Turizm fuarları ve reklam kampanyaları

Sanal dünyanın sunduğu bütün imkânlara rağmen, Turizmcilerin binlerce katalog ve broşürleriyle birlikte katıldığı, her türden bilgiyi sunan turizm danışmanları ile tatilcileri buluşturan fuar organizasyonları, hala önemini ve cazibesini koruyor.

Adil Çulhaoğlu Adil Çulhaoğlu 13/02/2020 09:56
Turizm fuarları ve reklam kampanyaları

Geçmişten bu yana, çeşitli şehirlerde tüketici ile, üreticilerin ve satıcıların buluştuğu organizasyonlar antik dönemlerde ‘Agora’ adıyla karşımıza çıkarak, ‘Panayırlar, Pazar Yerleri’ günümüze düzenlene gelmiştir. Kasaba ve şehirlerimizde, trafiğe kapatılan cadde ve sokaklarda ya da düzenlenmiş alanlarda kurulan Pazar yerleri üreticilerin mallarını satmaları yanında, ihtiyaçlarını da karşıladıkları yer olmakta ama aynı zamanda her yaştan insanın buluşma yeri olma özelliğini koruyor.

Bugün ise, dünyanın birçok şehrinde, yıl boyunca, gelişen tanıtım ve pazarlama teknikleri sayesinde, tüketicilerin satıcılarla buluşturulduğu fuar merkezlerinde gıda, yapı, tekstil, turizm gibi çeşitli alanlarda fuar organizasyonları yapılıyor. Turizm Fuarları, ülkeler, şehirler ve beldeler ile her sınıftan konaklama tesisleri, tur operatörleri binlerce katalog ve broşürleriyle birlikte her türden bilgiyi sunan turizm danışmanları ile tatilcileri buluşturuyor. Organize edilen film gösterisi, folklor ve müzik gösterileri, mutfaklarından örneklerin sunulduğu kokteyller ile tatilcilerin ilgisini stantlarına çekmeye çalışmakta, ziyaretçilere tatil heyecanını yaşatıldığı renkli bir tatil havası yaratılmaktadır.

Yurtdışında vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı Avrupa ülkelerindeki turizm fuarlarında Türkiye stantlardaki görseller, dağıtılan broşürler, yapılan müzik ve folklor gösterileri, ziyaretçilerin ilgisini çekmenin ötesinde, vatandaşlarımızın memleket hasretlerini giderdikleri ortamlar sunuyor. En önemlisi, yurtdışında doğup büyüyen gençlerimize de kültürlerini tanımalarına katkıları büyük oluyor. Belçika’da 2011 yılında yapılan Brüksel Turizm Fuarı sırasında, Belçika’da yaşayan vatandaşlarımızdan oluşan bir müzik grubu sahne almış, Belçika’da doğup, büyüyen 17 yaşındaki Ozan   kemençe ve saz çalmaya başladığında, standın etrafını çevreleyen vatandaşlarımızın coşku ve mutluluğunun büyüklüğüne şahit olmuştum. Son yıllarda çeşitli ülkelere tatil yapmaya başladıkları gözlemlenen Avrupa’da yetişen yeni kuşak gençlerimizin Türkiye’yi tatil yapacakları yer olarak seçmelerine turizm fuarlarındaki Türkiye stantlarının varlığı önemli olmaktadır.

Aynı dönemde, ülke temsilcilikleri yapılan turizm fuarlarında tanıtma çalışmalarının yanında sanal ve basılı yayın organlarında, Tv’lerde reklam kampanyaları düzenleyerek tatilcilerin ilgisini cezbetmeye çalışmaktadır. Ancak, turizm sektörümüzün Tur Operatörleri ve otelcilerin yaptıkları etkin pazarlama çalışmaları daha önemli olmaktadır.

Son yıllarda, günümüz insanının daha az okuduğu gerçeğinden hareketle, yürütülen reklam kampanyalarında kullanılan billboardlardaki resimlerin olabildiğince büyük çarpıcı ve tek bir konuyu yansıtması daha fazla dikkat çekici olabilmektedir. Fuar stantlarında da, renkli çarpıcı görsel, ziyaretçilere dağıtılan broşürlerde daha az metin, daha çok çarpıcı resimlerin kullanılması büyük önem taşımaktadır.

Dünya’nın her köşesindeki fuarlar arasında mekik dokurcasına koşuşturan, tanıtım ve pazarlama çalışmaları yürüten turizm sektörü temsilcilerimize başarılar diliyorum.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.