Turizm olmadan dünya dönmüyor

Turizm denince ülkemizde de kimsenin aklına ‘Bikinili sarışın turist kız’ gelmiyor artık. Bilakis herkes hemen cüzdanına bakıyor, bütçesini yokluyor.

Hüseyin Baraner Hüseyin Baraner 22/10/2020 11:11
Turizm olmadan dünya dönmüyor

Antalya’nın rakibi Mayorka’da bir yanda yaprak dökümü devam ederken, diğer yanda müthiş yeni planlamalar için son imzalar atıldı.

Dünya ekonomisinin ne hale geldiğini size yazmama gerek yok. 

Dünya ekonomilerinin ateşleyici gücü Turizm!

Bunu zannedersem herkes artık anladı.

Turizm olmadan dünya dönmüyor

Dünyanın bütün ülkelerindeki en tepe devlet adamlarından, en küçük mahallelerin muhtarlarına kadar herkes turizmin istihdama, yerel kalkınmaya ve genel ekonomiye verdiği katkıyı kendi cebinde hisseder hale geldi.

Turizm denince ülkemizde de kimsenin aklına ‘Bikinili sarışın turist kız’ gelmiyor artık, bilakis herkes hemen cüzdanına bakıyor, bütçesini yokluyor.

Turist olmayınca kollektif fakirlik başladı

Heryerde, bizde de, onlarda da! 

Sayılar ve rakamlar ortada.

Bütün ülkelerde sıkıntılar ve çözüm önerileri birbirine çok benziyor. Farklı olan ise, ülkelerin çözüm için ayırabileceği bütçe. Burada da ‘Yeni normalde’ küresel teşvik ve destek grafiği ülkeler arası değişim/gelişim ve dönüşüm  yarışını yine parası olanların kazanacağına işaret ediyor.

Önce rakibimiz İspanya’da gerçekleşen kötü gelişmelere yer verelim: Ama merak etmeyin, yazımız sona doğru daha moral veren iyimser bir hale dönüşecek.

İspanyol şirketler eriyor, kamuoyu tedirgin, piyasalar şokta 

İspanyolların kriz tecrübesi az, belkide hiç yok. Şimdi ise, durum farklı. Antalya’nın rakibi Mayorka’da yaprak dökümü başladı. Binlerce şirket bir yıl içinde iflas etti ve piyasadan çekildi.

¡Oh Corona cruel, qué despiadada eres!

Ah zalim Korona, ne kadar acımasızsın!

Dünyanın en önemli tatil destinasyonlarından Mayorka’da bir çok bar, restoran, spor, animasyon ve incoming şirketi pes etmek zorunda kaldı.

Korona krizinin yıkıcı etkisi yavaş yavaş su üstüne çıkıyor. Mallorca ve diğer Balear Adaları'nda bugün itibariyle bir önceki yıla göre 4.800'den fazla iş yeri kapandı.

İspanyol sosyal güvenlik otoritesi Seguridad Social'dan alınan verilere göre, dört adada bir yıl öncesine göre 42,808 şirketin 4.879’u kapandı. Bu rakamlara devamlı eklemeler yapılıyor.

Yıkımın asıl boyutları yıl sonunda ortaya çıkacak 

Krizden en çok zarar gören gruplardan biri olan serbest meslek sahipleri bu rakamlara henüz eklenmedi.

Yıl sonu durum dahada çıplak olarak görüldüğünde, yıkımın büyüklüğü ortaya çıkacak.

Burada özellikle küçük perakende sektörünün krizden ağır bir şekilde zarar gördüğü anlaşılıyor. Bu alanda firma sayısı bir önceki yıla göre yüzde 14,7 azalırken, restoran işletmeciliğinde bu sayı yüzde 12,5 civarında seyretti.

Ancak durum daha da kötüleşiyor, kış ayları yaklaşıyor

Ancak durum dahada kötüleşiyor, kış ayları yaklaşıyor. Bir ankette göre, iş adamlarının yüzde 45'i kış aylarında iş yerlerini kapatacaklarını söyledi, bazıları  ise, 'Bu kapatma muhtemelen sonsuza dek olacak olacak" dedi.

Otelcilik sektöründe, işletmelerin yüzde 17'si kaybedildi. Transfer ve incoming şirketlerinin sayısı ise bir yıl öncesine göre yüzde 21,6 azaldı.

Şimdi gözler Madrid yerine Brüksel’e çevrildi

Daha doğrusu İspanyol turizmciler ve yerel otoriteler gözlerim ve umutlarını Avrupa Parlamentosu'nda görüşülmekte olan "Yeni Nesil AB" mega planına çevirdiler.

AB kasalarında sürdürebilir yeni nesil kalkınma projeleri için 750 Milyar Avro ayrıldı. İspanya bu paradan en büyük dilimi istiyor.

Ekonomisinin temel dayanağı  turizmimiz büyük zarar gördü diyen İspanyolları artık ilerideki turizm fuarlarından çok Brükseldeki ilgili kurumların ofislerinde göreceğiz .

Parayı verin “Yeni nesil AB planı ile  İspanyayı baştan sona yenileyelim!”

İspanya, ekonomisini iyileştirmesi için Brüksel tarafından 140 Milyar Euro tahsis edileceğini öğrenen İspanyol Başbakan Pedro Sánchez, “Avrupa fonları 2021'den 2026'ya kadar ülkeyi modernize etmek için kullanacağız, önümüzdeki altı yılda ülkemizin modernizasyonu için bir yol haritası oluşturduk. Salgının sert darbesini büyük bir fırsata dönüştürmek istiyoruz" dedi.

Sosyalist lider şöyle devam etti: "Bizim planımız bu destek ile kaybettiklerimizi GSMH’mıza geri kazandırmak değil, biz şimdi daha sürdürülebilir bir şekilde ekolojik ve dijital değişim el ele  bir zihniyetle yeni bir büyüme modeli gerçekleştirmek istiyoruz.“

Iberostar’dan ‘Değişim Dalgası' adı altında harika projeler

Burada örnek olarak İspanyol turizm sektörü adına meşhur otel zinciri Iberostar’ın ‘Değişim Dalgası"adı altında (Wave of Change) harika bir projelerini gösterebiliriz.

İberostar göre bu bir proje değil, bu daha ziyade bir sürdürebilirlik hareketi: @Proje bugün başlar yarın bitebilir, biz bir hareket başlattık ve bu anlayışı çok önemsiyoruz”.

İspanya turizminin ‘yeni normalde kilit anlayış”ı ‘Döngüsel Ekonomi’ olacak

Bu konuda çalışmalar ve örnekler Avrupa ve İspanya’da artıyor.

Örnek: Araştırmalara maddi ve manevi destek vererek doğal karışımlar ile mısır nişastasından sertleştirmiş yeni bir yenilebilir maddeyi devreye sokarak döngüsel ekonomi yaratılarak, yani üretim, kullanım ve imha süreci yerine dönüşümü ve yeniden dönüşüm hedefleniyor.

İspanyollar ayrıca; morali bozuk, yaşam sevinci düşük Avrupalı dostlarına, "Siz çalışın, biz de sizi ‘Yeni normalde'  yeni konseptlerle dinlendirmeye devam edelim" çağrısını yeniliyor.

AB nimetlerinden eç çok İspanya faydalandı

İspanyollar AB’nin kurulduğu günden bu yana AB nimetlerinden, desteğinden, kayağından ve sevdasından en çok faydalanan ülke oldu.

İspanya’ya verilen Avrupa fonlarının yaklaşık yarısı geri ödemesiz hibe şeklinde, diğer yarısı ise kredi şeklinde verileceğini öğrenince İspanyollar güçlü bir “Oley!” çektiler.

Darısı diğer destinasyonların başına.

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.