Turizm sektörü artan maliyetleri tartışıyor... Ekonomik tatil ülkesi imajını kaybettik

Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Topçu, kur artışıyla birlikte yapılan zamların turizme etkisi hakkında değerlendirmelerde bulundu

11/07/2023 12:34
Turizm sektörü artan maliyetleri tartışıyor... Ekonomik tatil ülkesi imajını kaybettik

DİM TV'ye konuşan ALTAV Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Topçu, salgından bu yana küresel ekonomide bir takım sorunlar olduğunu, bunun etkilerinin katlanarak ülkemizde yaşandığını ve maliyetlerde yüksek seviyelerde artış görüldüğünü belirtti. Seçim dönemindeki ekonomik politikalar sebebiyle baskılanmaya çalışılan dövizin turizmcilerin aleyhine olduğunu vurgulayan Topçu, turizmcilerin sattığı ürünleri döviz bazında artıramadıklarından kayıplar yaşandığını ifade etti.

Topçu, dövizin seçimlerden sonra serbest bırakılmasının işlerine yaradığını, enflasyon sebebiyle olan kayıplarının bir kısmını telafi ettiklerini söylerken, vergilere gelen zamlar sonrası turizmcilerin yine sıkıntılı döneme girdiklerini kaydetti. Topçu, gelirleri zamlarla aynı oranda artıramadıkları için sezon sonunda geçen seneye kıyasla kayıp yaşayacaklarını öngördüğünü belirtti.

‘DÖVİZİN DAHA DA ARTMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNENLERDENİM’

Tur operatörleri veya oteller bazında fiyat artışının söz konusu olduğunu belirten Topçu, sözlerini şöyle sıraladı: "Bizim fiyatları artırmamız söz konusu, tur operatörleri veya oteller bazında. Bu da aslında ülkenin daha pahalı olması anlamına geliyor ve bu da tatillerini ülkemizde geçirecekler için bir tereddüt sebebi olabilir. Rakibimiz olan İspanya, Yunanistan ve özellikle Güney Kıbrıs'ta konaklama fiyatları aldığımız habere göre aynı düzeyde artmıyor.

Biz her sene konaklama fiyatları üzerine bu seneki gibi artışla gidersek herhalde 3-4 sene sonra ekonomik tatil yapılabilecek ülke imajını tamamen yitireceğiz. Elimizde olan malzemeye veya ülkemizin algısına baktığımızda bunu yitirmememiz gerekiyor. Bu sebeple dövizin artması turizmci açısından aslında olumlu. Genel bazı sıkıntılar olabilir ekonomik anlamda, ama turizmci açısından baktığımızda daha da artması gerektiğini düşünenlerdenim."

‘TURİSTLER BU FİYATLARI ÖDEMEK İSTEMİYORLAR’

Alanya'da yıllardır restoran işletmeciliği yapan Mehmet Türemiş ise, gıda ve alkole gelen zamların vatandaşa yansıtılması hakkında sorulan soru üzerine, zamları turistlere yansıtamadıklarını, çünkü turistlerin bu fiyatları ödemek istemediklerini belirtti. Yine bir şekilde kazandıklarını ifade eden Türemiş, buna rağmen çok zor durumda olduklarına vurgu yaptı.

Bir zamanlar İspanya'daki turistlerin pahalılıktan ülkemize geldiğini söyleyen Türemiş, şimdi de buradaki pahalılıktan turistlerin İspanya'ya gittiklerini ifade etti. Türemiş, Alanya'da evi olan yerleşik yabancıların dahi sürekli kendilerinden indirim istediklerini belirterek, "İndirim vermesen olmuyor, verince de maliyetlerin altından kalkamıyoruz" değerlendirmesinde bulundu. Gidişatın hiç iyi olmadığını söyleyen Türemiş, bir zamanlar İspanya'nın yaşadığı sorunları ülkemizin yaşadığını, alkol fiyatlarının çok yüksek seviyelerde olması nedeniyle turistlerin ülkemizden uzaklaşacaklarını kaydetti.

Bir hafta öncesine kadar 700 TL bandında aldıkları alkolü bugün 1100 TL bandında aldıklarını bildiren Türemiş, Yenialanya'da yer alan haberde, "Bunları nasıl satacağız, nasıl karşılayacağız?" ifadesini kullandı. Geçen yıl 280 TL bandında aldıkları dana bonfileyi bu günlerde 750 TL bandında aldıklarını belirten Türemiş, etin temizlendiği zaman aralarında fire çıkarsa bunun maliyetinin kendilerine 900 TL bandına geldiğini kaydetti.

‘ZAMLAR SONRASI SADECE MAKARNA SATIYORUZ’

Türemiş, bu zamlar sonrası her gelen müşterinin pazarlık ettiği ve son günlerde sadece makarna sattıkları bilgisine yer verdi. Makarnanın en ucuz gıda ürünü olması sebebiyle böyle yaptıklarını belirten Türemiş, "Ona da çok fazla fiyat yazamıyoruz" sözlerinde bulundu.

Şehir merkezinde turist olmadığını ve turistlerin tamamen şehir dışına çekildiğine işaret eden Türemiş, daha düne kadar turist olmadığını, şimdilerde hareketlilik olduğunu, bunun da nereye kadar gideceğini merak ettiklerini sözlerine ekledi. Havaların ısınması nedeniyle turistlerin soğuk içecekler ve biraya yöneldiklerini söyleyen Türemiş, konuşmasına şöyle devam etti:

‘GİDİŞAT HOŞ DEĞİL’

"Biranın alış fiyatı 40-45 lira. İngiltere'de, Londra'da Manchester'da TL karşılığı 45-50 liraya bira satıyorlar ve biz bu fiyatlara birayı alıyoruz. Söyleyecek çok şey var ama ne söyleyebilirsin ki? Ülkenin durumu da ortada. Bunca depremler, bunca faciaların ardından bunların birer maliyetleri var, bir şekilde karşılanması lazım." Maliyetlerin ve her şeyin arttığını belirten Türemiş, "Ekonomi ve gidişat hoş değil." değerlendirmesinde bulundu. 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.