Turizm benim diğer adım

Ambassador Hotel Yönetim Kurulu Üyesi, AKTOB Yönetim Kurulu Üyesi, Letonya Fahri Konsolosu... Bu sıfatların sahibi başarılı turizmci Aslı Ulukapı. Ulukapı, turizmden beklentilerini anlattı.

31/12/2019 23:40
Turizm benim diğer adım

2014 sezonu sizin için nasıl geçti?

2014 yılı bizim için iyi geçti. Beklediğimiz gibiydi. İstatistiklere bakıldığında Rus pazarının Almanları da geçtiğini görüyoruz. Şu anda Antalya bölgesine 3 milyon Rus turist geliyor. 2015 yılında da bu rakamın yakalanacağı kanaatindeyim. 2014 gibi güzel bir yıl geçireceğimizi umuyorum.

2015 için yaptığınız hazırlıklar neler?

Elimizden geldiğince tüm fuarlara katılıyoruz. Stantlarda faal olarak görev yapıyoruz. Özellikle satış ve pazarlamaya büyük önem veriyoruz. Ama tabi genel olarak ülkenin imajıyla ilgili kötü algılar var. Bizim tek başımıza üstesinden gelebileceğimiz bir sorun değil bu. O nedenle Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde imajın düzeltilmesine yönelik çalışmalar yapılırsa, 2015 sezonuna biraz daha güçlü girebiliriz. Yunanistan ve İspanya'da son zamanlarda yaşanan turist artışı da Türkiye'nin imajındaki olumsuzluklardan kaynaklanıyor. Ben yine de umudumu kaybetmek istemiyorum.

Rusya'da yaşanan önemli ekonomik sorunlar var. Bu sorunların Antalya'ya yansıması nasıl olacak?

Ruble'nin değer kaybetmesi gibi olumsuzluklar dış etkenler tabi ama insanların alım gücü düşüyor. Ben Rus pazarından ümitliyim. Daha önümüzde biraz zaman var. Berlin ve Moskova fuarları iyi bir gösterge olacak. Moskova fuarına kadar Ruble biraz daha hareketlenirse, elimiz güçlenebilir. Bu olumsuzluklar düzelirse Rus pazarında kayba uğrayacağımızı sanmıyorum. Yine 3 milyon civarında Rus turist gelecektir. Çünkü Avrupa'nın Rusya'ya uyguladığı ambargo, Ruslarda Avrupa'ya karşı bir anti pati yarattı. Geriye sadece Türkiye kalıyor. En az zararla çıktığımızda yine 2014'teki rakamları yakalarız diye düşünüyorum. Her tür olumsuzluğa karşı 2014'teki rakam 2015'te yine yakalanır.

Hollanda'da düzenlenen önemli bir fuara katıldınız. İzlenimlerinizi aktarır mısınız?

Hollanda'da yüzde 14'lük bir düşüş var genel anlamda. Bu düşüş Türkiye'ye olan talepte var. Genel olarak hareketli bir fuardı. İnsanlar bütçelerini yapmışlar. Seyahat satın almak için hazırlardı. Bir an önce harekete geçmek gerekiyordu. Yani yurtdışında, Avrupa'da yeme-içme gibi seyahat etmek de bir kültür ve vazgeçilmeyecek bir şey. Bu sene ekonomik kriz var gitmeyelim gibi bir durum da söz konusu değil. Ama ben genel anlamda talebi hareketli gördüm. Gayet iyi talepler var. Herkes tatile gidecek. Ama dediğim gibi Türkiye'ye olan talepte bir düşüş hissettik.

Turizmdeki eksiklikler konusunda ne düşünüyorsunuz?

Şimdiye kadar turizm bu seviyelere geldiyse bireysel çabalardan dolayı geldi. Otelciler, acenteler, sivil toplum örgütleri sayesinde bu rakamlara erişildi. Hükümet tarafından yeterince destek görmediğimizi düşünüyorum. Mesela Mısır hükümetinin turizmcisine yaptığını, verdiği desteği kendi ülkemizde göremiyoruz. Maalesef bürokrasi yanı biraz daha ağır çalışıyor turizmin. Çok daha güzel şeyler yapılabilir. İmaj ve tanıtım anlamında daha iyi şeyler yapılabilir. Bakanlık tarafından belli bir bütçe ayrılıyor tanıtım ve fuarlar için. Ancak biz hala stantların yerini beğenmiyoruz. Arap ülkeleriyle aynı alanlara koyuluyoruz. Ondan şikâyetçiyiz. Yunanistan ve İspanya'nın olduğu grupta bulunmak istiyoruz. Onun çok etkisi var. Ve hala bakanın gelmesini, müsteşarın katılmasını, oralarda tur operatörleriyle görüşmeler yapmalarını istiyoruz. Ancak bizim hissettiğimiz heyecan, çaba, yeni şeyler yapalım düşüncesini hiçbirinde göremiyoruz. Hem maddi hem manevi yeterli desteği alamıyoruz.

Turistin otel dışına çıkmamasından şikayet ediliyor sürekli. Sizce bu durum neden kaynaklanıyor?

Otelciler ve yatırımcılar inanılmaz büyük çabalarla ve büyük yatırımlarla tesisleri mükemmel şekilde inşa edip hizmete açıyorlar. Ama tesislerden dışarı çıktığınızda aynı alt yapı, temalı parklar, eğlence yerleri göremiyorsunuz. Yerel yönetimler tarafından da otelden dışarı çıkıldığında insanların vakit geçirebileceği ve eğlenebileceği, tatilini en iyi şekilde geçirebileceği, buraya tekrar gelmesini sağlayacak alt yapıyı oluşturmak gerekiyor. Bu yatırımlar yapılmıyor. Yapılmadığı için de otelden dışarı çıkmıyor turist. Bu eksikliğin hem yerel yönetimler tarafından hem de hükümet tarafından desteklenmesi gerekiyor. Yollardan tutun da ışıklandırmaya, alışveriş merkezlerinden temalı parklara kadar geniş anlamda eksiklik giderilmeli. En önemli problemlerden biri ulaşım. Ulaşımla ilgili sıkıntıların bir an önce çözülmesi gerekiyor. 

Aynı zamanda Letonya Fahri Konsolosluğu görevini de yürütüyorsunuz. Çalışmalarınız nasıl gidiyor?

Ben yalnızca Antalya bölgesinden sorumluydum. Ama şimdi Denizli Burdur Isparta ve Muğla eklendi. Tüm Bodrum ve Marmaris'i de kapsıyor. O bölgelere daha fazla Letonyalı turist geliyor. Çalışmalarımdan memnunlar. Bölgemi genişlettiler. Konsolosluk fahri olan bir şey. Gönüllü olarak yaptığımız bir görev. Karşılığında hiçbir beklentimiz yok. Turizme hizmet ediyoruz. Letonyalı vatandaşların sıkıntıları olmasın, ihtiyaçlarında yanlarında olalım diye uğraşıyoruz. (antalyahurses.com)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.