TOPAL TAŞIMA

GÖKHAN KÖSEOĞLU GÖKHAN KÖSEOĞLU 31/12/2019 23:40
Turizmin devler ligine yani en çok ziyaret edilen şehirleri arasına girmiş bir Antalya’dan övünerek bahsediyoruz ve haklı bir gurur yaşıyoruz. Ancak öyle basit fakat yıllardır çözülemeyen bir toplu taşıma sorunu var ki, insan bir türlü inanamıyor nasıl olur da yıllardır bir çözüm bulunamıyor diye.

Havalimanına giriş yapıyorsunuz, sizi gerçekten modern bir terminal karşılıyor. Karşılıyor karşılamasına da daha fiyasko orada başlıyor.  Yaya trafiğini hiçe sayan sürücülerle başlayan karmaşa, saatlerce hareket etmeyen belediye otobüsleri, hiçbir sokak, cadde adı ile adres bulamayan taksiciler ve sadece bir güzergahtan geçen özel taşıma firmasının vurdum duymazlığı ile devam ediyor.

Bir önceki yerel yönetimin ve hükümetin ısrarıyla yeni havalimanı kısa sürede tamamlandı ve hizmete açıldı. Ancak ülkemizde her zaman olduğu gibi önce bina yapıldı, daha sonra hizmetler düşünüldü. Mevcut belediye ise dünyayı kurtarmış bir eda ile belediye otobüsü hizmeti getirdi. Öyle bir otobüs düşünün ki havalimanına gittiğiniz istikametten geri dönemiyorsunuz ya da yaklaşık bir buçuk saat vakit harcadıktan sonra şehir içine girebiliyorsunuz. Ki bu bahsettiğimiz şehir içi mesafesi on, on beş kilometre. İnanmak gerçekten zor. 

Bir diğer sıkıntı ise havalimanı taksicileri. Aslında bu sıkıntı Antalya’nın tamamında mevcut. Maalesef Antalyalı taksiciler Antalya’daki hiçbir sokak, cadde hatta semt lokasyonlarını dahi bilmiyor, daha da kötüsü merak edip öğrenmiyor bile. Baştan başa yirmi kilometre olan Antalya şehir merkezinde bir adresi bulmaları dahi sıkıntı oluyor. Zaten İngilizce ya da herhangi bir başka yabancı dilden bahsetmek mümkün değil. Bir dönem temel yabancı dil bilgisi öğretilmeye çalışıldı ancak uygulamadan çok çabuk vazgeçildi. Uzun vadede faydası görülebilecek bir uygulamaydı aslında.

Son yıllarda sürekli herşey dahil sistemin şehir içine turist girişine engel olduğundan bahsediyoruz. Peki diyelim ki turistler gelecek. İmkanlar nelerdir diye bir bakalım. Ya dünyanın parasını ödeyip – bence Antalya’nın taksileri Türkiye rekortmenidir - taksiye bineceksiniz ya da dakikalar sürecek dolmuş yolculuğuna hazır olacaksınız. Şehir merkezinde belli bir saatten sonra maalesef halen ulaşım bulunamıyor.

Belek, Kemer gibi bölgelerden Antalya’ya gelen turistlerin dönüşleri belli bir saatten sonra maalesef çok sıkıntılı oluyor. Dünyanın hangi büyük şehrine giderseniz gidin mutlaka toplu taşıma ilk öncelik verilen hizmet olarak karşımıza çıkıyor. Bu nüfusta ve çapta olan tüm şehirlerde bütün şehir merkezini hatta ülkedeki diğer şehirleri dahi raylı sistemle dolaşabiliyorsunuz. Ulaşım kolaylığı insanların vakit kaybını azaltacağı gibi şehri dolaşma isteğini de artıracaktır. Ayrıca gelen turistlerin ülkenin çağdaşlık seviyesi hakkındaki düşüncelerini de direkt olarak etkileyecektir.

Antalya’nın kalbine bir dinamit gibi konulan tramvay maalesef hiçbir işe yaramadığı gibi Antalya’da bugüne kadar hiç olmayan bir sıkıntıyı yarattı. Tramvayın hizmete girmesiyle araçlara ait yollar kapandı ve ortaya araç trafiği sorunu çıktı. Maalesef yıllardır ülkemizde belediyecilik anlayışını hizmet götürme anlayışı yerine  siyasi bir mücadeleye dönüştüren partiler, şehirlerimize hiçbir fayda sağlayamamaktalar.

Bu durumun bir an önce değişmesi gerekmektedir. Artık bu sistem Antalya’ya kuruldu ve söküp atılma ihtimali yok. En azından bunu daha kullanışlı hale getirmek gerekiyor. Antalya Havalimanından çevreyolu üzerinden otogar, üniversite ve konyaaltı sahil bağlantısı ayrıca yine çevreyolundan meydan kavağı bağlantısının yapılması hatta Belek, Alanya istikametine de hızlı raylı taşıma sistemi bir an önce yapılmalıdır. Ciddi bir maliyeti olacağı kesin ama bu sistemin inşası kesinlikle ivedi bir şekilde gündeme alınmalıdır. Hem ulaşım kolaylığı adına hem turistleri Antalya’nın tamamını gezdirmek adına hem de şehrin vizyonu adına yapılmak zorundadır.

Antalya’nın bu topal taşıma sistemini tekrar işler hale getirmek için günü kurtaracak bir güncelleme değil şehrin geleceğini yaratacak köklü bir değişiklik gerekmektedir. Burada sadece yerel yönetimin değil genel idarenin de konuya eğilmesi ve Antalyalıların da gereken desteği vermesi gerekmektedir.

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.