Troya Müzesi'nin resmi açılışı yapıldı

Çanakkale'de 5 bin yıllık geçmişe sahip Troya Antik Kenti'nde yaklaşık 65 Milyon Lira'ya mal olan Troya Müzesi'nin resmi açılışı yapıldı.

18/03/2019 19:28
Troya Müzesi'nin resmi açılışı yapıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca açılan yarışmayla belirlenen proje kapsamında yapımına 2014'te başlanan Troya Müzesinin resmi açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirildi. TRT Haber'de yer alan habere göre müze, 3 bin metrekarelik sergi salonları dahil 12 bin 750 metrekare kapalı alandan oluşuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açılışta yaptığı konuşmada, "Şehitliğimizi, Çanakkale'de bir asır önce yazılan destanın ruhuna manasına ve önemine uygun bir hüvviyete kavuşturduk. Şehitliğin ülkemizin dört köşesinden vatandaşlarımızın ziyaret ettiği görünce gurur duyduğu bir çehreye kavuşmasını sağladık.

"Toplam bin 764 eserin sergisini yapıyoruz"

Birçok arkeolojik kazıya kaynak aktararak yeraltındaki medeniyetleri yer üstüne çıkarmaya çalışıyoruz. Troya beş bin yıllık geçmişi ile UNESCO tarafından 1998 yılında dünya kültür mirasına alınan en önemli ören yerlerimizden bir tanesidir. Biz de 2018 senesini Troya Yılı ilan ederek yurt içinde ve yurt dışında daha iyi tanıtılmasını sağlamıştık.

Bugün de Troya'nın barındırdığı tarihi hazineleri tüm insanlığın istifadesine sunan bu muhteşem müzeyi hizmete açıyoruz. 19 Nisan 2013 tarihinde inşasına başladığımız Troya Müzesi'ni toplam 64 milyon 444 bin liralık yatırım bedeliyle hayata geçiriyoruz. Troya Müzesi'nde 52 eser açık teşhir bin 712 eser ise kapalı teşhir olmak üzere toplam bin 764 eserin sergisini yapıyoruz.

Böylece hem burada yapılan kazılar neticesinde ortaya çıkan arkeolojik eserleri hem de diğer ülkelerde bulunan Troya eserlerini en güzel şekilde sergileme imkanına kavuşturuyoruz.

Ayrıca müzede sergilenmek üzere tespit edilen bir çok kayıp eserin yurt dışından ülkemize getirilmesi için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kültür Bakanlığımızın bu süreci hassasiyetle takip ederek Troya Müzesini daha da zenginleştireceğine inanıyorum" dedi.

Troya Müzesi

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca düzenlenen yarışmayla belirlenen proje kapsamında, yapımına 2014'te başlanan ve geçen yılın ekim ayında ziyaretçilere açılan Troya Müzesi, merkeze bağlı Tevfikiye köyü sınırları içinde yer alıyor. Her yıl 500 binden fazla kişinin ziyaret ettiği Troya Antik Kenti'ndeki müzenin resmi açılışı için Arkeoloji Müzesinde bulunan eserlerin tamamının nakil işlemleri sona erdi.

İl merkezinde bulunan müzeden taşınan eserler burada uzman personel tarafından tasnif edilip, hazırlanan yeni yerlerine yerleştirildi. Müze, 3 bin metrekarelik sergi salonları dahil 12 bin 750 metrekare kapalı alandan oluşuyor.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.