Topbaş, "Unesco nezdinde mahalle baskısı var"...

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’un "Dünya Mirası Listesi"nden çıkarılarak "Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi"ne alması ihtimaliyle ilgili olarak, "Maalesef UNESCO nezdinde baskılar yapılmakta" dedi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Topbaş, "Unesco nezdinde mahalle baskısı var"...

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Brezilya’da yapılacak UNESCO toplantısında İstanbul’un "Dünya Mirası Listesi"nden çıkarılarak "Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi"ne alması ihtimaliyle ilgili olarak, "AKM’deki mahalle baskılarına benzer baskılar, Muhsin Ertuğrul’da bize yapılan o baskıların benzeri maalesef UNESCO nezdinde yapılmakta" dedi.

 

Topbaş, Otogar-Başakşehir-Olimpiyat Köyü metro hattında yaptığı incelemenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

 

Bir gazetecinin "İstanbul’un Brezilya’da yapılacak UNESCO toplantısında ’Dünya Mirası Listesi’nden çıkarılarak ’Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi’ne alınma ihtimali var. Bununla ilgili ne söyleyeceksiniz?" sorusu üzerine, Topbaş, İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olduğunu hatırlatarak, kent fethedildiğinde hiçbir yerin tahrip edilmediğini ve üzerine yeni eserler konulduğunu söyledi.

 

Kadir Topbaş, İspanya’da 800 yıllık İslam medeniyetinin yok edildiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "İstanbul’da o dönemde eserlere dokunulmadı ve ilaveler yapıldı. Bize düşen bu eserleri geleceğe taşımak. Maalesef kendi hayatımda bu şehirde bir zamanlar çok önemli değerleri olan eserlerin nasıl dozerlerle yok edildiğini adeta yaşadım. Maalesef şehircilik adına çok şey yok edildi. Biz ise dönemimizde çok eseri ayağa kaldırdık ve buna devam ediyoruz. Ciddi yatırımlar yaptık, halen yapmaya devam ediyoruz, hem belediye olarak biz hem Valilik, Özel İdare ve Bakanlık...

UNESCO’nun, maalesef yanlış bilgi aktarımları sonucunda farklı değerlemelerinin olduğunu üzülerek gördüğümü ifade etmek istiyorum. UNESCO yetkililerine, bunları anlattığım zaman, haksız bulmadılar beni. Şu anda İstanbul’da metroların Haliç’ten geçişle ilgili 2005 yılında hazırladığımız bir tasarı, bir proje konsepti kurulca onandı. Bu kararlar doğrultusunda biz bir çalışmayı hayata geçirmeye başladık ve özellikle tarafsız ve bilimsel çevrelerden de görüşler aldık, UNESCO’dan gelecek bu tip serzenişleri dikkate alacak şekilde, bir daha değerlendirmeler yaptık."

-"UNECO NEZDİNDE MAHALLE BASKISI"-

 

Yeni bir değerlendirmenin imzalanarak Brezilya’da yapılacak toplantıya gönderildiğini aktaran Kadir Topbaş, şunları kaydetti: "Etkileşim anlamında ifadeler kullanılmakta. Bunlardan bir tanesi Sulukule dediğimiz Neslişah Mahallesi’ndeki çalışmalarla ilgili yapılan düzenlemeler, surlarla ilgili yapılan çalışmalar, bizim dönemimizde de Haliç metro köprüsüyle ilgili... Biz burada tabii ki çevreye, özellikle Süleymaniye’ye, Haliç havzasına olumsuz etki etmemesini maksimum seviyede düşünerek bir tasarım yaptık. Ancak Atatürk Kültür Merkezi’ndeki mahalle baskılarına benzer baskılar, Muhsin Ertuğrul’da bize yapılan o baskıların benzeri de maalesef UNESCO nezdinde yapılmakta.

O çevreler malum, maalesef her şeye karşı olmayı hüner edinmiş, iş yaptırmamak üzere her gün sabahleyin evlerinden çıkan insanlar. Onların bu kent hayatını nasıl etkilediklerini de ben burada ifade etmek istemiyorum. Bu itirazlarda bulunanların bu kente kattıkları kaç tane eser var onu da bilmek isterim. Tabii bunların doğru bilgilendirilme konusunda, UNESCO’ya, bilimsel, tarafsız heyetin raporunu gönderdik Bakanlık aracılığıyla." Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, karar vericilerin karar vermeden önce gelip İstanbul’u görmeleri gerektiğini vurgulayarak, "Türkiye’de bu konuda hassas olduklarını söyleyen, birçoğu da meslektaşım olan çevrenin de Edirne Selimiye’nin çevresindeki yapılarla nasıl etkileşime girdiğinin, yüreklerini hiç sızlatıp sızlatmadığını da öğrenmek isterim. Ne kadar müdahil oldular, kaç gün yazdılar, nerede durdular, nerede varlar, yoklar? Niye? Çünkü oradaki yönetim Cumhuriyet Halk Partili. Bu kadar net söylüyorum" şeklinde konuştu.

Olumsuz karar çıkması durumunda davranışının nasıl olacağı sorulan Topbaş, şunları söyledi: "O detaya girmek istemiyorum. Şu anda biz zeminin güçlendirilmesi için gerekli kazıklarımızı çaktık ve bitirdik. Sistem çalışmalarımızın ihalesi yapıldı ve çalışma devam ediyor. Mutlaka değerlendireceğiz, ama tarafsız bir gözle bakıldığı zaman böyle bir kararın çıkamayacağını, çıkmaması gerektiğini düşünüyorum. İnşallah yanlış bir karar, bizim de hoşumuza gitmeyecek bir karar çıkmaz diyorum." (DHA)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.