Turizm geliri, 5 Milyar Dolar eksik...

Döviz gelirindeki net hata payının TÜİK'ten kaynaklandığını söyleyen Bakan Ertuğrul Günay, "Tur operatörlerinin payı düzeltildi, sırada turizmcilerin ciroları var" dedi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turizm geliri, 5 Milyar Dolar eksik...

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'nin artan turist sayısına rağmen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ve düşük görünen turizm gelirlerine dikkat çekti. Turizmden elde edilen gelirin açıklandığı gibi 23 Milyar Dolar olmadığını söyleyen Bakan Günay, "Ekonomiyi yakından takip eden herkes turizm gelirinin TÜİK'in açıkladığı rakamlardan daha yüksek olduğunu biliyor.

Döviz gelirindeki net hata payının asgari yarısı turizmden kaynaklanıyor. Bunu hem Maliye hem de Hazine Bakanlarımız kabul ediyorlar. Bu rakam 5 milyar dolardır. 5 milyarı da 23 milyar dolara eklediğiniz zaman turizm sektörünün gerçek büyüklüğü ortaya çıkıyor" diye konuştu.

 

TÜİK DÜŞÜK HESAPLADI

TÜİK ile müzakere süreci başlattıklarını söyleyen Günay, Türk operatörlerin Türkiye'ye bıraktıkları payın yükseltilmesi konusunda yeni bir çalışma yapıldığını söyledi. "TÜİK, turizm gelirlerini hesaplarken Türk operatörlerin payını çok düşük hesaplıyordu. Bu hata kalemi düzeltildi" diyen Günay, benzer bir çalışmanın turizm tesislerinin cirolarıyla ilgili de yapıldığını ifade etti.

BİRDEN YÜKSELİRSE SORUN YARATIR...

"Turizm tesislerimiz 2010'da ciddi cirolar açıkladı. Ancak bu da turizm gelirlerine yansımadı. Bundan sonra yavaş yavaş yansıyacak" diyen Günay, TÜİK'in hesaplama yönetimini bir seferde değiştirmeyeceğini belirtti. Günay, "Birdenbire turizm gelirini taleplerimiz doğrultusunda yükseltirlerse geriye dönük tüm hesapları revize etmeye ihtiyaç duyulacak. Bu ciddi bir sorun yaratıyor" dedi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.