Turistlerin tercihleri hangi yönde değişiyor?

Turizmde toparlanma yaşayan ülkemizde bu yıl ve önümüzdeki yıllar turizmin yükseliş dönemi olması bekleniyor. Bölgedeki savaş ortamı, Rusya ile yaşanan uçak krizi, Avrupa ile yaşanan gerginlikler gibi nedenlerle son iki yılda kan kaybeden turizm için kötü günler geride kalmış durumda.

19/07/2018 13:12
Turistlerin tercihleri hangi yönde değişiyor?

Geçtiğimiz yıllarda Avrupalı turistin yok denecek kadar az olduğu ülkemizde bu yıl özellikle Almanlar, Fransızlar, İngilizler, Belçikalılar, Hollandalılar ciddi bir artışla tekrar geri döndü. Ekonomist'ten Levent Gökmen Demirciler imzalı habere göre, gelişme gösteren Ortadoğu pazarı, İsrail ve İran’dan gelen talep yükselirken yapılan tanıtımların da etkisiyle pazar çeşitliliği arttı.

Krizlerde deniz-kum-güneş üçgeninden sıyrılıp turizmin çeşitlendirilmesine dikkat çeken sektör temsilcileri, yayla turizminden kültür turizmine, düğün turizminden gastronomi turizmine kadar turizm çeşitlerine yönelmişti. Peki, turizmin yeniden canlandığı günümüzde pazarlara göre turistlerin tatil tercihleri ne yönde değişiyor ve gelişiyor?

EN ÖNDE RUSLAR VAR

Bu yıl patlama yapması beklenen Rus turistler hala Antalya ve çevresinde resort turizmini tercih etse de Avrupa ile yaşadıkları gerginliğin etkisiyle nitelikli Rus turist sayısında da artış yaşandığına vurgu yapılıyor.

Bir diğer gelişen pazar olan İngilizler de Antalya, Muğla ve Bodrum gibi resort bölgelerini tercih ediyorlar. En çok Antalya Bölgesi’ni tercih eden Almanlar ise yavaş yavaş Ege’yi de keşfetmeye başladı. Hintliler düğün, gastronomi, tarih ağırlıklı gelirken, Çinliler ise daha çok tarih ve gastronomi turizmi için geliyor.

İspanya, İtalya, Yunanistan gibi ülkelerde Türkiye’deki kaliteyi ve fiyatı bulamayan turistlerin Türkiye’ye dönmeye başladığı ifade ediliyor.

HESAPLI BULUYORLAR

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, turizm eğilimlerinde kısa aralıklarla daha sık tatil yapma alışkanlığının öne çıktığını söylüyor. Ayık, “Yeme-içme, alışveriş, özgün deneyimler, sizde olup başka yerde olmayan tatil seçenekleri turistleri etkiliyor. Bu nedenle turizm çeşitliliğini artırmak turizmin olmazsa olmazlarından” diye konuşuyor.

Sianji Group Yönetim Kurulu Başkanı Recai Çakır, Bodrum’a gelen turistlerin birçoğunun butik otel ve residence ile luxury konseptini tercih ettiğini belirtiyor. Çakır, son dönemin en büyük trendlerinden birinin mavi yolculuk olduğunu, zengin turistlerin özel yatlarıyla Bodrum açıklarında mavi tur yapmayı tercih ettiklerini vurguluyor.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.