Turizm sektörü personel açığını Afrika'dan kapatacak

TUI Russia, FUN & SUN Otel grubu CEO'su Volkan Şimşek, turizm sektörünün en büyük sorununun personel olduğunu söyledi. Şimşek, 2022 yılında turizm sektörünün personel açığını Özbekistan, Kırgızistan gibi ülkelerin yanı sıra  Afrika'dan gelecek elemanlarla kapatacağını belirtti.

19/12/2021 22:21
Turizm sektörü personel açığını Afrika'dan kapatacak

Volkan Şimşek, Turizmdays.com'a yaptığı açıklamada, 2020 ve 2021 yıllarının Türkiye turizmi açısından zor yıllar olduğunu, bundan dolayı kıyı şeridinde turizm sektöründe çalışan çok sayıda çalışanın sektörü terk ettiğni ifade etti.

Turizm sektöründe oluşan personel boşluğunun bir an önce doldurulması gerektiğinin altını çizen Volkan Şimşek, "Turizm okullarında yetişenlerin sayısı turizm sektörünün eleman ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Bizim otellerde en büyük personel sıkıntısı haouse keeping, room maidler, meydancı, garson, komi, stewert departmanlarında yaşanıyor. Çok ciddi boşluk var.

Eleman bulmakta zorluk yaşıyoruz. Personel boşluğunu pandemi dolayısıyla son iki senedir Kırgızistan, Özbekistan gibi ekonomik durumu iyi olmayan ülkelerden tedarik ediyoruduk. En son trend Afrika'dan gelecek eleman ile sektördeki personel açığını kapatmayı hedefliyoruz. Sektördeki personel açığı 2022 yılında Afrika'dan gelecek elemanlarla kapatacağız gibi görünüyor'' dedi.

Personel sorunu devlet desteği ile çözülür

Kalifiye eleman sıkıntısının en büyük nedeninin sektördeki mevsimlik işsizlik olduğunu vurgulayan Volkan Şimşek, şunları söyledi:

''Biz elemanları 7 ay çalıştırıp 5 ay boş bırakıyoruz. Bir de pandemi nedeniyle son iki yıldır boş kaldılar. ve sektörden koptular. Devlet burada personel için destek vermeli. Yapılacak en büyük destek turizm sektöründeki mevsimlik işsizliğinin farkına varıp bunu kabul etmektir.

Kış döneminde tesisler elemanlarını tutup maaşlarını ödemeye devam ederlese devlet vergiler, harçlar ve sigorta giderlerini öderse o zaan sektörde 12 ay çalışma olur. İşletmeler elemanları tutmak istiyor ama maliyetler nedeniyle ister istemez elemanları riske atıyorlar.

Elemanlar 12 aylık bir iş bulduğunda hemen turizm sektörünü terk ediyor. 7 ay çalışıp 5 ay boş kalan personele yeterince maaşda verilmiyor. Turizm çalışanları normalden 1.5- 2 kat maaş alsalar kışında yaz aylarında aldıkları maaş yeter dersin ve çalışmasını beklersin ama bu olmuyor. İş bulan personeli durdurma şansımız yok.

Turizm sektörü en önemli gelir kaynağı

Turizm sektörü önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin en önemli gelir kaynağı olacaktır. Bu şimdiden kendini gösteriyor. Özellikle Avro ve Dolar'ın bu kadar çok artması yabancıların tatil için Türkiye'yi ön plana alması, Türkiye tatillerini ön plana çekmesini sağlıyor. Yabancılar için Türkiye tatil için bir cennet. 100 Dolar bozduran bir yabancının bir tomar para eline geçiyor.

Görünen o ki Avrupa kaynak pazarlarımız 2022 yılında Türkiye'ye akacak. Bizim bu kişilere doğru hizmet verebilmemiz için hizmeti verecek elemanları bulmak zorundayız. Turizm sektörü hizmeti insanla veriyor. Turizm sektöründe çalışan memnuniyetini ön plana çıkarabilmek için mevsimlik çalışmayı ortadan kaldırmamız gerekiyor.''

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.