Turiste yatak yetmeyecek

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, “Antalya'nın Akdeniz'de en hızlı yükselen destinasyon olduğu, hatta Rusya pazarıyla birlikte yazın Türkiye'de yatak sayısının yetmeyeceği konuşuluyor" dedi.

26/03/2019 21:00
Turiste yatak yetmeyecek

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Alman Seyahat Acentaları Birliği'ne göre Türkiye erken rezervasyonlarının yüzde 58 arttığını belirterek, “Antalya'nın Akdeniz'de en hızlı yükselen destinasyon olduğu, hatta Rusya pazarıyla birlikte yazın Türkiye'de yatak sayısının yetmeyeceği konuşuluyor" dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Alman Seyahat Acentaları Birliği'ne göre Türkiye erken rezervasyonlarının yüzde 58 arttığını belirterek, “Antalya'nın Akdeniz'de en hızlı yükselen destinasyon olduğu, hatta Rusya pazarıyla birlikte yazın Türkiye'de yatak sayısının yetmeyeceği konuşuluyor" dedi.

SEÇİM UYARISI, 'KIRMADAN, İNCİTMEDEN'

ATSO'nun mart ayı meclis toplantısı, ATSO Meclis Başkanı Süleyman Özer başkanlığında yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katılımıyla yapıldı. ATSO Başkanı Davut Çetin, ülke ve kent ekonomisi ve gündemi hakkında değerlendirme yaptı. Bu yıl turizmde tüm zamanların rekoruna hazırlanan Antalya'da Vali Münir Karaloğlu ve sektör temsilcilerine göre 16 milyon yabancı, 5 milyonun üstünde de yerli ve yazlıkçı turist beklendiğini hatırlatan ATSO Başkanı Davut Çetin, yoğun turist akışının yaşanacağı bu yıl için uyarılarda bulundu.

Ülke ve kent gündeminin seçime odaklandığına dikkat çeken Davut Çetin, “Seçimlerin birbirimizi kırmadan, incitmeden, demokratik bir olgunlukla yapılmasını ve Antalya'ya hayırlı olmasını diliyorum" çağrısında bulundu. Seçim sonrasında büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarıyla bir araya gelmeyi planladıklarını da söyleyen Çetin, seçim sonrasında hem ülke, hem de kent gündemine dair daha sağlıklı değerlendirmeler yapacaklarını açıkladı.

TURİZM BU YIL ÇOK ÖNEMLİ

Nisan itibarıyla turizm sezonuna girileceğini dile getiren Çetin, turizmin bu yıl Türkiye ve Antalya için her zamankinden daha önemli olduğunu vurguladı. Sezonla birlikte piyasanın canlanması, turizmin Antalya ekonomisine ve döviz gelirlerine beklenen katkıyı sağlamasını ümit ettiklerini söyleyen Çetin, “Bütün Antalya kurumları olarak bu konuda yoğun çaba harcıyoruz. Berlin ve Moskova fuar tanıtımlarımız başarılı geçti ve olumlu izlenimler edindik. Fuarda görüştüğümüz turizmcilerin tamamının beklentisi iyi yönde" dedi.

YATAK SAYISI YETMEYECEK

Alman Seyahat Acentaları Birliği'nin Ocak sonu itibarıyla Türkiye erken rezervasyonlarının yüzde 58 arttığını açıkladığını belirten Çetin, Antalya'nın Akdeniz'de en hızlı yükselen destinasyon olduğunu, Rusya pazarıyla birlikte yazın Türkiye'de yatak sayısının yetmeyeceğinin konuşulduğunu kaydetti. Çetin, sezonda toplamda yüzde 20'ler düzeyinde turist artışı, fiyatları da yüzde 10-15 düzeyinde yükselterek gerçekleşirse, güzel bir sezon olacağını söyledi.

15 MİLYON YABANCI, 3-4 MİLYON YERLİ

Antalya verilerinde ise turizmde olumlu gelişme görüldüğünü aktaran Çetin, “Çalışan sayısı Türkiye'de gerilerken Antalya'da yüzde 4 artış var. Kayıtlı girişimci, esnaf sayısı artmaktadır, fakat tarımda kayıtlı üretici azalmaktadır.

Finansman sorunu çek ve senet verilerine yansıyor. Vergi indirimlerinin de etkisiyle vergi tahsilatı düşük. Turizmin canlanması, mayıs-haziran döneminde tarım üretiminin artmasıyla piyasada iyileşme olacağını tahmin ediyoruz. Yabancı turist sayısının 15 milyonu aşması muhtemeldir. 3-4 milyon da yerli turist ve yazlıkçı bekliyoruz" dedi.

TURİZMİ ETKİLEYECEK HUSUSLARA DİKKAT

Turizmi olumsuz etkileyecek bir şey olmaması ve iyi bir sezon temennisinde de bulunan Çetin, “Hepimiz biliyoruz ki, turizm en küçük bir olaydan, bir haber ve sözden etkilenen hassas bir sektördür. Bir ülkedeki her olay, her söz anında dünya medyasına çıkıyor. Sosyal medya her konuyu ışık hızıyla dünyaya yaymaktadır. Turizm rezervasyonları bu tür konulardan hemen etkilenmektedir. Bu nedenle, herkes turizmi etkileyebilecek hususlarda dikkatli olmalıdır" diye uyardı.

DİJİTAL TURİZM VE ÇEVRE

ITB Berlin Fuarı'nda Avrupa pazarında dijital turizm ve çevre konusunun giderek daha fazla önem kazandığını gözlemlediklerini anlatan Çetin, “Bir tarafta turizmde teknolojiyle, dijital turizmle yarışma artıyor, diğer tarafta kültür tanıtımları daha güçlü yapılıyor. Turizmde iddialı ülkeler, sosyal medya, gastronomi, kültür ve sanatla küresel tanıtım yapıyorlar. Dijital turizmi özellikle tanıtım alanında daha iyi değerlendirmeliyiz. Türkiye'nin ve Antalya'nın günlük hayatı yansıtan sosyal medya tanıtımlarını mümkün olabildiği kadar güçlendirmeliyiz" dedi. (DHA)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.