Turizm geliri hesaplama yöntemi değişiyor...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), turizm gelirlerini hesaplama yönteminde değişiklik üzerinde çalışıyor. Çalışma kapsamında, paket turlardan ülkeye kalan gelirin tespitindeki oranın artırılması planlanıyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turizm geliri hesaplama yöntemi değişiyor...

Sınır kapılarında gerçekleştirilen turizm istatistiği çalışmasına, marinaların da dahil edilmesi düşünülüyor. Yurtdışında satılan paket turlardan Türkiye'ye kalan gelirin hesabında kullanılan oranın güncellenmesi gerektiğini düşüncesiyle çalışma başlatıldı.

 

TÜİK'in mevcut hesaplamasında, 4 paket tur yöntemi bulunuyor. ''Ulaştırma-konaklama''dan oluşan ilk pakette Türkiye'ye turizm geliri olarak kaydedilecek tutar hesabında yüzde 40 esas alınıyor. ''Ulaştırma, yeme-içme ve aktiviteler''den oluşan ikinci pakette yüzde 40, ''konaklama, yeme-içme ve aktiviteler'' paketinde yüzde 80 ve ''herşey dahil'' pakette yüzde 40 olarak uygulanıyor. Çalışma kapsamında, bu oranlar yeniden belirlenecek. TÜİK yetkilisi, ''Oranlar belki yükselmeyecek, düşecek ama biz yükseleceğini tahmin ediyoruz. Oranların ne olacağını çalışma sonuçlanınca göreceğiz'' dedi.

 

-MARİNALAR DA ÇALIŞMA KAPSAMINA GİREBİLİR-

 
TÜİK, ayrıca turizm gelirlerinin hesaplanmasıyla ilgili anketin, marinalarda da uygulanması konusunda da çalışma yürütüyor.

 

TÜİK, turizm istatistikleri kapsamında Türkiye'yi ziyaret eden yabancılar ile yurtdışında ikamet eden Türkiye vatandaşlarına sınır kapılarında (hava, kara, deniz ve demiryolu) anket uyguluyor. Turizm gelirinin tespiti, genel profil, paket tur harcamaları gibi unsurlar bu anket üzerinden belirleniyor.

 

Şu an bu anket, marinalarda uygulanmıyor. Bu nedenle ''yatıyla gelip, Türkiye'de konaklayıp, yatıyla ülkeden çıkış yapanlar'', denizyolu kapısı dışında farklı bir prosedüre tabi tutulduğu için kapsam dışında kalıyor. Bu nedenle marinalarda anket uygulanmasına yönelik pilot çalışma yakında başlatılacak. Bu çalışmanın sonuçlarına göre, konu karara bağlanacak.

 

TÜİK yetkilisi, ''Konuyla ilgili Eurostat'taki (Avrupa İstatistik Kurumu) tanım ve kavramlar da biraz muğlak. Aslında yat bir konaklama türü ama 'yatla gelip yatla çıkan' başka bir yerde kapsanmadığı için böyle bir ihtiyaç doğdu. Bunu kesin yapacağız diye bir şey yok. İlk etapta deneme çalışması gerçekleştireceğiz'' dedi.

 

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, TÜİK'in resim kolleksiyonunun Kültür ve Turizm Bakanlığına devrine ilişkin dün gerçekleştirilen protokol imza töreninde, TÜİK ile turizm istatistikleri konusunda birlikte çalıştıklarına işaret ederek, ''Orada da klasik yöntemlerin dışına taşan yeni bir gelişmeyi inşallah önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacağız ve Türkiye'nin Türkiye'nin turizm gelirlerinin şimdiye kadar alışmış yöntemlerle hesaplananın üzerinde ve ötesinde olduğu da böylece iki kurumun ortak çalışması sonucunda ortaya çıkmış olacak'' demişti. (HT)

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.