Turizmciler hala şokta, planlama yok… Peki neler yapılmalı?

Piyasaya baktığımda şöyle bir öngörü çıkartıyorum; Haziran ayında hasar tespitler başlayacak ve ne yazık ki bazı trajik durumlarla karşılaşacağız.

Murat Toktaş Murat Toktaş 18/04/2020 12:25
Turizmciler hala şokta, planlama yok… Peki neler yapılmalı?

Çünkü bazı tesislerin işletmecileri/yöneticileri hala şaşkınlıklarını atmış bir planlama yapmış değil.

Peki, şimdiden ne yapmalı, bundan sonra ayakta kalabilmek için nelere dikkat etmeliyiz.

Bu krizden daha az hasarla çıkmak ve bundan sonra sağlam durabilmek için öncelikle akıllı yatırımcılara, vizyoner ve tecrübeli yöneticilere ihtiyaç var. Böyle bir eksikliğimiz varsa emin olun bu hissedilecek. İnsan kaynağı çok daha fazla önemli olacak bilançomuzda yerini alacak.

* Gelirlerimiz dibe vurdu ve bazı sabit ödemelerimiz ve giderlerimiz var. O yüzden hemen şimdi yılsonuna kadar gerçekçi bir bütçe yapıp nakit akışımızı görmemiz ve ona göre tedbir alıp aksiyonlarımızı belirlemeliyiz.

* Pazarlamada da değişim olacak. Eski söylemlerin bir kısmı iş görmeyecek. Müşteri beklentilerinin karşılandığı akıllıca kurgulanmış stratejiler satışları tetikleyecek. O yüzden sizi öne çıkartacak söylemler bulmalısınız.

* Yapay zeka ve teknoloji işin içine çok fazla girecek, kendimizi ve alt yapımızı hazırlamalı ve hızlı davranmalıyız.

* Adı virüs olur başka bir şey olur bu tarz kesintileri sık sık yaşayacağız. Bu risklere göre işletmemizin planlamalarını yapmalı ve bu durumlar ön görülerimizin içinde bulunmalı. Aniden gelecek kesintilere artık hazırlıksız yakalanmamalıyız.

* En önemlisi ise hem hizmet sektöründe hem de bütün sektörlerde müşteri beklentileri değişecek gibi duruyor. Trendi öngörmeli, yapılacakları belirlemeli şimdiden operasyonlarımızı ve iş yapış şekillerimizi organize etmeye başlamalıyız.

Ana başlıklarla belirtiğim gibi müşteriden teknolojiye, iş yapış şeklimizden pazarlamaya kadar birçok konuda değişiklik olacak gibi duruyor. Beyin sermayesine daha fazla ihtiyaç duyacağız. Buna sahip işletmeler de hep avantajlı olacak.

Bize düşen şimdiden planlama yapmak. Buda tecrübe, deneyim, öngörü ve inovatif düşünce ile olur.

Sevgili işletmem “Ayakta kal...” 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.