Turizm Öğrencileri Derneği (TURÖD) kuruldu...

“Turizm Öğrencileri Derneği” kısa adı “TURÖD” Mersin Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi öğrencileri tarafından kuruldu.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turizm Öğrencileri Derneği (TURÖD) kuruldu...
Derneğin Başkanı, Mersin Üniversitesinden Cengizhan GÜRIŞIK oldu. Dernek Başkanı Cengizhan GÜRIŞIK, derneğin kuruluşuna yönelik açıklamasın da şunları söyledi:

Turizm eğitimi ne yazıktır ki son çare olarak üniversite yerleştirme formlarında yer almaktadır. Bu bölümü okuyan öğrencilerin bir çoğu son tercihleri olarak bu bölüme yerleştiklerinden ve memnuniyetsizliklerinden yakınmaktadırlar. Nasıl güzel bir sektörün öğrencisi olduğunu bilenler ise de azımsanmayacak orandadırlar tabi. Öğrenciler açısından staj yeri bulmak, staj yapmak, mezun olduktan sonra iş bulmak ve iş hayatı çekilmez bir çile gibi kabul görmüş durumdadır. Staj yerini zor kanaat bulanlar şartların ağırlığından yakınırken, bir kesim ise naylon staj yolları ile bu zorunluluğu ortadan kaldırarak mesleği harici başka işlerde meşgul olmaktadırlar.

 

Yine çalışmaya meyilli büyük çoğunluk ise almış olduğu eğitimler sonucu mezuniyet sonrası sektörde gerekli mevkilerde iş bulamamaktan yakınmaktadırlar. “Dayı”sı olmayan iş bulamaz hale gelmiştir ne yazık ki. Bulanlar ise aldığı eğitimle örtüşmeyen iş kolları sonucu kısa bir sürede mesleğinden soğuyarak, alaylı işverenlerin sorumluluğunda çalışmaktan yakınmaktadırlar.

 

Biz Turizm Öğrencileri Derneği olarak; gelecekte karşılaşacağımız bu sorunlar ile şimdiden mücadele etmeye başlayarak, kendi istihdamımızı öğrencilik yıllarında geleceğin yöneticisi yüzlerce, binlerce öğrenci arkadaşımız ile aynı amaçlar doğrultusunda birleşerek kendimiz yaratacak çalışmalar yapmak, sektörde turizm diploması sahibi hakim bir rekabet yaratarak bizlerden sonra okuyacak meslektaşlarımıza bu fobi ve zorlukları yaşatmayacak bir sektör-öğrenci dayanışması yaratmak üzere yola çıkmış bulunuyoruz.

 

Bizlere bu yolda gönül veren, verecek olan, ve destekleyen tüm büyüklerimiz ve meslektaşlarımıza sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.

 

Ayrıca, Turizm profesyonellerinden, turizm yazarı ve profesyonel otel yöneticisi, Recep Arısoy, Turizm Öğrencileri Derneği (TURÖD)’ın danışmanı oldu. Derneğin merkezi mersin ili olup, diğer iller de ve yurt dışına kadar uzanmayı hedeflemekte.

Derneğin Amaçları:

    Turizm eğitimi alan lisans ve ön lisans öğrencileri arasında ortak bir anlayış ve işbirliği sağlamak,

    Ülkemizde ve ülke dışında bulunan tüm turizm eğitimi alan öğrencileri turizm amaçlı çalışmalar ve projeler için bir araya getirmek,

    Tüm turizm öğrencilerinin bir araya gelmesini sağlayarak turizm eğitimi ile ilgili sorunlara ortak bir paydada çözüm oluşturmak,

    Turizm öğrencisiyken derneğe kayıt olmuş mezunlar ile turizm öğrencilerini bir araya getirerek dayanışma sağlamak, turizm eğitimini teşvik etmek ve geliştirmek için uygulama, faaliyet ve girişimlerde bulunmak,

    Sektörde güç birliği sağlayarak kendi istihdamımızı yaratmak, turizm eğitim ve diplomasını ön plana çıkararak diplomalı yöneticilerin hakim olacağı bir turizm piyasası yaratmaktır.

Bu amaçların gerçekleştirilmesi için Derneğin faaliyetlerini;

       Devletimizin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünü, milli egemenliği ve Cumhuriyetin korunmasını, Atatürk ilke ve devrimlerini, demokratik ve laik ilke ve prensipleri temel alarak sürdürmesi esastır.

 

Dernek Kurucuları;

 

    Cengizhan GÜRIŞIK    ( Mersin Üniversitesi )

    Erol ÜNER                  ( Mersin Üniversitesi )

    Cevat ÖZÜSOLMAZ     ( Mersin Üniversitesi )

    Mehmet Ali KENÇ        ( Mersin Üniversitesi )

    Osman DOĞAN           ( Mersin Üniversitesi )

    Ersin AYSAN               ( Atatürk Üniversitesi )

    Ahmet ERDEM            ( Atatürk Üniversiresi )

 

Dernek Oluşumu;

 

Biraz eskilere gidilecek olur ise; Doç. Dr. Nazmi KOZAK hocamızın kaleme aldığı Anadolu Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen II. Turizm Öğrencileri Kurultayı’nda Türkiye Turizm Öğrencileri Konseyi Başkanı seçilmem (16.04.2010) bugün bu derneği kurmakta benim için itici bir güç olmuştur. Yakın tarihte ise üç kişilik bir arkadaş ortamında Turizm Öğrencileri Kurultayı ve burada yaptığım sunum, akabinde başkan seçilmemi arkadaşlarım ile paylaşırken “Dernek” kelimesi ilk defa gündeme gelmiş, hızlı bir şekilde sonuca gidilmiştir.. Derneğin bütün amaçları, tüzüğün ise büyük bir çoğunluğu en çok yalnız kaldığım, üniversite eğitimimi alabilmek için her gün kullanma mecburiyetinde olduğum Adana-Mersin hızlı tren seferlerinde yazılmıştır.

Bu amaçlar ve tüzüğün şekillenmesinde Dernek kurucu isimlerinden Erol ÜNER’ de etkili olmuştur.

 

Turizm Öğrencileri Kurultayı;

 

Turizm Öğrencileri Kurultayı, ülkemizde dört yıllık programlarda turizm ve otelcilik öğrenimi gören öğrenci arkadaşların katılımına açık bir etkinlik olarak planlanmıştır. Eğitim-öğrenim etkinliklerine açık olan lisans düzeyindeki turizm-otelcilik programlarından gelecek öğrenci temsilcilerinin katılımı ile düzenlenecektir.

Turizm ve otelcilik eğitiminin öznesini oluşturan biz öğrenciler açısından konuya yaklaşan araştırma ve incelemelerin sayısı yok denecek kadar azdır. Turizm öğrencilerinin kendilerine verilen eğitim konusundaki görüşlerini birinci elden ortaya koyan toplantı günümüze kadar yapılmamıştır.

Bu bağlamda Kurultayımızın etkin işlemesi turizmin geleciğine yön verecek biz öğrenciler açısından büyük önem arz etmektedir.

Turizm Öğrencileri Kurultayı’nın, dört yıllık okullarda turizm okuyan öğrencilerin sivil toplum platformu olması amaçlanmaktadır

 

Derneğin İlkesi;

 

“Türkiye’nin gelecekleri Turizmin geleceği için birleşiyor, Turizm Öğrencileri bir çatı altında toplanıyor” dur.

 

Belirgin Özellikleri;

 

    Türk Turizm tarihinde öğrenciler tarafından kurulan ilk sivil toplum örgütü olması, ( T.C. Mersin Valiliği İl Dernekler Odası Müdürlüğü )

    Hiçbir profesyonel destek almadan tamamen öğrencileri tarafından kurulan geç kalınmış yeni bir oluşum olmasıdır.

 

Turizm Öğrencileri Derneği adına

 

Cengizhan GÜRIŞIK

Turizm Öğrencileri Derneği Kurucu Başkanı

Türkiye Turizm Öğrencileri Konsey Başkanı

 

Turizm Öğrencileri Derneği ( TÜROD )

Palmiye Mh. 1211 Sk.Melek Apt. C BL. 1/A Yenişehir / MERSİN

Tel: 0 324 328 90 44

Gsm : 0 555 566 48 67

www.turod.org.tr

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.