Turizm enkaz altında kaldı

Erzurum'a kış oyunları ile birlikte yaklaşık 650 milyon lira harcandığını belirten Erzurumlular, "Sadece atlama kuleleri değil, kış turizm umudu da çöktü" iddiasında bulundular.

31/12/2019 23:40
Turizm enkaz altında kaldı

25'inci Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için Erzurum'un Palandöken İlçesi Kiremitliktepe'de yaptırılan Türkiye'nin ilk ve tek kayakla atlama kulelerinde meydana gelen heyelanla ilgili soruşturmaya başlandı. Erzurum'a kış oyunları ile birlikte yaklaşık 650 milyon lira harcandığını belirten Erzurumlular, "Sadece atlama kuleleri değil, kış turizm umudu da çöktü" iddiasında bulundular. Palandöken'deki heyelanla ilgili TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, heyelanlı bölgeye kulelerin yaptırılmasını eleştirdi ve "Ülkemizin jeolojik gerçekliliği göz ardı edilerek, doğaya inat 'her yerde inşaat yaparım' anlayışının sonucu; dün olduğu gibi bugünde milyarlarca lira kamu kaynağının telef olmasına devam etmektedir" diye açıklama yaptı.

Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan teknik heyet ve atlama kulelerini yapan müteahhit Sarıdağlar İnşaat'ın sahibi Ahmet Sarıdağlar ile birlikte heyelan bölgesinde ve tesislerde incelemelerde bulundu. Baykan, "Ne olup bittiğini bilmiyoruz" derken, Ankara'dan dün gece gelerek heyelanlı bölgede ilgilerden bilgi alan Vali Ahmet Altıparmak, "Moralleri yüksek tutun. Hep beraber, Erzurum olarak, en kısa zamanda bu işinde altından kalkacağımızdan emin olabilirsiniz" dedi.

Türkiye'yi yeni bir heyecanla tanıştıracak Üniversiteler Kış Oyunları ile yaptırılacak tesislerin ihalelerini, o dönem Genel Koordinatör olarak atanan Gençlik ve Spor Genel Müdür Vekili Yunus Akgül başkanlığında oluşturulan ekip yaptı. Sarıdağlar A.Ş.'ye 94 milyon liraya verilen ve 2 Mayıs 2010'da yapımına başlanan 20, 40, 60, 95 ve 125 metre yükseklikte Kayakla Atlama Kuleri, 2010 yılının sonlarında tamamlandı.

Tanıtımı sırasında '1940'larda tahtadan yaptırılan tramplene' benzetilen atlama kulelerini Başbakan Tayyip Erdoğan 7 Ocak 2011'de hizmete açtı. Kış Oyunlarının ardından 125 metre yüksekliğindeki kulenin tepesinde bulunan kafetarya, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından işletiliyordu. Kulelerde bulunan dürbünlerle ziyaretçiler, çevreyi kuş bakışı olarak izleyebiliyordu. Her gün ortalama yaklaşık 200 kişinin gezdiği kuleleri aydınlatmak için de aylık 30 bin lira elektrik ücreti ödeniyordu. Kış Oyunları sonrasında bir kaç kezin dışında fazla kullanılmayan Kayakla Atlama Kuleleri, geçen 9 Temmuz günü Kayak Federasyonu tarafından yaz kayağı atlamalarına açıldı. Fıskiyelerle ıslatılan suni çim üzerine 95 metre yükseklikteki rampadan milli sporcular 5'er kez atlayış yaptı. Baş Antrenör Niemela Pekka gözetiminde yapılan atlayışların ardından milli takım, buradaki tesislerde kampa girdi.

ÇATLAKLAR FARK EDİLDİ, FACİA UCUZ ATLATILDI       

Atlamaların toprak kaymasını tetiklediği ileri sürülürken, tesislerdeki görevlilerle bazı milli sporcular, kulelerin iniş rampalarında çatlaklar olduğunu fark etti ve ilgilileri uyardı. Bunun üzerine yetkililer harekete geçti ve uzmanlara yaptırdıkları incelemenin ardından tüm sporcu ve görevlilerden tesisleri boşaltmasını istediler. Yetkililer, "Bu bir doğal afet. İnşaatla ilgili bir sorun yok. Otel ve atlama kulelelerini önlem olarak boşalttık. Birkaç gün içinde raporlar açıklanacak. Kayak Milli takım atlama yaptığı sırada göçük olmaması büyük bir şans" dedi.

İNİŞ RAMPALARI PARÇALANDI

Dün saat 15.00 sıralarında başlayan 'deprem gibi' toprak kaymasıyla 5 atlama kulesi önündeki iniş rampaları paramparça oldu. Bu olayı gözlemleyen bazı yetkililer, "Yaptıkları en iyi iş, atlama kuleleri ve tesislerdeki sporcu ile görevlileri boşaltmak oldular. Böylece bir facia ucuz atlatıldı" dediler.

GENEL MÜDÜR BAYKAN İLE İNCELEME HEYETİ VE MÜTEAHHİT GÖÇÜK ALANINDA

Atlama Kulelerinde dün meydana gelen toprak kaymasının ardından Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın talimatı üzerine Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan başkanlığında bir heyet, bu sabah Ankara'dan uçakla Erzurum'a geldi. Spor Genel Müdürlüğü Tesisler Dairesi Başkanı Salih Kaplan, Gazi üniversitesinden bir profesör ile 3 kişilik teknik heyet ile atlama kulelerinin müteahhidi Sarıdağlar İnşaat'ın sahibi Ahmet Sarıdağlar bugün saat 11.30'da toprak kaymasının olduğu bölgede ve tesislerde incelemelerde bulundu.

Gençlik ve Spor Bakanlığından gelen müfettişler ve teknik ekip, derin yarıkların oluştuğu kuleler bölgesinde inceleme yaparken, zaman zaman küçük kazalar atlattı. Müteahhit Sarıdağlar ve teknik heyet şimdilik konuşmanın erken olduğunu belirtti. Güvenlik şeridini geçmeyen Genel Müdür Baykan, soru soran gazetecilere "Yeni uçaktan indik. Ne olup bittiğini tam olarak bilmiyoruz. Bir açıklama yapmamız mümkün değil" dedi. (DHA)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.