine değinen Ela Quality Resort Genel Müdür Yardımcısı Hasan Özdilek;

“Açıklanan telafi edici tedbirler bu yıl için bizleri umutlandırdı. 255 milyon liralık hibe ve 288 milyon liralık borcun ertelenerek üç yıla yayılması sektörümüzün bu yıl nefes almasını sağlayacak. Ayrıca Kredi Garanti Fonu ile kredi kullanımlarına imkan sağlanacak olması da büyük avantaj. Bunların yarı sıra 1 Nisan-31 Mayıs 2016 tarihleri arasında uçuş başı 6 bin dolar destek de acentaların daha fazla turist getirmesine fırsat verecek. Bakanlıktan belgeli deniz turizmi yapan ve 750 bin dolar gelir sağlayan tesislerin ihracatçı kapsamına alınması, çevreye duyarlı tesislere su, atık su, katı atık bedellerinin en düşük tarifeden uygulanacak olması, sektörümüz adına bizleri umutlandırdı.

Son olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yapısal tedbirler üzerine de ayrıca çalıştığının açıklanması, desteklerin devam edeceği yönünde inancımızı artırdı. Bakanlığın yapacağı çalışmalarda SGK, KDV ve destinasyonların öne çıkacağı yeni tedbirlerin ele alınmasının ise sektörümüzü çok daha ileriye taşıyacağına inanıyorum. Biz de Ela Quality Resort Belek ile sektörün büyümesine katkı sağlayacağız. Sektöre güveniyoruz” diye konuştu.

Mehmet İşler: Destek paketi moral verdi

Ege Turistik İşletmelere ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı "turizm acil eylem destek paketi"ni değerlendirdi. İşler, "Bu paket genelde sektör açısından olumlu, ama yeterli değil. Bu açılımların altının nasıl doldurulacağı, mevzuatın nasıl uygulanacağı önemli" dedi.

Geçen hafta yaptıkları açıklamalarda turizm sektörünün 11 temel isteğini dile getirdiklerini hatırlatan Mehmet İşler, Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı acil eylem destek pakedinin bu beklentilerin büyük bölümünü karşıladığını söyledi. Temel isteklerinden ikisinin zaten kabul olduğunu, acentalara 6 bin dolarlık uçak desteğinin sağlandığını, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tanıtım bütçesinin arttırıldığını belirten İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu paket genelde sektör açısından olumlu, ama yeterli değil. Hükümetin turizm acil eylem desteklerini bir paket halinde açıklaması sektörümüzü memnun etti. Yine de hükümetin turizmcilere yönelik ilgisini, turizmcilere yönelik bir çalışması olduğunu da görmüş olmak bizi memnun etti, moral verdi. Açıklananların çoğunu da olumlu buluyoruz.  Ancak, bu başlıklar halinde sıralanan bu açılımların altının nasıl doldurulacağı, mevzuatla nasıl destekleneceği ve mevzuatın nasıl uygulanacağı çok önemli."

Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli tesislerin ihracatçı sayılmasının önemli olduğunu belirten ETİK Başkanı Mehmet İşler, "İhracatçı sayılmanın en önemli maddesi KDV iadesidir. Dvöviz getirme şartının 1 milyon dolardan 750 bin dolara çekilmesi olumlu. Biz zaten Eximbank’tan kredi alabiliyorduk. KDV'nin turizm sektöründe nasıl iade edileceğine ilişkin mevzuat açıklandığında göreceğiz" dedi. İşler, "Eğer bu konuda düzenleme yoksa o zaman bu madde eksik ve işlevsellikten uzak kalır" diye ekledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tahsisli tesislerin kira borçlarının, ecri misil bedellerinin ertelenmesinin önemli olduğunu vurgulayan Mehmet İşler, bunu sektöre can suyu veren olumlu bir düzenleme olarak niteledi. İşler, "Ciro üzerinden alınan payların ödemesinin takip eden üç yıla taksitlendirilmesi olumludur, destekliyoruz" dedi.

Turizm acil eylem destek paketini genelde "pozitif" olarak bulduklarını yineleyen ETİK Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, sektörün karşılanmayan beklentileri ni ve paketteki eksiklikleri dile getirirken de şöyle dedi:

"Bizim bir de SGK ile ilgili bir beklentimiz vardı, istihdama yönelik olarak. Bununla ilgili hiç açıklamanın olmaması bize biraz eksik geldi. Açılımların bu bacağı eksik kaldı. Bir de ÖTV’nin düşürülmesi gibi vergisel anlamda ıslah istemiştik . Zamanında ödenmeyen vergilerle ilgili ceza yaptırımlarının biraz yumuşatılmasını istemiştik. Bu konuda da bir şey görünmüyor. Paketin alt açılımlarını, mevzuat açılımlarını, sahaya nasıl yansıtılacağını görmemiz lazım. Antalya ve Muğla’ya hem tarifeli hem tarifesiz seferleri destek verilirken İzmir’de sadece tarifesiz seferlere destek verilmesi eksikliktir, bunun da bu arada düzeltilmesini talep ediyoruz."

Sektöre moral veren turizm acil eylem destek pakedinin açıklanmasında Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'ın önemli katkısı olduğunu belirten Mehmet İşler, "Sayın Bakan, kısa zamanda bize, sektöre büyük moral veren hiç de kolay olmayan bir çalışmaya imza attı" dedi. İşler, "Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mahir Ünal'ın, maliye, kalkınma, ekonomi bakanlıkları ve ekonomiden sorumlu başbakan yardımcılığına onaylatarak bu pakedin çıkmasını sağlaması çok önemlidir. Bakanımız, bu çalışmasıyla turizm sektörüyle ilgilendiğini,  turizmin içinde olduğunu ve turizmcilerin beklentisini karşılama gücünde olduğunu göstermiştir.  Bu vesileyle, sorunlarımız konusunda hızlı çözüm getirecek bir bakan atanmış olduğunu görmüş olduk" diye ekledi.

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.