Turizm için 'Okullar geç açılsın, erken kapansın'

Tu­riz­min en can­lı ol­du­ğu dö­nem ise okul­la­rın da ka­pa­lı ol­du­ğu ha­zi­ran-ey­lül ay­la­rı ara­sı. Turizmciler, “Yerli turistlere göre tatil yeniden planlansın” diyor. Eğitimciler olumlu yaklaşıyor: Hesaplamalar iyi yapılırsa olur.

31/12/2019 23:40
Turizm için 'Okullar geç açılsın, erken kapansın'

Tu­rizm, Tür­ki­ye eko­no­mi­si­nin en önem­li ka­lem­le­rin­den bi­ri. 2013 yı­lı tu­rizm ge­lir­le­ri, 32 mil­yar do­la­ra ulaş­tı.… Tu­rist sa­yı­sı­nı da­ha da ar­tır­ma­yı he­def­le­yen tu­rizm­ci­le­rin he­de­fi ise yer­li tu­rist. Bir de öne­ri­le­ri var; okul­lar er­ken ka­pan­sın, geç açıl­sın yer­li tu­rist da­ha uzun sü­re ta­til ya­pa­bil­sin.

‘Doğ­ru ir­de­len­si­n’

Eği­tim­ci­ler de bu tek­li­fe olumlu yak­la­şı­yor. “Ön­ce eği­tim ka­li­te­si­” di­ye­rek, ko­nu­nun bü­tün bo­yut­la­rı ile de­ğer­len­di­ril­me­si ge­rek­ti­ği­ni dü­şü­nü­yor. İş­te tu­rizm ve eği­tim pro­fes­yo­nel­le­ri­nin de­ğer­len­dir­me­le­ri:

Sezon üç aya sıkışınca büyük kayıp yaşıyoruz

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Başaran Ulusoy: 2014 yılında hedef 15 milyon yerli turist. Artık en iyi müşteri Türk turist. Okulların geç kapanıp, erken açılması nedeni ile sektörümüzün kaybı büyük oluyor. Mevsimsel şartlar göz önüne alınarak, bölgelere göre tatil planlaması yapılması gerek. Bu sayede iç turizm sezonu uzayacak, daha geniş zamanda yerli turist ağırlayabilecektir. Avrupa’da bunun örnekleri var.

Otellerdeki sıkışıklar ortadan kalkacaktır

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık: Biz diyoruz ki; Almanya’da olduğu gibi şehir, şehir, bölge, bölge tatil planlamaları yapılır ise tatil aralığını uzatabiliriz. Örneğin, daha serin olan Türkiye’nin Doğu bölgeleri haziran sonu kapanıp, ekimde açılabilir. Batı bölgelerinde ise okullar mayıs sonu kapanıp, eylül başı açılabilir. Böylece, turistik tesislerde aynı anda tatile çıkılmasının oluşturduğu sıkışıklık da ortadan kalkar.

Çocuklar yazın çok zorlanıyor

Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç: Yaz mevsimi geldiği zaman, sıcak günlerde, özellikle ülkemizin güneyinde öğrenciler zorlanıyor. Oysa okullar ile ilgili dünyada örnekleri olduğu gibi, iklim şartları göz önüne alınarak planlama yapılabilir. Ayrıca kışın ara tatiller daha kısa tutulup, o tatil günleri dönem başı veya sonuna eklenmesinin turizm hareketine çok önemli ivme kazandıracağına inanıyorum.

Bakanlık ve uzmanlar konuyu değerlendirsin

Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca: Eğitim; ticari faaliyetlere göre düzenlenemez. Tarım sektörü de “bize göre de düzenleme yapın” demez mi? Bölgelerin coğrafi ve iklimsel özelliklerine göre değerlendirme yapılabilir. Ama bunların iyi hesaplanması gerekir. Ancak önceliğimiz kesinlikle eğitimdeki kalite olmalıdır.

Öğrencileri düşünmeliyiz

Özel Okullar Birliği Eş Başkanı Cem Gülan: Bıçak sırtı bir konu. Sömestr tatilinin bir haftaya düşürülmesi düşünülebilir. Belki cumartesi günleri eğitim verilebilir. Çocukları yorar mıyız? Yaz tatili uzarsa öğrencilerin konsantrasyonunu bozar mıyız? Bakanlık ile çocuk sağlığı ve eğitimi uzmanları bu talebi değerlendirebilir. (Sözcü)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.