Turizm çalışanları ile yeni bir başlangıç… Ama artık oyunun kuralları değişti

Şimdiye kadar taş devri sistemi ile idare ettiniz. Özetlersek, yönteminiz şu idi; “Yarın gel başla.”

Adil Gürkan Adil Gürkan 11/06/2022 09:18
Turizm çalışanları ile yeni bir başlangıç… Ama artık oyunun kuralları değişti

Ama artık oyunun kuralları değişti. “Gel başla” dönemi bitti. Şimdi insanların önünde iş seçenekleri çok, donanımlı ve eğitimli çalışan sayısı az.

Gitikçe de azalıyor.

O zaman, gelecekte, bu kadrolar kapanın elinde kalacak.

Kim insan onuruna yaraşır bir ücret ile, sağlıklı barınma şartları, rahat bir ulaşım, sağlıklı beslenme imkanları sunarsa, o bir adım öne geçecek.

Bitti mi?

Yok. Bu daha başlangıç.

İşe alım, insan onuruna saygı temelinde bir etkileşime dönüşecek. Sizi tercih ettiği için teşekkür etmeniz gerekirken, o işi sanki siz lütfetmişsiniz gibi davranışlar çoktan tarih oldu.

Çağdaş işletmeler, iş görüşmelerini adeta bir saygı paylaşımına dönüştürdü. Hangi kademede olursa olsun, iş başvurularını, daha ana kapıdan bile içeri almadan, kapı güvenliğin insiyatifine bırakan kafa kaybetti.

Para, barınma, yemek bu zorlu yolun en kolay adımları.

Gerisi var. Asıl zorluk orada. İşletmeniz, çalışana ne gibi bir gelecek sözü veriyor? Bu soruya net, kalıcı ve güven verici bir cevabı olmayanlara geçmiş olsun.

Bir gelecek sözü vermelisiniz.

Ama hepsinden önemlisi, insanların mutlu olacakları bir işyeri ortamı sağlamalısınız.

Pırıldayan ve insanlara heyecan ve huzur sunan bir işyeri ortamı mümkündür.

Çağdaş İnsan Kaynakları Politikaları Dünyayı sarmaya başladı.

İşte bazı örnek uygulamalar

Basit ve doğru tanımlanmış bir misyon

İnsanlar işlerinin önemini ve neyi başarmaya çalıştıklarını bilirse, daha başarılı olurlar. Böyle basit ve heyecan verici bir misyon tanımlamanız olsun.

Kollarınızı açın ve kucaklayın

Çalışanlarla dostluk daha iş görüşmesinin ilk aşamasında başlamalı. Çağdaş işletmeler bu adımı atalı çok oldu. İş başvurusu için gelenleri rahat mekanlarda, rahat koltuk ve masalarda oturtuyorlar ve her türlü desteği sağlıyorlar. Dahası da var, iş başvuruları sırasında, ilgili departman yöneticisi adayın yanında oluyor ve onu destekliyor.

Heyecanınızı paylaşan insanları işe alın

Şirket değerlerinizi merak eden, araştıran ve çalışanlarla yola çıkın. Böylece herkesin ortak paydada buluşabileceği heyecanlı bir ortam yaratabilirsiniz. Bu durumda, mesele sadece almış olduğu eğitimler ya da sektördeki geçmişine bağlı olmaktan çıkıyor.

İnsanları güçlendirin

Geleneksel hiyerarşinin modası geçiyor.

Sorumluluğu herkese yayın. Bu, herkesin başarılı olması için bir motivasyon kaynağı olur. İnsanları uzman oldukları alanda karar verme yetkisi ile donatırsanız, herkes çalışmalarının önemli olduğunu hisseder.

Çok fazla denetim yaratıcılığı engeller. Tamamen düz bir yapı ise, insanların büyümesini durdurur. Dengeli bir yaklaşım en idealidir.

İşyerlerinde ortak aktiviteler

İnsanlar, çevreleri ile sıcak bir iletişim içinde olurlarsa, çok rahat çalışırlar. Bunu sağlamanın yolu, onları ortak aktivitelerde buluşturmaktan geçer. Şirket gezileri, spor müsabakaları, doğum günü kutlamaları, ortak öğrenme seansları, öğle yemekleri gibi ortak deneyimlere yatırım yapın. Misli ile geri dönecektir.

Çalışanlarınızın sağlığını önemseyin

İnsanlar sağlıklı olurlarsa verimli çalışır. Onlara, tıpkı konuklarınıza yaptığınız gibi, lezzetli, sağlıklı yemekler sunun. Tesislerde ya da dışarıda yoga, spor, fitness olanakları sağlayın. Kurumsal bütçelerin içinde bu harcamalar çok yer kaplamaz. Ama etkileri büyük olur.

Teknolojiyi kullandırın

Çalışanlarınız, rutin işlerini hızla bitirip, işletmeniz ile ilgili farklı alanlara da ilgi duyabilir ve zaman ayırabilir. Onları, rutin işlere aşırı zaman harcamaktan kurtarın. Teknolojiye yatırım yapın. İşleri kolaylaşsın. Yaratıcılığa zaman bulabilsinler.

Açıkça tanımlanmış hedefler

Üst yönetim birkaç ayda bir hedefleri ve kilometre taşlarını belirler. Yapılması gerekenler netleşir. Bu işlerin şirket açısından önemi tanımlanır. Bu durumda, hedefleri yakalamak ve başarmak daha kolay ve daha etkili olur.

Minik ve samimi bir teşekkür

Çalışma arkadaşlarınız, takdir edildiklerini hissettiklerinde, işlerinden heyecan duymaya devam ederler. Kuruluşunuz içinde minnettarlığı göstermenin küçük yollarını bulun. Bu yolları cömertçe kullanın. Karşılığı çalışan heyecanı ve sadakati olacaktır.

Rutini terk etmek

Yeni şeyler yapmak ve bunun için emek sarf etmek insanları şarj eder. İnsanlara, arada bir rutinin dışına çıkmaları, normalde yapmadıkları işleri merak etmeleri ve denemeleri için zaman verin. Rahatlık alanlarının dışına çıkmalarını teşvik edin. Heyecanlarını diri tutmaları için destek verin. Umulmadık sonuçlar elde edebilirsiniz.

Önceliğiniz, ekip arkadaşlarınızın mutlu olmalarına ve kendilerini geliştirmelerine yardımcı olacak bir kültür yaratmak olmalıdır.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.