TURİZM SEKTÖRÜNDE SEYAHAT DANIŞMANLIĞI...

Adil Çulhaoğlu Adil Çulhaoğlu 31/12/2019 23:40

Bir değerli turizm yazarımızın turizm sektöründe danışmanlıklar konusunu ele aldığı yazısını okuduğumda bu öneriyi tamamlayacak ve destekleyecek bir başka gelişmeyi de dile getirmem gerektiğini düşündüm. Turizm medyasının tatil yerlerinin değerlendirilmesi ve seçimi konusunda giderek artan önemi yanında, kişisel ilişkilerin öneminin hiçbir zaman kaybolmadığı özellikle Avrupa’daki turizm fuarları sırasında açıkça gözleniyor.

Soğuğun etkisini iyice hissetmeye başladığımız şu günlerde,  bembeyaz kar insanları sadece kayak yapmaya karda yürüyüş yapmaya özendirmiyor, aynı zamanda da baharın rengârenk olan doğasına, yazın kumsalda güneşlenmeye, denizde kulaç atmaya özlemleri depreştirip, tatil planlarını düşünmeye itiyor.

Nerede tatil yapmalı, çocuklarla nerede hangi otelde rahat edilir, bisikletle doğayı keşfe çıkabilir, doğada yürüyüş yapabilir, müze ve tarihi yerleri ziyaret edebilir, bir tatili daha hesaplı hale nasıl getirebilir derdine düşülüp, internette destinasyonlar ve tur operatörlerinin sayfalarında gezinmek, fuarlarda stantları dolaşıp broşür derlemek, eve gelip yüzlerce sayfalık tur katalogları ile birbirinden renkli destinasyon broşürlerini karıştırmak, küçük puntolarla basılmış fiyatları incelemek, erken rezervasyon indirimlerini takip etmek... Bütün bunları yapmak zevkli ama zaman alıcı bir 'iş'  haline dönüşebiliyor.

Yalnız yaşayan insanların oranının kent nüfusunun  %55-60'ına ulaştığı başta Avrupa olmak üzere batılı kentlerde yaşayanlar için yapılacak tatilin planlanmasına Ocak ayının ikinci haftasında itibaren başlandığı biliniyor. Sohbetlere, en son yapılan tatilde yaşananlar, deneyimler, bir sonraki tatil gibi konular hakim olmaya başlıyor.

Zamanın para ile ölçüldüğü toplumlarda, tatilciler için, seyahat acentalarından ya da internetten çoğunlukla paket turlar arasında uygun olanını seçmek ya da kişiye destinasyonu ve oteli seçmek, tatil sırasındaki aktiviteler gibi konularda bilgileri derleyecek, bir kaç seçenekli tatil programları geliştirebilecek, tatilciye özel zaman ayırıldığı bir ortamda yüz yüze görüşüp soruları cevaplayarak, bir tatil programının hazırlanmasını sağlayacak   'Seyahat Danışmanı' diyebileceğimiz uzman kişilere turizm sektöründe gittikçe artan bir şekilde ihtiyaç duyulduğu görülüyor.

Ülkemizde turizmde öne çıkan yörelerimiz ve beldelerimizde tanıtma ve pazarlama çalışmaları yapan Belediyeler Kalkınma Ajansları, Tanıtma Vakıf ve Dernekler yetiştirecekleri Seyahat Danışmanları ile tanıtım çalışmaları yapacakları fuarlar ve çeşitli aktivitelerde tatilcilerle yüz yüze görüşmeler yapıp, sorulan sorulara zaman ayırarak,  beldelerini daha verimli bir şekilde tanıtabilirler. Meslek Birlikleri ve Seyahat Acentaları ise pazarlama çalışmalarını bu danışmanlar aracılığı ile yapabilirler. Bir zamanlar özellikle Almanya’da geçerli olan “görevlilerimiz sizlerin Seyahat Danışmanıdır” sloganı şimdilerde daha önemli hale gelmeye başladı. Bu alanda ilk etapta bölgesel ve ülkesel turist rehberlerimiz tanıtım alanında destinasyon tanıtımını hemen yapamaya başlayabilir, pazarlama alanında ise eğitim verilmesi sonucunda verimli çalışma yapabilirler.

Kültür ve Turizm Uzmanları da kurumlarına, yatırımcılara, işletmecilere ve tatilcilere turizmde en iyi imkanların tanıtılacağı çalışmalarla mesleklerine bir başka boyut kazandırabilirler.

Turizm fuarlarındaki stantlarda ve kentlerimizde INFOCAFE adıyla oluşturulacak mekanlarda yazılı bilgileri tamamlayıcı yüz yüze görüşmeler dönemini ilk başlatan ülke olma yönündeki bir çalışma turizm sektörümüzün 'müdavim' tatilcilerini, tatil beldelerimiz için 'taraftar' tatilci haline dönüştürecektir. Turizm Mühendisleri olarak görmek istediğimiz üniversitelerimizin turizm bölümlerinden mezun gençlerimize, bu alanda yeni bir istihdam imkânı da sağlanabilecektir.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.