Turizm döviz kazandırıcı hizmetler kapsamında

Turizm sektörünün döviz kazandırıcı hizmetler kapsamına alındığını belirten Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. (Türk Eximbank) Genel Müdürü Adnan Yıldırım, ihracatçıların yararlandığı düşük maliyetli tüm kredilerden turizmcilerin de yararlanabileceğini söyledi.

07/08/2018 10:27
Turizm döviz kazandırıcı hizmetler kapsamında

Turizmcilerin ihracatçı sayılmaları yolunda önemli bir adım daha atıldığını belirten Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, “Bu bizim için çok önemli bir gelişme. Ancak biz bunun bir adım daha ötesine geçmek, yerinde ihracat yapan sektör olarak devletimizden KDV muafiyeti de istiyoruz” dedi.

Ege Turistik İşletmeler Birliği’nce (ETİK) düzenlenen “Türk Eximbank, ihracatın finansmanı ve turizm sektörüne destek” konulu toplantı İzmir Ticaret Borsası’nın yeni meclis salonunda gerçekleşti.

Egeli turizmciler ve sektör temsilcileri katıldı

Toplantıya İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve Türk Eximbank Yönetim Kurulu Üyesi Işınsu Kestelli, Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Enis Gültekin, Türk Eximbank Ege Bölge Müdürü Ferhat Fırat, TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Başkanı Halil Özyurt, Kuşadası Otelciler ve Yatırımcılar Derneği (KODER) Başkanı Tacettin Özden, Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Başkanı Birol Akman, Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir ile Egeli turizmciler ve sektör temsilcileri katıldı.

Turizm sektörünün desteğe ihtiyacı var

İzmir Ticaret Borsası’nda düzenlenen toplantıda Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ile bir araya gelen turizmciler bankanın sektöre ilişkin uygulamaları hakkında bilgi edindi, sorunlarını dile getirdi. TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, 2016 - 2017 yıllarında yaşadığı daralmanın ardından 2018 yılında toparlanmaya başlayan turizm sektörünün desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi.

İşler, “Cari açığın kapatılmasına önemli katkı koyan turizm sektörü olarak yerinde ihracat yapıyoruz. Ülkemizin ihraç ettiği ürünleri tüketecek kişileri buraya getiriyoruz. Peki biz neden ihracatçı sayılmıyoruz? Yarım ihracatçı gibiyiz. Ayrıca ihracat yapıyor olmamıza rağmen KDV muafiyetinden de yararlanamıyoruz” dedi.

İşler, sektörün acil çözüm bekleyen sorunlarını anlattı 

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım’a sektörün acil çözüm bekleyen finansman sorunlarını ve beklentilerini aktaran Mehmet İşler, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz zor bir coğrafyada tur operatörleri ve acentalarla sözleşmeler yapıyoruz. Biz ihracatçıların ürünü nasıl sigortalanıyorsa, yaptığımız sözleşmelerin de sigortalanmasını istiyoruz.

Sorunlarımızdan biri de, biz yurt dışına fatura kestiğimizde, faturayı kapatmak için seyahat acentasından muvafakatname almamız isteniyor. Acentalardan bu muvafakatnameyi alırken sorunlar yaşıyoruz. Oysa ürünü ve hizmeti biz veriyoruz, burada acenta bize aracılık ediyor.

Bir sorunumuz da dövizle aldığımız kredilerin vadeleri kısa kalıyor. Yaşayabileceğimiz, ani gelişen sorunlara karşı sizlerle doğrudan, hızlı bir ilişkiye geçebilmek için şimdiden bir düzenleme yapılmasını istiyoruz.”

Kestelli: Turizm sektörü önemli

Cari açığı kapatmak ve yatırım yapmayı sürdürebilmek için ülkemizin daha çok dövize ihtiyaç duyduğunu anlatan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve Türk Eximbank Yönetim Kurulu Üyesi Işınsu Kestelli, “İhracatçılarımız ve yurt dışında faaliyet gösteren inşaat firmalarımız ne kadar önemliyse, nitelikli yatak kapasitesi ve istihdama olan katkısı, yan sektörleri destekleme potansiyeli ile turizm de bir o kadar önemli” dedi.

Son rakamların ülkemize gelen yabancı ziyaretçi sayısında rekor artış yaşandığını gösterdiğini kaydeden Kestelli, “16 milyon yabancı turist ağırlayan Türkiye, gurbetçilerle birlikte toplam 18,9 milyon ziyaretçi sayısına erişti. Turizm gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre önemli miktarda artarken ulaşılan rakam 11,5 milyar doları aştı”diye konuştu.

Turizmde yaşanan olumlu gelişmeler Ege'ye yansımıyor

Yaşanan olumlu gelişmelere karşın işin Egeliler açısından pek de parlak olmadığına değinen Işınsu Kestelli, “Ancak biz Egeliler için madalyonun bir de diğer yüzü var. İlk altı ayda ülkemize gelen turistlerin 6 milyonu İstanbul’u, 4,5 milyondan fazlası da Antalya’yı tercih etti.

Ege’den ilk beşe girmeyi başaran tek il Muğla oldu, o da bir milyon yabancı turist sayısını aşamadı” dedi. Kestelli, bu açıdan Türk Eximbank’ın Egeli turizmcilerle yaptığı toplantının önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Türk Eximbank dokuzuncu büyük banka

Turizm sektörünün yaşadığı sorunları yakından izlediğini dile getiren Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, bu sene turizm konusunda olumlu gelişmeleri konuştuklarını, rakamların turist sayısında ve gelirlerde artış sağlandığını gösterdiğini belirtti.

Türk Eximbank’ın kredi büyüklüğü açısından Türkiye’nin dokuzuncu büyük bankası olduğunu, ihracat kredilerinin yüzde 45’ini tek başına veren banka olduklarını anlatan Yıldırım, “Türk Eximbank ihracata ve turizm sektörüne olan yabancı para cinsinden desteğini yüzde 39 oranında arttırdı” dedi.

Cari açığın kapatılmasında turizm sektörü ilk sırada

Sağlık, lojistik, turizm gibi sektörlerle artık doğrudan çalıştıklarını belirten Adnan Yıldırım, Türk Eximbank’ın İzmir’de geçtiğimiz yıldan bu yana tüm işlemleri yapar hale geldiğini anlattı. Turizm sektörüyle aralarında bir kopukluk bulunmadığını, göreve başladıktan sonra İzmir’de sektör temsilcileriyle buluştuğunu anımsatan Adnan Yıldırım, bankanın çalışmalarının yeterince bilinmiyor olabileceğini dile getirdi.

TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler’in dile getirdiği sorunlara yanıt veren Adnan Yıldırım, Türk Eximbank’ın turizm sektörünü artık döviz kazandırıcı faaliyette bulunan KOBİ olarak kabul ettiğini, sektörün özel programlardan yararlanabildiğini söyledi.

Turizm cari açığın kapatılmasında en büyük etken

Cari açık kapatılmasında küçültülmesinde turizm bir numaralı enstrüman olduğunu vurgulayan Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, turizm sektörüne yönelik kredilerde yüzde 83 oranında artış sağladıklarını söyledi. Yurt dışında road show’lara gittiklerini anlatan Yıldırım, “Yabancılar da, Türkiye’nin kurumlarına fon transfer edecek olanlar da turizm yatırımlarını yakından takip ediyorlar” diye konuştu.

Turizm sektörünün döviz kazandırıcı hizmetler kapsamına alındığını, ihracatçıların yararlandığı tüm kredilerden yararlanabileceklerini belirten Adnan Yıldırım, teminat mektubu zorunluluğunu kaldırdıklarını, döviz kazandırıcı hizmetler sektöründeki KOBİ’lerin daha düşük maliyetli kredilere erişmesini sağladıklarını söyledi. Yıldırım, turizm sektörünün de şirketin mali tablosu uygunsa, herhangi bir ihracatçı gibi artık on yıla kadar vadeli kredilerden yararlanabildiğini kaydetti.

Turizm de döviz kazandırıcı hizmetler kapsamında

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Haziran ayından itibaren döviz kredilerinde kredinin, kredi kullanan turizm firmalarının istediği döviz cinsinden kullanma seçeneğinin gündeme geldiğini anlattı.

Döviz getirici faaliyette bulunan firmaların ve KOBİ’lerin Türk Eximbank’la çalışmamasının büyük kayıp olduğunu belirten Yıldırım, bankanın ticari banka faizlerinden yüzde 50 oranında daha az maliyetle kredi verdiğine dikkat çekti. Adnan Yıldırım, “Döviz Libor/Euribor+yüzde 1,50’den, lirayı ise yüzde 6,65’den kullandırıyoruz. Bugün itibariyle ihracatçı hangi koşullardan yararlanıyorsa Türk Eximbank cephesinden her şeyden yararlanabiliyorsunuz” dedi.

Seyahat acentelerinden muvafakatname alınması sorunu

Seyahat acentelerinden muvafakatname alınması konusunda uygulamada yaşanan sorunların pratik bir şekilde çözülebileceğini dile getiren Adnan Yıldırım, “Biz bu sorunu çözecek enstrümanı buluruz” diye konuştu. Kontrat sigortası konusunda ise ayrı bir çalışma yaptıklarını söyleyen Yıldırım, TÜROFED ve Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) ile konu üzerinde çalıştıklarını, Eylül ayında yapacakları bir toplantıda bu konuya da değineceklerini belirtti.

Yeni ürünler peşinde çalıştıklarını da belirten Adnan Yıldırım, artık Türk Eximbank’tan kredi almak isteyenlerin banka teminat mektubuna ihtiyacı olmadığını, normal bankaların istediği koşullar neyse kendilerinin de aynı bilgileri talep ettiğini kaydetti.

Renovasyona işletme kredisi 

Toplantıya katılan turizmcilerin sorularını da yanıtlayan Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, turizm işletmelerinin renovasyonlar konusunda bankanın beş ya da yedi yıllık uzun vadeli işletme kredilerinden yararlanabileceğini, bunun için zaman zaman açılan kredi programlarını izlemeleri gerektiğini belirtti. KOBİ’lerin hem döviz hem lira cinsinden kredilerden yararlanabildiğine dikkat çeken Yıldırım, “Sadece KOBİ değil, KOBİ olmayan turizmciler de herhangi bir ihracatçımız neden yararlanıyorsa tamamından yararlanabiliyor” dedi.

Döviz kazandırıcı faaliyette bulunan herkesin kredilerden yararlanabildiğine dikkat çeken Yıldırım, “Bunun koşulu verilen hizmetin karşılığı Türkiye’ye döviz girmesi. Çünkü programın başlığı döviz kazandırıcı faaliyetler. Döviz geldiğini bir şekilde kanıtlamanız gerek” diye konuştu.

İhracatçı sayılma yolunda önemli bir adım

Türk Eximbank’ın artık farklı bir yapıda, sektörle iç içe bir kurum olduğuna dikkat çeken TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, “Bugün Türk Eximbank’ın gözünde ihracatçı sayılıyoruz, bunu gördük. Ancak devlet gözünde hala değiliz.

Çünkü KDV iadesi alamıyoruz. Bu konuda ısrarlı arayışımızı da sürdüreceğiz, ama ihracatçıya eşdeğer sayılmamız önemli bir avantaj” dedi. 2023 yılında “50 milyar dolar gelir, 50 milyon turist” hedefine ulaşılmasında bu desteklerin çok önemli olduğunu vurgulayan İşler, “Turizm sektörünün önü açılırsa biz bu hedeflere çok daha erken ulaşabiliriz” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

İşler: KDV muafiyeti de istiyoruz

“Türk Eximbank’ın turizmciyi ihracatçı saymasının yanı sıra, teminat mektubu istememesi, beş ya da on yıllık kredi verebilmesi, muvafakatname konusunda yapıcı yaklaşımı, ayrıca renovasyon için uzun vadeli işletme kredisi verebilmesi çok önemli çalışmalar. 2018 yılından bu yana devletin de cari açığın kapatılmasında turizmi ilk sektör olarak gördüğünü anlıyoruz bu çalışmalarla. Turizme verilen önemle yatırımın da önü açılmıştır.

Bu toplantıyla turizmcilerin ihracatçı sayılmaları yolunda önemli bir adım daha atıldı. Artık turizm sektörü de ülkeye döviz kazandırıcı faaliyette bulunan ihracatçı işletmelerin ve KOBİ’lerin yararlandığı tüm kredi koşullarından yararlanabilecek. Bu bizim için çok önemli bir gelişme. Ancak biz bunun bir adım daha ötesine geçerek, yerinde ihracat yapan sektör temsilcileri olarak devletimizden KDV muafiyeti de istiyoruz.”

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.