Turizm sektörü yönünü Avrupalı ve Çinli turiste çevirdi

Londra’da düzenlenen ve dünyanın en önemli seyahat ve turizm fuarlarından ‘World Travel Market’e katılan turizmciler, 2019 sezonunun daha iyi geçeceğinden ümitli olduklarını dile getirdiler.

08/11/2018 20:59
Turizm sektörü yönünü Avrupalı ve Çinli turiste çevirdi

Londra’da düzenlenen dünyanın en önemli seyahat ve turizm fuarlarından ‘World Travel Market’e katılan turizmciler, 2019 sezonunun daha iyi geçeceğinden ümitli olduklarını dile getirdi.

Fuara katılan Türk turizmciler, 2018 yaz sezonunda özellikle güney bölgelerde doluluk oranının çok iyi geçtiğini belirterek, İstanbul’da otel fiyatları kaynaklı sorunlar yaşandığına dikkat çektiler.

Turistler 2015 yılı fiyatlarının yarısına konaklıyor

Turistlerin 2015 yılı fiyatlarının yarısına konaklamaya devam ettiğine işaret eden otel işletmecileri, fiyatların yükselmesi ile sorunların asgariye ineceğini ifade ettiler.

Son birkaç yıldır İstanbul’da, Ortadoğu ağırlıklı misafir ağırladıklarını belirten turizmciler, yaz döneminde Rusya ve Avrupalı turistlerde dikkat çekici bir artış olduğunu, bu artışın 2019 yılında daha da artarak süreceğini, ayrıca Çin’den de önemli sayıda turist artışı beklendiğini kaydettiler.

Sektör temsilcilerinin yeni turizm sezondan beklentileri şöyle:

AYDIN KARACABAY / LEVNİ HOTEL 

Geçtiğimiz yaz sezonunda güney kıyılarımızda turizm sezonu çok iyi geçti. İstanbul’da fiyatlarla ilgili bazı problemler var ama 2017’ye göre çok daha iyi bir yıl oldu. Güney bölgelerimizde Rusya ve Avrupalı turist ağırlıklı geçen bir sezon oldu.

2019 yılında Avrupalı turist dönüşünün biraz daha iyi olmasını bekliyoruz. Bu yaz Avrupalı turistlerin gelmeye başladığını gözlemledik. Yeni sezonda bu yükselişin sürmesini bekliyoruz. İstanbul olarak eski fiyatlarımıza bir türlü erişemedik.

2015 yılında 150 Euro olan otal fiyatları, şimdi 75 Euro seviyesinde. Eski seviyelere gelmesi sanırım birkaç yılı bulacak.

ALİHAN AKKOÇ / BEST WESTERN HOTEL AMBER

Geride bıraktığımız sezonda Ortadoğu’dan beklentilerimizin üzerinde bir misafir ağırladık. Avrupa’dan da eğilim başladı. Çünkü dünyada başka bir İstanbul yok. İnsanlar İstanbul’u görmek için can atıyorlar. İngiltere, Almanya, Fransa ve tüm Avrupa’daki tur operatörlerimiz ümitlerini yitirmesinler. Avrupalı turist mutlaka Türkiye’ye yönünü çevirecek.

Ülkemiz güvenilir ülkelerin başında yer alıyor. Hiç bir olay yok. Bu trendin yükselerek devam edeceğini görebiliyoruz. Son üç, dört yıldır, Avrupa’dan beklentilerimizin çok altında misafir ağırlıyoruz. Avrupalı turistlerin önceliği güvenlik. Bizi Ortadoğu’daki kimi ülkelerle karıştırmamaları gerekiyor. Gerçekten Türkiye güvenli bir ülke. Ülkemizin hakettiği turizm potansiyeline ulaşacağına yürekten inanıyorum.

COŞKUN AKSU / BEST WESTERN EMPIRE PALACE HOTEL

Geride bıraktığımız yaz döneminde müşterilerimiz Ortadoğu ağırlıklıydı ama son dönemde Rusya’dan ve Avrupalı turistler de gelmeye başladı. Şimdi Çinli turistler ağırlamaya başladık. Yükseliş sürüyor ve inşallah 2019 yılı çok daha iyi olacak. İki otelimiz var, geride bıraktığımız yaz döneminde doluluk oranı iyiydi ama, fiyatlar eski seviyelere gelmedi.

Turizm sektörü bu sene yaz sezonunu memnun kapattı. Londra turizm fuarına yaklaşık 20 yıldır düzenli olarak geliyorum. Yeni bağlantılar kuruluyor, yeni teknolojiyi görme imkanı oluyor. Turizm fuarlarının çok faydalı olduğunu söyleyebilirim. Kültür ve Turizm Bakanımız da konuyla yakından ilgileniyor.

ERDEM BAŞARIR / VOGUE HOTEL BODRUM

Geçen sezona göre özellikle İngiliz pazarında yüzde 20’ye ulaşan çok ciddi bir artış oldu. Artan turist sayısına göre turizm gelirinde bir artış sağlanamadı. Kurdan dolayı aklımız karıştı doğrusu. Dövize endeksli olduğumuz için, masraflarda artışlar yaşadık. Fakat önümüzdeki sezonda bu sorunları çözmüş olacağız.

ALPARSLAN GÜNEY / SWANDOR HOTELS & RESORT

Buraya Frankfurt’taki fuardan geldik. Orada da iyi izlenimler edindik. Yabancı turizmciler artık Türkiye’deki istikrar yerine ürünleri soruyor. Bu çok önemli ve olumlu bir gelişme. Artık güvenlik konularındaki sorularla muhatap olmuyoruz. Geçen sezon beklentilerin üzerindeydik, diğer turizmci arkadaşlarımızla 2019’da bu grafikteki artışın süreceğini öngörüyoruz. Biz Türkiyeli turizmciler olarak her an her şeyin değişebileceğini biliyoruz ve buna göre çözüm üretebilme konusunda deneyimliyiz.

Servis ve hizmette çıtayı yükselterek misafirlerin memnuniyetini artırmayı hedefliyoruz. Aslolan hizmet. Turizm geliri açısından ise, biz hala ucuz “destinasyon”uz. Verdiğimiz hizmet ve aldığımız para dengeli değil. İspanya ve Yunanistan’ın konumuna ulaşmak için biraz daha yol almamız gerekir. Geçen yıl ve bu yıl gelirdeki artış önümüzdeki sezon daha da toparlayacaktır.

BARBAROS GÜNEŞ / BARBAROS YACHTING

Geçen sezona baktığımızda Avrupalı turistlerde geri dönüş başladığını görürüz. 2019’daki beklentilerimiz daha iyi. Turist sayısı-gelir dengesizliğinde ise, Avrupalı turistler gelmediğinde Dolar ve Euro dışındaki bölgelerden turistler boşluğu dolduruyor. Bundan dolayı turizm geliri düşük kalıyor. Avrupalı turistlerin artışı, turizm gelirini de yükseltecektir.

SAMURAY ÖNEN / BARUT HOTELS

Bu sezon bir öncekine göre daha iyiydi. 2019’un ilk verilerine göre yüzde 100 bir artış var. Alman pazarından gelen ilk veriler de çok olumlu. Tüm turizm camiası olarak önümüzdeki sezonun daha iyi olacağı beklentisindeyiz.

Turist sayısına göre turizm gelirinin artmamasının nedeni de, iki kriz sezonu geçirmemiz ve doluluğu sağlamak için ciddi indirimler yapmamızdır. Ne yazık ki fiyatlar kademeli olarak artarak, denge sağlanabiliyor. Önümüzdeki sezon ve onu takip eden yıllarda hak ettiğimiz geliri sağlamaya çalışacağız.

TARIK YALÇIN / HİLTON DALAMAN SARIGERME RESORT & SPA

Turist sayısında 2017’i özellikle İngiltere pazarında yüzde 100 artışla kapattık. 2018’de ise, bu oran yüzde 124 oldu. Gelir artışı ise, yüzde 144 olarak gerçekleşti. Kesin rakamlar için erken, fakat önümüzdeki sezon Dalaman Havalimanı baz alındığında artışın yüzde 130’u bulacağını öngörüyoruz.

Türkiye’nin cazibe merkezi olarak her geçen gün önemi artıyor. Hilton'un dünyada 5 bin 600 oteli var. Biz Hilton’un yüz yıllık kuruluşunu kutluyoruz. Hilton tanıtımlarında Türkiye’yi ön plana çıkardı. Dünya çapındaki kampanyada da Türkiye tanıtılacak. Şu an Hilton’un Türkiye’de 60 oteli var. Yeni hedef ise, 90 otel.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.