Turizm gerçekten iyiye gidiyor mu?

Son 2 yıldır resort otelcilik yapılan bölgelerden güzel haberler alıyoruz. Konuya sadece resort penceresinden bakarsak, durum iyi. Lakin bunun arkasına sığınırsak, bazı şeyleri gözden kaçırmış, sektörün bir kısmına da ihanet etmiş oluruz.

Murat Toktaş Murat Toktaş 21/06/2019 23:08
Turizm gerçekten iyiye gidiyor mu?

Son 2 yıldır resort otelcilik yapılan bölgelerden güzel haberler alıyoruz. Hem gelen kişi sayısı hem de kriz dönemindeki rakamlara göre bakıldığında kişi başı gelirde görülen artış memnuniyet verici. Konuya sadece resort penceresinden bakarsak durum iyi. Lakin bunun arkasına sığınırsak bazı şeyleri gözden kaçırmış, sektörün bir kısmına da ihanet etmiş oluruz.

Turizm sadece sahillerde mi?

Ne yazık ki çoğu zaman turizm deyince; bakanlık, basın ve STK yetkililerinin çoğu, hep resort turizm üzerine söylemlerde, kıyaslamalarda ya da eylemlerde bulunuyor.

Biz sadece 'Resort'e mahkûm bir ülke değiliz. Kültürü turizmi, doğa turizmi, sağlık turizmi, kongre turizmi ve spor turizmi gibi birçok getirisi yüksek segmentlerde iddialı olabilecek bir ülkeyiz.

Resort'ler 2015 yılı seviyesini geçen sene yakalarken, Kongre turizminde çok yavaş iyileşme görünüyor. Bu şartlarda eski günlere dönmek, 2023 leri bulacak gibi. Bu tahmin de net değil. Çünkü, bu konuyu etkileyen bir çok konjonktür var. Bunu tek başına turizmcilerin yapması mümkün değil. Devletinde bu işe yönelmesi hükümetinde desteklemesi lazım.

Kongre Turizminde kan kaybı çok

En çok gelir getiren bununla birlikte imajımıza da büyük katkı sağlayan kongre turizm konusunda ne yazık ki eski günlerimizden çok uzağız. 2015 yılına kadar İstanbul, kongre konusunda dünya ve Avrupa da ortalama 8. sıralarda dolaşırken, 2018 yılında ise, dünyada 84, Avrupa’da 46'ncı sıradayız.

Bu konunun konuşulmaması, bununla ilgili kayda değer bir tedbir yada çalışmanın yapılmaması çok üzücü.

Rakamlar ortada

Dünyada kongre turizmi için seyahat eden delegelerin ortalama kişi başı harcaması, 2.000 USD'den fazla. İş amaçlı seyahat edenlerin ortalama harcaması ise, yaklaşık 1.000 USD. Türkiye’nin 2018 yılı kişi başı ortalama turist geliri ise, 650 USD.

Turizm bir ana başlıktır ve altında onlarca kategori vardır. Konuya daha geniş bir pencereden bakıp, ona göre değerlendirme yapmamız gerekir.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.