Trabzon, turizmde 4 senede 1 adım ileri gitmedi

Turizm İşletmecileri ve Seyahat Acenteleri Derneği (TİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çavga, Trabzon’da turizm sektörü ile alakalı olarak 2019 yılının Kasım ayında yaptığı eleştirileri hatırlattı. Başkan Çavga, 4 senedir aynı eleştirilerin güncelliğini korumasının nedenini sordu.

15/11/2023 13:47
Trabzon, turizmde 4 senede 1 adım ileri gitmedi

Sosyal medya hesabı üzerinden paylaşımlarda bulunarak Trabzon turizmiyle alakalı değerlendirmeler yapan TİSAD Başkanı Murat Çavga, kent turizmi ile alakalı 4 sene önce yaptığı eleştirileri hatırlattı. 2019 yılında yaptığı eleştirilerin hala güncelliğini koruduğunu belirten Başkan Çavga, bunun nedenini sordu.

Trabzon’da turizm sektörünün temsilcilileri kayıt dışılık ve para hırsı gibi sorunların turizm sektörüne zarar verdiği yönünde yaptıkları uyarıları sürdürüyor. Trabzon’da turizmin devam ettirilebilmesi ve 12 aya yayılması için yapılması gereken çalışmalar ve atılması gereken adımlarla ilgili değerlendirmeler yapılıyor. Turizm ile ilgili önlem alınmazsa ilerleyen senelerde Trabzon’da turizm sektörünün yok olacağı yönünde uyarılar yapılıyor. Bu uyarılar yıllardır devam ederken, son yıllarda verilen alarmın sıklığı arttı.

Turist sayısı yüksek, karlılık düşük

Turizm paydaşları turizmin korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini belirtti. Bu uyarıları senelerdir yapan isimlerden biri olan TİSAD Başkanı Murat Çavga, 2019 yılında var olan sorunların hala çözülemediğini ortaya koydu. Günebakış'ta yer alan habere göre, 2019 yılında yaptığı bir eleştiriyi yeniden gündeme getiren Başkan Çavga, Kasım 2019’da yaptığı değerlendirmede kent turizminin sürdürülebilirliğinin risk altında olduğunu söyledi.

Kayıt dışı turizmin sadece Suriyelilerden ibaret olmadığını hatırlatan Çavga, “Kayıt dışı turizm deyince akla sadece Suriyeliler geliyorsa; yanlış yoldayız. Turist sayımız yüksek. Karlılığımız düşük. Sürdürülebilirliğimiz tehdit altında. 1- Misafirhane adı altında kurulan kuruluş amaçları ait oldukları kurumun personellerine hizmet etmek olan, ancak otel gibi hizmet veren tesisleri hiç düşündünüz mü?

"Son yıllarda Belediyeye ait olanlar çok gözdeler"

Unutmayalım ki; bu tesisler personel, kira, konaklama vergisi gibi birçok giderden muaftırlar. Kuruluş amacı otel işletmeciliği olan yüksek/düşük sezon ayrımı yapmaksızın on iki ay boyunca açık olan, personel, vergi, vb. gibi maliyetlere katlanan otellerin fiyat politikalarını ve doluluk oranlarını doğrudan etkileyen bu tesislerin hiç suçu yok mu?

Son yıllarda Belediyeye ait olanlar çok gözdeler. Yukarıda bahsettiğim misafirhanelerin restoranları da bu kapsama alınabilir. Özellikle ramazan ayındaki iftar menü fiyatları çok rahatsız edici oluyor. Kurumlarının imkânlarıyla minimize ettikleri maliyetlerini restoranlarla rekabet ederken kullanınca bu tesislerin hiç suçu olmuyor mu?” diye sordu.

"Turizm sektörü kan kaybetmeye devam edecek"

Trabzon turizminde ortaya çıkan farklı dalların, sektörün kan kaybetmesine neden olduğunu söyleyen Başkan Çavga, “3- Toplantılar. Oteller ile doğrudan bağlantı kurarak toplantı organize eden resmi kurumlar, 1618 sayılı seyahat acenteleri kanununa doğrudan muhalefet ediyorlar.

Bazı kurumlar ise; Trabzon'da ki toplantılarının organizasyonu şehir dışındaki firmalarla tertipliyorlar. Şimdi burada bu organizasyonları yapan kurumaların hiç suçu yok mu? Bakın değerli meslektaşlarım kıymetli hemşerilerim. Bölgemizin gözde sektörü haline gelen turizm sektörümüz bu yapılanmayla gittiğimiz sürece her yıl kan kaybetmeye devam edecektir.” ifadelerini kullandı.

Sadece rakamlarla turizm yapıyoruz

Birçok işletmenin sadece turizm sezonunda elde ettiği kara odaklandığını ve bu nedenle işletmelerin sadece turizm sezonunda hizmet veremeye odaklandığını kaydeden Başkan Murat Çavga, turizmde sayıların yüksek ama karlılığın düşün olduğunu hatırlattı. Bu durumun sürdürülebilirliği tehlike altına soktuğunu ve şehrin sadece rakamlarla turizm yapan bir kent haline geldiğini vurgulayarak, “Rakamlar her şey güzel diyor ancak işletmeciler buna katılmıyor.

Hatta işletmelerimizin birçoğu kış aylarında kapatıp yaz aylarında tesislerini açmanın hesabını yapmaya başladılar. Sezonluk bir şehir olmak üzereyiz. Tam turizm şehri olacağız yani. Biz rakamlarla turizm yapmaya devam ettiğimiz sürece ve yukarıda bahsettiğim, aslında ülkemizin sorunu olan aksaklıkların önüne geçmediğimiz sürece, sadece rakamlarla turizm yapmaya devam edeceğiz. Kısacası turist sayımız yüksek! Karlılığımız düşük! Sürdürülebilirliğimiz tehdit altında!” açıklamasında bulundu.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.