Turizm’de yüzler gülmüyor, moraller bozuk

Pandemi süreci sonrasında gerçekleştirilen kampanyalara rağmen özellikle yabancı turist noktasında yeterli hareketlenmeni yaşanmadığı turizm sektöründe moraller hayli bozuk görünüyor.

11/07/2020 16:53
Turizm’de yüzler gülmüyor, moraller bozuk

Türkiye Corona virüs ile mücadelede en başarılı ülkelerden olmasına ve riskin diğer birçok ülkeye göre son derece az olmasına rağmen Avrupa ülkelerinin yanlı tutumu nedeniyle turizm anlamında beklentilerin oldukça uzağında ve sancılı bir süreç geçiriyor. 2019 yılı Turizm açısından rekorlara sahne olan bir yıl olmuştu. 

Bu rekorlar sonucunda 2020 yılı Türk Turizmi açısından son derece parlak geçmesi beklenirken corona virüs pandemisi tüm planları bozdu. Üstüne üstelik pandemi sonrasında Avrupa ülkeleri normalleşme sürecine geçerken Turizm konusunda alınan yanlı ve siyasi kararlar Türk turizmine büyük bir zarar verdiği görülüyor.

Yerli Turist İstenilen Etkiyi Yapmadı

Kamu bankaları tarafından uzun vadeli, 6 ay geri ödemesiz ve düşük faizli tatil kredisi verilmeye başlamasına rağmen yerli turistin beklenilen etkiyi yaratmadığı görüldü. Özellikle ekonomik anlamda zor günler yaşayan ülkemizde vatandaşların tatil konusunda çok fazla istekli olmadıkları görüldü.

Bu sebeple Temmuz ayının ortalarına gelinmesine rağmen otellerin çok büyük oranda boş kaldığı görüldü. Vatandaşların tatil konusunda isteksiz olmalarını altında yatan neden olarak hem pandemi riskinin devam etmesi hem de otellerin tatil kredisi nedeniyle fiyatlarına yüzde 50’lere varan zam yapmaları olarak gösteriliyor. Otellerin bu sebeple kısa vadede fiyatlarında ciddi anlamda bir indirimi gidebileceği konuşuluyor. Aksi taktirde 2020 yılı turizmciler açısından pamdemi ile kayıp bir yıl olabilir.

Avrupa Ülkeleri Siyasi Kararlar Alıyor

İngiltere ve Almanya gibi her yıl milyonlarca turistin ülkemizde geldiği ülkelerde Türkiye için alınan seyahat kısıtlaması kararlarının devam ettirilmesinin siyasi bir karar olduğu ve hiçbir somur veriye dayanmadığı ifade ediliyor.

Çünkü Türkiye hem günlük vaka sayısı, hem ölüm oranı hem de sağlık hizmetleri anlamında dünyanın pandemi sürecinde en başarılı performans gösteren birkaç ülkesi arasında yer alıyor. İngiltere ve Almanya başta olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye’ye seyahat kısıtlamasının kaldırmaması durumunda turizmcileri büyük bir kriz yaşaması ile oldukça muhtemel görünüyor.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.