Turizm Geliştirme Ajansı konusunda acele edilmemeli

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKBOB) Başkanı Dr. Erkan Yağcı kurulacak olan ‘Turizm Geliştirme Ajansı’nda acele edilmemesi gerektiğini söyledi.

21/08/2019 22:27
Turizm Geliştirme Ajansı konusunda acele edilmemeli

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKBOB) Başkanı Dr. Erkan Yağcı, geçtiğimiz ay resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı ile ilgili olarak kurumun resmi yayın organı Resor Dergisi'nde düşüncelerini anlattı.

Yağcı, “İster tasarruftan, ister borçlanma ile olsun, günümüzde yapılacak bir iş için kaynak bulmak, geçmiş on yıllara göre, çok hızlı ve aktif. Bugün, bir yasa olarak elimizde bulunan “Turizm Geliştirme Ajansı”, modern dünya açısından ne anlama geliyor?

Felsefesine bakmak lazım

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Temmuz ayı toplantımızda yasanın felsefesini, bir kez daha sektöre anlattı. Basın yoluyla yapılan eleştirilere çok yaslanmadan, Bakanlığın çalışmaları ile yasalaşan bu felsefeye bakmak gerekir.

Öncelikle niyet ve yapılacaklar konusunda kamu ve özel sektör hem fikirdir. Ancak yaklaşımlar; nasıl yapılacağı üzerine odaklanmaktan kısmen uzaklaşarak, “kiminle?” sorusunu öne koymaktadır” dedi.

Endişelerde haklılık payı var

Ajans’ın kaynağının temini konusunda da konuşmalar olduğunu belirten Erkan Yağcı, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bir kesim, maliyeti turiste yüklemeyi, bir başka kesim de oranların değişmesini ve katkı kapsamının genişlemesini önermişti. Bazı endişelerin haklılık payı vardır. Ama gerçeği yerine oturtmak zorundayız.

Bakanımız Ersoy, bunun bir başlangıç olduğunu ve ileride daha çok katılımla, daha iyi bir işleyişe ulaşılabileceğini ortaya koydu. Bu konu, toplanması öngörülen 120-130 Milyon Dolarlık katkı payı veya onun kimlerden nasıl toplanacağı, hatta kurullarda kimlerin olacağından daha önemlidir. Kanımızca, sektörün her bileşenin, tanıtım ve pazarlamada, bir bilimsel çalışması ve yaklaşımı, somut öneri ve çözümleri olmalıdır.

İyi fikrin varsa finans edilir

Ve henüz ortada olmayan bir kaynağın; fikirsiz ve plansız bir işe yaraması da sağlıklı değildir. Eğer turizm; 55 sektöre katkı veriyor, 1,5 milyon insana ekmek kapısı oluyor, vs diyorsak ve görüyorsak, bizlerin Ajans’ı bir “kamusal fayda” alanı olarak görmesi daha doğru olmaz mı? İşimiz turizm ise, artık görüyoruz ki, çalışmak tek başına yeterli değildir.

Düşünmek, araştırmak, somut uygulamalar göstermek zorundayız. Oysa Türkiye turizmine yeni fikirler gereklidir. Ve finans kaynakları bunu yapmaz. Onlar, iyi fikrin varsa finanse eder. Bu çerçevede oluşacak kaynağın uzmanlarınca uygulanması, yönetim ve danışmanlığının da sektör bileşenleri ile yapılması elzemdir. Ve kararlı ve istekli çalışmaya başlamak için aceleye gerek yoktur.”


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.