Turizmciler umutsuz sektör çıkmazda

Türkiye'ye her yıl çok önemli miktarda döviz girdisi sağlayan bacasız sanayi turizm sektörü koronavirüs salgını nedeniyle çıkmaza girmiş durumda. Turizmciler maliyetlerin yüksekliği karşısında acente ve işletmeciler çalışıp zarar etmektense açmamayı daha kârlı görüyor.

27/06/2020 20:36
Turizmciler umutsuz sektör çıkmazda

Türkiye'ye yılda 30 milyar doların üstünde döviz kazandıran turizm sektörü koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle çok sıkıntılı günler geçiriyor. Salgının etkilerinini en fazla hissedildiği aylar olan Mart-Mayıs'ta Türkiye'nin turist kaybı 9 milyona yaklaştığı ifade ediliyor. Nisan'da ancak 24 bin Mayıs'da ise 29 bin yabancı ziyaretçi Türkiye'ye giriş yaptı. Mart-Nisan-Mayıs aylarını kapsayan 3 aylık dönemin döviz kaybının tahminen 8 milyar doları aşabileceği ifade ediliyor.

Turizmcilerin bekleyişi umutsuzluğa dönüştü

Direk sahadan gelen bilgilere göre oteller açmak istemiyor. Pandemi nedeniyle yayınlanan genelgeler, ek personel ihtiyacı oluşturduğu için maliyetleri yükseltiyor ve misafir kapasitesinin düşürülmesini şart koşuyor. Sektörde faaliyet gösteren şirketler bu şartlar altında maliyetlerin dahi karşılanamayabileceğini düşünüyor. Gelen bilgilere göre bu şekilde düşünen firmaların sayısı az da değil. Hal böyle olunca da 2020 yılını turizmciler için kayıp yıl olduğunu düşünen birçok acente ve işletmeci çalışıp zarar etmektense açmamayı daha kârlı görüyor. Belirsizlik otellerin yeniden faaliyete geçmesine de yansıyor.

1 Haziran'dan itibaren koranavirüs salgını önlemlerinin hafifletilmesiyle birlikte başlayan seyahat hareketliliğine rağmen turizmin başkenti Antalya' da açılan otel sayısı kısıtlı. 24 ve 25 Haziran'da 5 otelin daha kapılarını açmasına rağmen toplam açık otel sayısı hala 50'yi bile bulmadı. AB'nin alacağı karar özellikle Almanya'nın Türkiye'yi seyahat uyarısı olan ülkeler listesinden çıkarması beklentisi gerçekleşirse Temmuz ayına girilmesiyle açılan tesis sayısının artması bekleniyor. Ancak çok sayıda otel bu saatten sonra bu yıl açmama kararı almış durumda.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.