TURİZMCİ MESLEKTAŞLARIMA...

Şaban Ali Yaşaroğlu Şaban Ali Yaşaroğlu 31/12/2019 23:40
Değerli yönetici  arkadaşlarım,  her şeyin daha güç ve karmaşık bir hal aldığı günümüzde,  insan yönetme sanatı da geçmişe kıyasla  oldukça zorlaşmıştır. Mesleğimiz  turizmde her şeyin başı insan olduğu için yöneticinin sahip olması gereken meziyetlerin başında insani değerler gelmektedir.

Bu sebeple iyi bir turizm yöneticisi öncelikle dürüst, açık sözlü, kararlı, erdemli kişilik yapısı ile etrafına güven vermeli, risk almaktan korkmayan, demokrat, çağdaş bir ruh yapısına sahip olmalıdır.

Turizm yöneticisi kimdir?
Turizm yöneticisi ufkunun ötesini gören, gösteren, eğiten ve geleceğini iyi hesap eden kişidir.
Bununla beraber  hedefe yol alırken zamanlamayı iyi yapan  ve iş görenlerine yol gösterendir. İşgörenlerini hedefe yönlendirirken onları mutlu olacaklarına ve doğru yolda olduklarına inandırmalıdır.
Yönetici; insanları yönetme güdüsü ile, onları yapıcı-pozitif yöne nasıl kanalize etmesi gerektiğini çok iyi bilmelidir.
 Yönetici, aceleci değil sabırlı olmalı ve olaylar karşısında geniş çerçeveden bakıp iyi yorumlamalıdır. En kötü kararın kararsızlıktan iyi olduğuna ve zamanında verilmeyen en doğru kararın kötü sonuçlar doğurabileceğine inanmalıdır.

Yönetici başında bulunduğu kurumun çalışanlarını kaliteli hizmet için sinerji  üreterek yönlendirmelidir. Bu nedenle turizmde yönetici, etkileyici  vizyon sahibi ve karizmatik yaradılışı ile işgörenlerini peşinden sürükleyen adam olmalıdır.

Değerli arkadaşlarım, başarılı bir yönetici, hizmet sektöründeki lokomotifin kaynağının  insan gücü olduğunu bilerek, insan kaynaklarını en etkin ve verimli bir şekilde yönetmeye çalışmalıdır. Eşgüdüm sağlamayı bilmeli, tüm yetkileri üstlenmemelidir.

Başarının tek kişinin çabası ile değil, işbirliği ve dayanışma ruhu içinde iş görenlerinin ortaklaşa hizmet üretmeleri ile sağlanabileceği gerçeğini gözönünde tutabilmelidir.
Bir turizm yöneticisi, misafirleri ile konuşurken beden dilini doğru kullanmaya, ağzından dökülen sözlerin yüreğinden geldiği ile örtüşmesine ve inandırıcı güven verici olmasına dikkat etmelidir. Yönetici verdiği karar ve emirlerin tepki alsa da arkasında durmalı ve kararlarının sorumluluğunu üstlenebilmelidir. Yönetici herkesin fikir ve görüşüne saygı duyabilmeli, ‘ben yaptım’ yerine ‘biz yaptık ‘ diyebilmelidir. Yönetici olmanın sağladığı gücün etkin cazibesine kapılmamalı, ben merkezli ve buyurgan olmamalıdır.

Yönetici, her şeyin daha iyisinin yapılabileceğine, kendi fikrinin üstünde bir görüşün olabileceğine inanmalıdır.

Değerli arkadaşlarım, örnek bir turizm yöneticisi, işgörenlerine karşı ürkütücü, korkutucu değil adaletli bir yönetim anlayışına sahip olmalıdır.
Çalışanlarına  bulunduğu ortamda insanların kendisini güven içinde hissettiği , ispiyonculuk ve dedikodudan uzak samimi bir ortam yaratmalıdır. 

Sorumluluğundaki iş görenleri uyum içinde tutabilmek ve iş yerinde çalışma başarısını koruyabilmek, onlara ilham verip üretim ve hizmet etme heyecanlarını uyandırabilmek ve vereceği böyle bir esinle yaratıcı güçlerini sürdürür olmak, az önce söylediğim gibi hiç de kolay bir iş olmasa gerekir. Bir yöneticinin bunu başarabilmesi için güçlü öngörüsü olmalı, önüne çıkabilecek olası engelleri önceden görüp, tasarlayabilmeli, doğru iş ve çağdaş yöneticilik yapabilmenin tekniklerini geliştirebilmelidir.

Bence örnek bir turizm yöneticisi, bütünüyle kendisini işe verebilen, dikey ve yatay bilgi akışını sağlayabilen ve öngörülebilen düşünceyi belirli hedeflere dönüştüren özelliklere sahip olmalıdır.

Turizm yöneticisi, otelinde konaklayan misafirlerin hizmetlerinde iş görenlerin hizmet üretme heyecanlarını söndürmeye değil, hep canlı tutmaya özen göstermelidir. Çalışanları motive ederken, onları korkutmaktan kaçınmalıdır. Çünkü bir iş yerinin bütününde korku egemen olursa o iş yerinde hizmet üretimi yara alır ve iş görenler güvensizliğe sürüklenir.
Artık yöneticilik anlayışında hükmeden ve korkutarak iş yaptırma yönteminden vazgeçilmelidir.

Geleceğin turizm yöneticisi, etrafını duvarla örmemeli, elemanlarına sevgi ve şefkat dolu yüreğiyle yaklaşmalı, onlara birikimlerini, deneyimlerini aktarmalıdır.
Turizm yöneticisi bilgi ve becerisini çalışanlarıyla paylaşmada ne denli cömert davranıp, onların iş başı eğitimine yüreğini koyarak katkı sağlayabiliyorsa o denli başarılı demektir. Bir yönetici, kendi özeleştirisini yapamıyor, kendini tanımıyor ve çalışanlarına yansızlığını koruyamıyorsa başarılı bir yönetici olması söz konusu olamaz.

Yönetici, iş görenlerine yükselmelerinin, işyerinde sattıkları ürün ve ürettikleri hizmetin kalitesine bağlı olduğuna inandırabilmenin ustalığını gösterebilmelidir.Bu anlayış temel bir ilke olarak kabul görüp sürdürülebilir olmalıdır. Bu nedenle yönetici işyerini eğitimli ve profesyonel elemanlarla örebilmenin uğraşını kesintisiz sağlamalıdır.

Aksi takdirde işyerinde “konuk memnuniyetini” sağlayamayacağının bilincinde olmalıdır.
Bu sebeplerle çağdaş bir turizm yöneticisi meslek yaşamının en büyük bölümünü kendisinden sonrakilerin eğitimine adayan bir kişi olmalıdır.

Bu özveriye sahip bir yönetici, çalışanlarının işletme ile ilgili yeni düşünceler ve öneriler ortaya koymalarına ortam hazırlar.Turizmde böylesi yapıcı ve yaratıcı bir insan tipini yetiştirmek tüm yönetilerin hedefi olmalıdır.Sonuç olarak  turizm yöneticisi,gören, gösteren,eğiten ve geleceğini iyi hesap etmesini bilen profesyonel insan olmalıdır.

Değerli meslektaşlarım,
Eğer Türk Turizminin geleceğine gönülden inanıyorsanız ki inanıyorsunuz, çalışanlarınızın eğitimine öncelik vermelisiniz.Onları eğitimin önemine ve yararına inandırabilirseniz ;o zaman sizin başarılı bir turizm yöneticisi olduğunuz  kanıtlanmış olacaktır. Eğer, onlara kendilerini yenilemenin kaçınılmaz aracı eğitimin zorunluluğunu kavratabiliyorsanız,
Eğer,turizmde gerçek zenginliğin tesisten önce insan kaynakları olduğunu ve bu sektördeki hizmetlerin bütününün eğitimli ve nitelikli insan gücüyle mümkün olduğuna inandırabiliyorsanız.

Eğer,onlara turizm işinin çağı yakalamış ve eğitimli uygar insanların bir işi olduğunu anlatabiliyorsanız. Eğer,çalışanlarınıza hayatın bitmeyen bir okul okul olduğunu ve    duygusunu uyandırabilirseniz,
Eğer, işgörenlerinize,dürüstlük,güvenirlik gibi erdemlerin temel ilkelerini yüreklerine sindirmede başarılı olabiliyorsanız,
O vakit onlar için bir öndersiniz değerli meslektaşlarım.
Daha önce de ifade ettiğim gibi, idealist bir turizm yöneticisi ,yaşamı boyunca öğrendiklerini ,gördüklerini,birikimlerini esirgemeden cömertçe işgörenleri ile paylaşabilmelidir.İşgörenlerinin görüş açılarını genişleterek,genel kültürlerini arttırarak ufukları açık birer turizmci olarak sektöre kazandırabilmelidir.

Değerli arkadaşlarım,meslek yaşamınızın bütününü kendinizden sonrakilerin hizmetine verebilmenin faziletiyle ,azimle sürdürebilirseniz yalnız iş yerinize ,ülkenize değil aynı zamanda dünya turizmine de onurlu bir hizmetiniz geçmiş olacaktır.

Hizmet sektörün de her davranış bir satış olarak algılanmalı ve misafirlere  hizmette mutlak memnuniyetin sağlanması için çağdaş davranışlar çok önem taşımaktadır. Misafirlerin kapıda karşılamasıyla başlayan sevgi dolu yürekle verilen konuksever hizmet anlayışını işgörenlerinize aşılamalısınız. 

Değerli arkadaşlarım,daima profesyonel bir yönetici kalmanız için kendinize bilgi yatırımını yapmanız gerekir. Çünkü yaşamın bir durak değil,bir ilerleme ve ileriye açılmanın şart olduğunu akıldan çıkarmamalısınız. Ülkemiz henüz işlenmemiş bir turizm hazinesidir.Bu hazineyi  çağdaş beyinleriniz ve emeğiniz ile işleyip dünya turizm vitrinine koymalısınız.
Değerli arkadaşlarım,günümüz dünyasında ülkelerin ve kurumların kıyasıya rekabetine tanık olmaktayız.Rekabette üstünlük sağlayabilmeniz için yaptığınız işin en iyisini yapmaya kendinizi zorlamalısınız.

Sonuç olarak, otel çalışanların en küçüğünden en büyüğüne kadar yaptıkları işin en iyisini yapmanın sorumluluğu içinde yapmalıdırlar. Böyle bir otelde misafir kaybedilmez,hep kazanılır.Böyle bir hizmet anlayışı ve kalitesinin olumlu devam etmesi ve seyir halinde sürmesi durumunda işgörenlere de sağlayacağı avantajları beraberinde getirecektir.

Değerli meslektaşlarım, sizler Urartular’dan Roma’ya ,Selçuklular’dan Osmanlı’ya kadar bir çok medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu 4000 yıllık bir tarihin mirasçısı, tarihin ve doğanın birleştiği dört kıtanın topraklarının üzerinde Türk Turizm inin profesyonel yöneticilerisiniz.
Ülkemiz ve sektörümüzün daha güzel günlere gelmesi için başarı da başarızsızlık da sizlerin ellerindedir.
Bu duygular içinde sizlerden ayrılırken, dostça ve hoşça kalmanız arzusu ile elemanlarınızla misafirlerinize hizmet ederken yüreğinizin güzelliğinin yüzünüze yansımasını gönülden dilerim.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.