Turizm fuarlarının sektör için önemi

Turizm fuarları; ülkeler, şehirler ve beldeler ile konaklama tesisleri, tur operatörleri için çok önemli bir etkinliktir.

Adil Çulhaoğlu Adil Çulhaoğlu 10/05/2018 17:43
Turizm fuarlarının sektör için önemi

Turizmcilerin binlerce katalog ve broşürleriyle birlikte katıldığı, her türden bilgiyi sunan turizm danışmanları ile tatilcileri buluşturan fuar organizasyonları, sanal dünyanın sunduğu bütün imkânlara rağmen, hala önemini ve cazibesini koruyor.

Geçmişten bu yana, çeşitli şehirlerde tüketici ile üreticilerin ve satıcıların buluştuğu organizasyonlar olan fuarlar, antik dönemlerde ‘Agora’ adıyla karşımıza çıkıyordu. Yurt içinde ve yurt dışında düzenlenen fuarlar, bilişim, teknoloji, gıda, yapı, tekstil, sanat, turizm gibi çeşitli alanlarda organize ediliyor.

Türk mutfağının eşsiz lezzetleri de tanıtılıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı da, dünyanın çeşitli ülkelerinde yıl boyunca düzenlenen kültür ve turizm fuarlarına katılıyor. Turizmcilerimiz de, gerek Türkiye’nin ülke standında, gerek turizm birliklerinin standlarında, gerekse münferit olarak kiraladıkları standlarda tanıtma ve pazarlama çalışmalarını yürütüyor.

Turizm fuarlarında kurulan Türkiye stantlarında, kültür ve turizm zenginliklerimizin yanı sıra,  turistlerin ülkemizde yapacakları tatil sırasında tanışacakları ve istisnasız hayran olacakları Türk mutfağının eşsiz lezzetleri de tanıtılıyor. Bu tarz sunumlar hem stantlarımıza ilgiyi arttırıyor,  hem de sumunu yapılan yiyecek ve içeceklerin tanıtılmasını sağlıyor. 

Türk kültürünü yansıtan etkinlikler de çok önemli

Tatilciler gidecekleri yörelerimizle ilgili bilgileri broşürlerden alırken, ikram edilen bir bardak çay, bir simit, fındık, leblebi, lokum, helva, yer fıstığı, Antep fıstığı, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru dut, enfes baklava ile Türk Mutfağı hakkında fikir sahibi olmuş oluyor. Katılımcılar, turizm fuarları Avrupa kentlerinin birindeyse, ikram edilen ürünleri Türk marketlerinde bulup bulamayacakları konusunda bilgi isteyebiliyor. Bu da ihracatımıza katkıda bulunan önemli bir unsur olarak göze çarpıyor.

Türkiye stantlarında ayrıca, Türk kültürünü yansıtan folklor, müzik gösterileri ve çeşitli sanat etkinlikleri organize ediliyor. Belçika’nın Brüksel Turizm Fuarı sırasında, Belçika’da yaşayan     vatandaşlarımızdan oluşan bir müzik grubu sahne almıştı. Grubun saz ve kemençe sesi duyulmaya başladığında, komşu Tunus standının müzik ekibinin teflerini alarak, kemençe ve saz çalan 17 yaşındaki Ozan’a coşkuyla eşlik etmekten kendilerini alıkoyamadıklarını hatırlıyorum.

Yurt dışında yaşayan Türkler ülke hasretini fuarlarda dindiriyor

Bu etkinlikler, ziyaretçilerin ilgisinin ötesinde, yurtdışında doğup büyüyen gençlerimize de kültürlerini tanımaları açısından bir şans oluyor. Ülkemizin kültür ve turizm alanındaki varlığının tanıtılması için özellikle yurt dışı fuar stantlarında ve fuar gösteri alanlarında gerçekleştirilen bu aktivitelerin çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Türk turizmcilerin, fuarların organize edildiği ülkedeki tur operatörü ve sektör temsilcileriyle temas kurarak etkin bir şekilde  pazarlama çalışmaları yapmaları, ülkemize gelecek turist sayısı ile otellerimizde gerçekleşecek geceleme sayının artmasında büyük rol oynayacaktır.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.