Turizm sektörü, TUROB’un Geleneksel Yaz Gecesi’nde buluştu...

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB), 40. yılını coşku içinde kutladı. TUROB’un Geleneksel Yaz Gecesi Buluşması, 27 Temmuz tarihinde Çınar Hotel’de gerçekleşti.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turizm sektörü, TUROB’un Geleneksel Yaz Gecesi’nde buluştu...

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile TUROB yönetim kurulu üyeleri, TUROB üyeleri ve turizmciler katıldı.

40 yılda, büyük başarılara imza atıldı

TUROB Geleneksel Yaz Gecesi Buluşmasının açılış konuşmasını gerçekleştiren Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, şunları söyledi:

“TUROB’u, 40 yıl önce kuran ve bugüne kadar emeği geçen herkesi, yürekten kutlayarak en derin şükranlarımızı sunuyoruz. 40 yıl öncesine, kısa bir yolculuk yapalım. Turist sayısı ve döviz girdisi olarak baktığımızda; 1971 yılında, ülkemize gelen turist sayısı 926 bin olurken, turizm geliri 62,8 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2010 yılında ise, ülkemize gelen turist sayısı 28,5 milyon olurken, turizm geliri 15.5 milyar doları geçti.

Aynı zamanda, yaklaşık 40 yılı tesis ve oda sayısı olarak değerlendirdiğimizde; 1971 yılında, ülkemiz genelinde işletme ve yatırım belgeli 596 tesiste 57 bin 733 yatak mevcuttur. 2010 yılında ise, işletme ve yatırım belgeli 3 bin 565 tesiste 893 bin 766 yatak bulunuyor.  Özetle, rakamlara baktığımızda 1971 ile 2010 yılları arasındaki yaklaşık 40 yılda, gelen turist sayısının ortalama %3 bin arttığını ve turizm gelirinin %25 bin arttığını görüyoruz. Yine, 1971 ve 2010 yılları arasında, tesis sayısının ortalama %500 arttığını ve yatak sayısının da ortalama %1500 artış yaşadığını gözlemliyoruz” dedi.

Bu yıl turizmde başarılı bir yıl geçirildiğini kaydeden Timur Bayındır, “Türkiye’nin, dünyada parlayan yıldızı ‘turizm’dir. Turizmin yıldızları da, sizlersiniz, bizleriz, hepimiziz…” diye konuştu.

İlk 6 aylık başarı, yılsonuna kadar devam edecek... 

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bu yılın ilk 6 ayında Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısının %12.8, İstanbul’a gelen ziyaretçi sayısının %15 arttığını belirterek, bu başarılı gidişatın yılsonuna kadar süreceğini açıkladı.

Türkiye turizmini, hem ülke sathına yaymaya, hem de sunumunu zenginleştiremeye çalıştıklarını ifade ederek konuşmasına devam eden Bakan Ertuğrul Günay, şunları söyledi:

“Türkiye'yi; tarihi, kültürü, denizi, kumuyla bütünlüklü bir turizm destinasyonuna dönüştüreceğiz. Benim hayalim, turizm konusunda Türkiye'yi, dünyanın başka ülkelerinden insanların, Türkiye'yi görmedikleri zaman yüreklerinde eksiklik hissedecekleri bir duruma getirmektir. Bunu, hep birlikte başaracağız” dedi.

Konuşmasında, 1917 yılında ülkemizden götürülmüş olan Boğazköy Sfenksi diye bilinen anıtın uzun mücadelelerin ardından İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin depolarına geldiğini kaydeden Bakan Ertuğrul Günay, bu yılın sonuna doğru, Yorgun Herakles heykelinin diğer yarısının ve İznik çinilerinin de ülkemize getirilmesinin planlandığını açıkladı.

Turizm yatırımlarına planlama desteği veriliyor... 

Turizmciler ile ilk olarak Beyoğlu Belediye başkanlığı döneminde çalışmaya başladığını kaydeden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Anakent belediye başkanı seçilmesinin ardından ilk toplantıyı turizmcilerle yaptığını ve İstanbul için bir turizm platformu oluşturulma kararının alındığını söyledi. Turizmi geliştirme adına tüm yatırımlara planlama desteği verdiklerini anlatan Kadir Topbaş, İstanbul turizminin bugün gurur duyulan bir seviyede olduğunu belirtti.

Plaketler ve teşekkürler...

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’ya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a, konuşmaların ardından TUROB Başkanı Timur Bayındır tarafından plaket verildi. Başkan Timur Bayındır, ev sahipliğinden ötürü Çınar Hoteli Genel Müdürü Esen Çetingil’e teşekkür plaketi verdi.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.