Turizm Tanıtıma Ajansı yanlış başladı daha da yanlış devam ediyor

Son günlerin çok konuşulan “Turizm Tanıtım Geliştirme Ajansı” hızlı bir şekilde içerik değiştirerek, gündemde alması gereken yerini almadı.

Murat Toktaş Murat Toktaş 06/07/2019 13:33
Turizm Tanıtıma Ajansı yanlış başladı daha da yanlış devam ediyor

İlk başta konu otelde konaklayan yabancı turistten %1 ve diğer bazı paydaşlardan Binde 1 diye başlamıştı. Bu teklifte dağılım oranı orantısızdı. Ayrıca, bu işten pay alıp katkı sağlamayan sektörler de vardı.

Tasarı şimdi daha da yanlışa doğru ilerliyor. Eğer bu şekilde kanunlaşırsa otelciler olarak biz bunu çok konuşuruz ama, iş işten geçmiş olur.

Yanlış başladı daha da yanlış devam ediyor.

Yeni teklife göre:

* 5 yıldızlı işletme belgeli tesislerden her gece için oda başı en çok 2 avro 50 Cent,

* 4 yıldızlı işletme belgeli tesislerden her gece için oda başına en çok 2 Avro,

* 3 yıldızlı işletme belgeli tesislerden her gece için oda başına en çok 1 Avro 50 Cent,

* 2 yıldızlı ve altı kategorideki işletme ve konaklama işletmesi faaliyetine yeterli belge sahibi tesislerden her gece için oda başına en çok 1 Avro, tahsil edilecek.

Bu teklif belli ki yaz ayları baz alınarak ve Akdeniz bölgesindeki satış rakamlarına göre ayarlanmış.

Nasıl mı?

Şu anda her şey dahil iyi bir 5 yıldızlı tatil köyü oda başı 200-250 Avro civarına satış yapıyor. Buradan ödenecek olan 2,5 Avro satışın %1 ine denk geliyor.

Peki, düşük sezonda yada sürekli siyasi dalgalanmalardan dolayı zayıf geçen dönemlerde İstanbul’a, Kapadokya’ya Karadeniz’e İzmir ve çevresine, Pamukkale ye, Alanya’ya yada Anadolu’nun farklı illerinden birine seyahat eden yabancı bir turist, 4 yıldızlı otellerde ortalama oda başı 35 ile 50 Avro arasında kalabiliyor. Bu durumda 40 Avro'ya sattığınız her oda için ödeyeceğiniz rakam 2 Avro, yani cironuzun %5 ini vereceksiniz.

Belirsizlikler var

Ayrıca, gündemde sadece bakanlık belgeli tesislerin olması da çok büyük sıkıntı. Bakanlık belgeli tesislerin oda kapasitesi kadar belgesiz ve apart adı altında faaliyet gösteren yüzbinlerce oda var. Bunlar ne olacak?

Bu uygulama ne zaman başlayacak oda net değil.

Sektör yönetici ve yatırımcıları ile konuştuğumda çoğundan bu konu hakkında beklentisinin “Makul bir katkı payı oranı ve otelcileri zora sokmayacak bir tahsilat sistemi” olduğunu duyuyorum.

Eğer bu şekilde yasalaşırsa birçok bakanlık belgeli tesis belge iptaline gideceği görünüyor.

Yanlış hesabın Bağdat’tan olmasa da komisyondan döneceğine inanıyorum, inanmak istiyorum. Hatta bakanlıkta daha adil bir dağlım ve tahsilat sistemi için buna müdahale edecektir.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.