Turizm personeli bir emtia değil

Tam 16 ay sonra turizm sektörü Rusya ve iç turizmle hareketlendi. Temmuz gibi ağustos da iyi geçti. O kadar çok alışmışız ki işsizliğe, bu yoğunlukta işletmeler biraz zorlandı. Kaslar gevşemiş bu süreçte, biraz acı çekildi.

Murat Toktaş Murat Toktaş 10/09/2021 10:59
Turizm personeli bir emtia değil

Ama en büyük sıkıntıyı, kadro yapmakta yaşadık. Eminim ki, ileriki yıllarda da bunun etkisini göreceğiniz.

Bu süreçte ne yaşadık?

Aylardır söylediğimiz ve bir çözüm bulamadığımız hep göz ardı edilen kalifiye personel sıkıntısı yaşadık.

Sektör Temmuz ayı başında hareketlendiğinde pandemiyle birlikte yavaş yavaş eriyen sektör emekçilerine geri dönüp kadro oluşturmak istediğimizde gördük ki birçoğu buhar olmuş.

Birde kısa çalışma olmasa ve sonrasında 3 ay daha uzamamış olsa eldekileri de bulmamız mümkün olmayacakmış onu da gördük.

Şuan sektör son yılların en zayıf iş gücüyle yoluna devam etmek zorunda kaldı. Hep övündüğümüz kaliteli hizmet söylemimiz riske girdi.

Piyasada katçı ve garson borsaları oluşmuş durumda. Birçok tesis tasarruftan değil yokluktan bir kişiye 25-30 oda temizletmek zorunda kalıyor. Personel seçme şansınız ortadan kalmış durumda. Aranan nitelikler; Nefes alsın, eli ayağı tutsun yeter.

Elbette bunlardan fazla etkilenmeyen otellerimizde var. Kurumsal yapısı oturmuş, insan kaynağına değer veren, yol arkadaşlarını yolda bırakmayıp iyi günde olduğu gibi bu zor günlerde de onların yanında olanlar bu sıkıntıları yaşamadı.

Umarın devlet, tesisler ve bütün diğer sektörler bu yaşananlardan bir ders çıkartır.

Bazı işletmelerin gözünde olduğu gibi personel bir emtia değil, istediğin zaman istediğin kalitede elamanı para verdiğinde bulamıyorsun. O yüzden müşteri gibi personelinize değer verin ve biriktirin.

Yetişmiş insanın olmadığı yerde kaliteli üretim olmuyor. Siz ne kadar büyük paralarla işletmeler açsanız da gördük ki insan olmayınca olmuyor. Gençlere kaliteli mesleki eğitim ve iyi imkanlar sağlamak zorunda elimizdekilere de değer vermek zorundayız.

Biz yatırımcısıyla, çalışanıyla, tedarikçisiyle hep birlikte bütünüz.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.