Tur şoförleri dert küpü...

Antalya Turizm Şoförleri Derneği (ANTŞOD) Başkanı Orhan Kayabaşı, turizm sezonu başlarken, otobüslerle turistleri taşıyan şoförlerin yarısının sigortasız çalıştırıldığını, ücretlerinin çok düşük olduğunu, otel yöneticilerinin uzun süre çalışan şoförlere yatacak yer konusunda sıkıntı yarattığını söyledi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Tur şoförleri dert küpü...

Antalya'da 3 bine yakın turizm şoförü hizmet veriyor, bunun yarısı sigortasız çalıştırılıyor. ANTŞOD Başkanı Orhan Kayabaşı dernek merkezinde düzenlediği basın toplantısında, turizm şoförlerinin sorunlarına dikkati çekti. Türk turizmine önemli katkılarda bulunduklarını belirten Kayabaşı, trafik kazalarıyla anılmak istemediklerini ifade etti. Turizm şoförlerinin sorunlarının ancak trafik kazalarıyla gündeme geldiğini belirten Kayabaşı, turist otobüslerinde sürekli denetim yapılmasını istediklerini, ancak ilgili kurumların buna yanaşmadığını öne sürdü.

Kayabaşı şöyle konuştu:

''Antalya'da 3 bine yakın turizm şoförü hizmet veriyor, bunun yarısı sigortasız çalıştırılıyor. Otobüslerin denetlenmesi için TÜRSAB'a başvurduk ama bir yanıt alamadık. Turizm şoförü ülke turizmi için çok önemli. Şoförler artık kazalarla anılmak istemiyor. Sorunlarımız her kaza sonrası gündeme gelmesin. Biz sorunlarımızın çözümünü istiyoruz. Antalya'da dernek üyesi bine yakın turizm şoförüne sertifika verdik. Sertifikasız şoför çalıştırılmasın.

Uzun seyahatlerde turist getirdiğimiz otellerde insan muamelesi görmek istiyoruz. Bazı otel yöneticileri turizm şoförüne yatacak yer göstermiyor, yemek vermiyor. Bunlar insan onurunu kıran davranışlar.'' Turizm şoförünün sorunlarının çözümlenmesini isteyen Kayabaşı, taleplerini şöyle sıraladı:

''Sigortasız çalıştırma olmasın. Turizm şoförlerinin büyük bölümü çok düşük ücret alıyor. Mola ve hak edişler düzenlenmeli. Kötü olaylar yaşanmadan önlem alınsın. Turizmin ülkemiz için çok önemli olduğunun bilincindeyiz. El ele verelim yapıcı olalım. Eğitimli şoför, modelli araç, üst düzey hizmet anlayışı ile bu sorunları hep beraber çözelim.''

Turizm şoförlüğünü meslek olarak kabul edelim. Turizm Şoför Okulu açalım. Günü kurtarmak için iş yapmayalım. Kaliteli turist taşımacılığı yapılabilmesi için denetim mekanizmasını tam işletelim. Turizm Bakanlığı, Trafik, TÜRSAB, İl yönetimi, Sosyal Güvenlik Kurumu, Antalya Rehberler Odası ve ANTŞOD işbirliği yaparak denetim gerçekleştirsin.

"Turist taşıyan otobüsler sürekli denetlenmeli.''

Kayabaşı, turizm şoförlerinin daha kaliteli hizmet sunmaları amacıyla Avrupa Birliği hibe programlarına sunulmak üzere proje çalışmalarına başlayacaklarını sözlerine ekledi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.