Turizmciler tedirgin olmasın, fiyatları da indirmesin

Akdeniz çanağındaki rakip turizm ülkelerinin fiyatlarını Türkiye’ye oranla daha düşük tutarak potansiyel turisti kendisine çekmek istemesini değerlendiren turizmciler, Türkiye’deki tesislerin fiyatları kırmaması gerektiğini belirtti.

25/05/2023 12:12
Turizmciler tedirgin olmasın, fiyatları da indirmesin

Akdeniz çanağındaki Mısır, Yunanistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi rakip ülkelerin fiyat düşürerek turisti kendilerine çekme politikasının Türkiye’deki turizmcileri tedirgin etmemesi gerektiği vurgulandı. Alanya Posta Medya ekibine açıklamalarda bulunan Konaklı Turistik İşletmeciler Derneği (KONTİD) Başkanı Ali Orkan ve Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) ile Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Cimrin Türkiye turizminin rakip turizm ülkeleri karşısında tedirgin olmaması gerektiğini belirtti.

‘ÜMİDİMİZİ KAYBETMEDİK’

Konaklı Turistik İşletmeciler Derneği (KONTİD) Başkanı Ali Orkan açıklamasında, “İçinde bulunduğumuz dönemde maalesef Alanya pazarı olarak gerek Avrupa ülkelerinden gerekse Rus pazarından beklediğimiz yoğunluksa talep görememekteyiz. Bu durumda tabii ki pazar aktörleri olan konaklama sektörünü üzmektedir.

Bu durumun çeşitli nedenlerinin olmasının yanı sıra gerek Avrupa pazarında seçim belirsizliği, gerek Rus pazarındaki uçak sıkıntılarının yanı sıra rakibimiz olan Akdeniz çanağında bulunan diğer ülkelerinde fiyat indirimi yaparak kısıtlı sayıda olan müşterileri almaları bizleri olumsuz etkilemiştir.

Tabii ki gündemde olan Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve benzeri ülkelerin servis kalitesi bizler kadar olmaması nedeniylede biz ümidimizi kaybetmiyoruz, önümüzdeki günlerde pazarın hızlanacağını tahmin ediyoruz” dedi.

‘TÜRKİYE’DEKİ FİYATLARIN ARTMASINA ALIŞKIN DEĞİLLER’

“Özgüvenli olmalıyız Türk misafirperverliklerinden ödün vermeden odalarımızı hak ettikleri fiyatlardan satmaya devam etmeliyiz” diye konuşan Cimrin ise, “Rekabette fiyat çok önemli ancak sonuçta bir işi yaparken her işin bir maliyeti var ve maliyetinin altında da vermemek gerekiyor. Tesisler arası rekabetten dolayı turistler daha indirimli fiyatlara gidebiliyor fakat son yıllarda maliyetlerimiz çok yükseldi. Dünyadaki ve Türkiye'deki enflasyondan dolayı artışlar yaşandı.

Yeme içme maliyeti personel maliyetinden ötürü bu durum ister istemez fiyatlara yansıdı. Böyle olunca da operatörler artışa tepki gösteriyor.Belirli pazarlarda Rus pazarları da bunlardan bir tanesi olmak üzere potansiyel müşterilerimiz satın alamaz gibi tepki gösteriyorlar ama biz çok iyi biliyoruz ki Avrupa'daki İspanya, İtalya gibi turizm pazarlarına oranla biz hala uygun fiyattayız.

FİYAT İNDİRİMİNE GİDİLMEMELİ

Fiyatlarımız artmış bulunmasına rağmen uygunuz fakat pazarlar Türkiye'deki fiyatların artmasına alışkın değil böyle bir durum var bu durumdan çok tedirgin olmamalıyız, özgüvenli ne olmalıyız. Türk misafirperverliklerinden hiç ödün vermeden odalarımızı hak ettikleri fiyatlardan satmaya devam etmeliyiz. Fiyatlarımızı kırmamız doğru değil, evet Mısır bizden daha düşük fiyat verebilir. Rusya'da da ruble değer kaybetti.

Rus misafirler tatile giderken daha dikkatliler. Fakat bizler pazarlarımızı çeşitlendirerek mevcut fiyatlarımızı dünyadaki kaynak pazarlarımıza kabul ettirmeliyiz ve buradan da turist akışını sağlamak zorundayız. Rusya önemli bir pazarımız ama tek pazarımız değil. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da vizyonu bu dünyanın her yerinden Türkiye'nin her yerine turist gelmeli, çalışmalar bu yönde” şeklinde konuştu.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.