Turistin yaptırdığı COVİD 19 testinin sonucu Türkçe mi veriliyor?

Hürriyet yazarı Yalçın Bayer köşesinde, Türkiye'ye gelen yabancıların yaptırdığı Covid 19 testinin sonuçlarının yabancı dille verilip verilmediğinin öğrenilebilmesi için hastaneleri tek tek aramak gerektiğini belirten ve bunun sakıncalarını vurgulayan bir yazı kaleme aldı.

10/07/2020 08:54
Turistin yaptırdığı COVİD 19 testinin sonucu Türkçe mi veriliyor?

Yalçın Bayer'in köşe yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Türkiye’ye turist gelmesi için çırpınıyoruz. Bakanlar Almanya’ya kadar gidiyor.

Başta Almanya olmak üzere AB ülkelerine “Artık bizi risk bölgeleri listesinden çıkarın. Biz kapıları açtık. Siz de kapılarınızı açın bize” diyoruz. Bütün bunlar yaşanırken Almanya’dan ülkemize gelen bir dostumuzun başına gelenler bizim de dikkatimizi çekti.

Almanya’ya dönerken gerekli koronavirüs testini yaptırmak için harekete geçmiş. Aksi takdirde Almanya 14 gün karantinaya alıyormuş. Sağlık Bakanlığı’na ait Alo 184 hattını aramış dün öğle saatlerinde. “Test sonucunu Almanca veya İngilizce alabilir miyim acaba” diye sormuş. Çünkü Almanya bu iki dilde istiyormuş. Bir-iki dakika sonra Alo 184 hattından aramışlar dostumuzu.

O da önce sevinmiş, sonra hayal kırıklığına uğramış. Cevap şöyle olmuş: “Testinizin sonucunu Almanca veya İngilizce olup olamayacağını sormuşsunuz. Bunu hastaneleri arayıp sorun.” Kendisiyle dün buluşacaktık. “Olmaz. Vaktim yok. Hastaneleri tek tek arayacağım. Her hastane için en az 10 dakika harcasam, en az 400 dakika eder, yani en az 6 saat...” dedi.

Dostumuz “Ben turist olsam, her şeyi göze alıp gelmek istesem ve bunları duysam, gelmek için tereddüde düşerim” diyor ve ekliyor: “Bu test standart. Test sonucunun da Almanca, İngilizce standart hale getirilmesi çok mu zor? Milenyum çağındayız.”

Sonra duyduk ki bir turizmci tanıdığımız da acilen Almanya’ya gitmek için test yaptırmış. Sonucu Türkçe vermişler. Bir de bunu 200 TL verip tercüme ettirmiş. Bu detay gibi görünüyor ama bazen detaylar esasın özü olur. Bizden duyurması."

https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/yalcin-bayer/alo-184ten-verilen-su-yanita-bakin-almanca-istiyorsaniz-hastaneleri-arayin-41560444


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.