Tur Operatörleri Yönetmeliği değişti...

Avrupa Birliği parlamentosu tüketici koruma çalışma grubu tarafından onaylanan tur operatörlerinin yönetmenliğine ilişkin değişikliklerin sektör için neler getireceğini DRV Alman Seyahat Birliği değerlendirdi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Tur Operatörleri Yönetmeliği değişti...

FVW’de yer alan haberde DRV hem olumsuz hem de olumlu gelişmelerin olduğu belirtiliyor. Sektörü olumsuz etkileyecek bazı değişikliklerden vazgeçildi ya da hafifletildi. Onaylanan yönetmelik de ki hafifletilmiş maddeler arasında seyahat acentesi bürolarının dışında satılan tur paketleri ile mesafeli satış sözleşmelerinde 24 saat içinde cayma hakkının tanıması oldu.

Acenteler için iyi bir gelişme tur operatörleri ile birlikte yanlış bilgilendirmeden sorumlu tutulamayacak olması oldu. Sektör, iş seyahatleri konusu yönetmelikten muaf tutulması isteğini yerine getirilmedi ancak içerik biraz değiştirildi.

Ancak sektörü olumsuz etkileyen değişiklikler de kabul edildi. Özellikle “tur paketleri” ile “birbirine bağlı seyahat düzenlemeleri” tanımlamaları öyle gevşek tutulmuş ki habere göre “click-through” yöntemiyle satın alınan tatillere uygulanmaz. DRV’ye göre bu nedenle sektörde satışlarda aranan eşitlik sağlanamadı. Avrupa Tur Operatörleri Birliği'nin (ETOA) düşüncesine göre “multiple linked” internet siteleri üzerinden yapılan tren ve uçak bileti satışları aynı nedenle “tur paketi” tanımlamasına ve ilgili yönetmeliğe giremeyeceğinden şikayetçi.

Zorunlu hallerden dolayı oteldeki konaklama süresi uzaması durumunda tur operatörü tarafından karşılanması şartları ağırlaştırıldı. “Zorunlu haller”e ilaveten beklenmedik durumlar da eklendi. DRV’ye göre “beklenmedik” sözcüğü çok fazla geniş bir tanımlamaya izin veriyor. Ayrıca tatilcinin kişisel durumu da “zorunlu haller” listesine dahil edildi. Tur operatörleri, satış yapıldıktan sonra ancak zor şartlarda fiyatı artırabilecek ki bir fiyat artışı yapılmasının mümkün olmaması artık muhtemel.

DRV, Mart’ta yapılacak plenum onaylaması çerçevesinde bir değişikliğinin mümkün olup olmadığını kontrol edeceğini söylüyor. Ancak ondan sonra da her şey kesinleşmiş sayılmaz. Çünkü plenumun ardından parlamento’da onaylanması gerekecek. DRV 2015 yılından önce kesin bir onayın çıkmayacağı görüşünde. Ardından sektörün uygulatması için iki yıllık süreç başlayacak. (tourexpi)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.