Yabancı turistin kart harcaması yüzde 30 arttı

Mastercard Türkiye Genel Müdürü Yiğit Çağlayan, turistlerin yılın ilk çeyreğindeki kart harcamalarının TL bazında yüzde 76 arttığını belirtti.

22/06/2019 15:59
Yabancı turistin kart harcaması yüzde 30 arttı

İngilizler'in harcamaları Dolar bazında yüzde 40, Ruslar'ın ki ise, yüzde 34 yükseldi. Gurbetçi vatandaşların da etkisiyle, Türkiye'de en çok harcama Almanya'dan alınan kartlarla yapıldı. Her 100 Liralık alışverişin 19 lirası bu kartlarla gerçekleştirildi. Almanlar'ın kişi başı harcaması 740 Dolar, Hollandalılar'ın 657, İngilizler'in 602 Dolar oldu. Ruslar ise, kişi başı sadece 390 Dolar harcadı.

Kurdaki yükseliş ile Türk ürünleri ucuz hale gelirken, bu gelişme ihracatı artırdı. İhracattaki artış 12 aylık ortalamaya bakıldığında, Dolar bazında yüzde 7.2'de kaldı. İhracat artışından daha büyük artış ise, Türkiye'ye gelen turistlerin satın alımlarında gerçekleşti. Türk mallarını ucuz bulan turistler, mağazaları istila etti. Bu sonuçlar, Mastercard'ın rakamlarında ortaya çıktı.

Yüzde 30'luk tırmanışta en büyük rol İngilizler'in

Mastercard Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Yiğit Çağlayan, yılın ilk çeyreğinde yabancı ülke kartları ile Türkiye'den yapılan alışverişin yüzde 71 (toplam 18.5 Milyar Lira) arttığı söyledi.

Sadece Türk Lirası değil, Dolar bazında da yüzde 30'luk tırmanışta en büyük rolü harcamaları yüzde 40 artan İngilizler ile yüzde 34'luk büyümeye imza atan  Ruslar üstlendi. Hollandalı turistin harcaması yüzde 26, Almanya'dan gelenlerin alışverişi ise yüzde 24 yükseldi.

En çok Almanlar harcıyor

Çağlayan'ın verdiği bilgilere göre toplam harcamalara bakıldığında ise gurbetçi vatandaşların etkisiyle Türkiye'de en çok harcama Almanya'dan alınan kartlarla yapılıyor. Rahin Ak imzalı habere göre,  Her 100 Liralık alışverişin 19 Lirası bu kartlarla gerçekleştiriliyor. Almanya'yı yüzde 10 ile Hollandalılar ve yüzde 8 ile İngiltere takip ediyor. Rusya'nın payı 8 ve Suudi Arabistan'ın yabancı kartlarla harcamasının pastadan aldığı pay ise yüzde 7 oldu.

Kişi başı 650 Dolar 

Yabancı kartlarla Türkiye'den yapılan harcamaların kişi başı ortalaması, bu yıl ki gelişme ile yüzde 30 arttığı için 650 Dolar oldu.  Bu yıl Almanlar'ın kişi başı harcaması 740 Dolar, Hollandalılar'ın 657, İngilizler'in 602 Dolar oldu. Ruslar ise, kişi başı sadece 390 Dolar harcıyor.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.