Turizm çalışanlarında sertifika aranacak...

Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır, turizm çalışanlarının sertifikalandırılacağını söyledi. Çorabatır, VOC-Test merkezinin kurulması ve işletilmesi konulu projede alınan AB hibesi konusunda açıklamalarda bulundu.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turizm çalışanlarında sertifika aranacak...

Çorabatır, iş gücünün eğitim düzeyinin yıllar itibarıyla yükselmesine rağmen Avrupa Birliği (AB) ortalamalarına göre düşük olmaya devam ettiğini, bu durumun, nitelik ve beceri düzeyi yüksek insan gücüne ihtiyaç duyulan günümüzde önemli bir sorun olarak varlığını sürdürmeye devam ettiğini belirtti.

 
Eğitim sisteminin, iş gücü piyasasının ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kaldığının altını çizen Çorabatır, genç ve eğitimli kişilerin işsizlik oranlarında da kayda değer bir düşüş sağlandığını, ekonominin ve iş gücü piyasasının taleplerine cevap verecek ve özellikle gençlerin istihdam edilebilirliğini artıracak mekanizmalara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

 

AKTOB'un, Ulusal Meslek Standartlarının yazımı için yapılan iş birliği protokolüne göre ''Turizm, konaklama, yiyecek-içecek hizmetleri'' sektörü meslek standartlarının yazımında etkin olarak görev aldığına işaret eden Çorabatır, şunları kaydetti:

 

''Tüm standartlarımız departmanlar bazında kitap haline dönüştürülerek üye işletmelerimize verilmiştir. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı Ticaret ve Turizm Öğrenimi Genel Müdürlüğü kanalıyla ülke genelindeki tüm 125 otelcilik ve Turizm Meslek Lisesine de ulaştırılarak eğitim kurumlarımızın bilgisine sunulmuştur. Ülke genelindeki tüm örgün ve yaygın eğitim kurumları bu mesleklere ait vermiş oldukları eğitimlerini bu standartlara göre güncellemek ve uygulamak durumundadır.''

 

Türkiye Cumhuriyeti adına Merkezi Finans ve İhale Birimi (MFİB), Avrupa Toplulukları Türkiye için katılım öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) 2007 programı kapsamında ''Voc-Test Merkezleri Hibe Programı'' adı altında proje çağrısı yaptığını hatırlatan Sururi Çorabatır, şunları söyledi:

 

''AKTOB olarak Voc-Test Merkezleri Hibe Programı'na başvurduk. Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından projemiz desteklenmeye uygun bulunarak 235 bin 880 avro tutarındaki proje bütçesinin yüzde 90 tutarındaki 212 bin 912 Avrosunu hibe olarak projemize tahsis edilmiştir. Projemizin konusu kat hizmetleri departmanında istihdam edilen oda temizleme görevlisi, kat sorumlusu, genel alan temizlik görevlisi, genel alan sorumlusu personelin sınav ve mesleki bilgi ve becerilerinin ölçüldüğü, sertifikalandırıldığı ve belgelendirildiği örnek uygulamadan oluşmaktadır. Projenin hedefi tüm sektör çalışanlarının servis, mutfak, ön büro, kat hizmetleri sınav ve belgelendirme işlemlerinin yapıldığı AKTOB -VOC - Test merkezinin kurulması ve işletilmesidir''

 

AKTOB Başkanı Sururi Çorabatır, çalışanların, başta AB ülkeleri olmak üzere tüm dünyada geçerli sertifikalandırılmasının önemini bildiklerine değinerek, şöyle devam etti: ''Otellerin ön büro, servis, mutfak ve kat hizmetlerinde çalışanlar sertifikalandırılacak. Bu sertifikayı alanlar dünyanın her ülkesinde çalışabilecek. Proje uygulama süresi 24 ay olup yaklaşık 75 kişi pilot uygulamaya tabi tutulacaktır. Projenin hazırlanmasında ve uygulanması sırasında teknik olarak yaklaşık 15 personel görev alacak. Antalya, Kemer ve Manavgat'ta tüm faaliyetler düzenlenecek toplantılarla paylaşılacak.''

 
''Gelecek yıllarda sertifikası olmayanlar sektörde çalışamayacak'' diyen Çorabatır, AKTOB -VOC - Test merkezinin kurulmasından sonra Türkiye'de turizm sektöründe çalışanların isteğe bağlı olarak eğitime ve ardından sınava tabi tutulacağını ancak gelecek yıllarda bu sertifikaya sahip olmayan hiçbir çalışanın işe alınmayacağını duyurdu.
 
Çorabatır, amaçlarının, tüm sektör çalışanlarının mesleki bilgi ve becerilerini gösterip sertifikaya sahip olmaları ve buna dayalı olarak hak ettikleri ücret ve sosyal statüye ulaşmaları olduğunu bildirdi. Çorabatır, bu sertifika programına dahil olacak kişilerin SGK iş primini iki yıl süre ile devletin ödeyeceğini de açıkladı.  

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.