Tolga Kilit: Kariyerimin 8'inci sezonunda 5'inci krizi yaşıyorum

AKTOB’un düzenlediği 11. Uluslararası Resort Turizm Kongresi kapsamında “Konaklama Sektöründe Neler Oluyor” başlığını taşıyan bir panel düzenlendi.

25/11/2021 21:52
Tolga Kilit: Kariyerimin 8'inci sezonunda 5'inci krizi yaşıyorum

Moderatörlüğünü Tavit Köletavitoğlu’nun yaptığı panelin konuşmacıları ise Indigo Grup CEO’su Ömer Tosun, Kilit Hospitality Group Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Kilit ve Hotel Linkage & Digihens Başkanı Erhan Kaya oldu.

Ömer Tosun: Antalya kendi değerlerine sahip çıkmalı

Antalya’nın rakibi çok. Antalya’nın bu nedenle kendi değerlerine sahip çıkmalı. Tarihi değerlerini turizmin içine almalı. Gastronomi gibi bir zenginliğimiz var ancak hangi otele giderseniz gidin aynı yiyecekleri yiyorsunuz. Otellerde Anadolu mutfağından bir şey yok. Otellerde Türkçe müzik yok. Mimaride kendisine ait bir desen yok. Kapadokya’da kendi öz değerlerimizi ön plana çıkarmaya çalışıyor ve tanıtıyoruz.

Antalya’daki otellerin çoğunda Instagram kullanılmıyor. Benim 34 tane odam var ama 250 bin takipçim var. Biz olabildiğince kendimizi sunuyoruz. Uzun vadeli bir şey satıyorsunuz. Böylece rakiplerimiz olmuyor. Çünkü sunduklarımız kendi değerlerimizdir. Bizim kendi öz mimarimiz, gastronomimiz, şarabımız ne varsa konaklama sektörü ile birleştirilerek sunulması gerekiyor. 

Balon turizmini başlatan bir insan olarak gurur duyduğumu belirtmek isterim

Odalarımızın yüzde 40’ını direkt satıştan alıyoruz. Booking yüzde 20, diğeri de acenta vs. Siz ne kadar kendinizi sosyal medya üzerinden tanıtırsanız fiyatınızı kendiniz belirler kendi kendinizi satarsanız. Balon turizmini başlatan bir insan olarak gurur duyduğumu belirtmek isterim. Şu an bir Instagram turizmi var. İnsanlar gelip balona binip resim çektirecek, ya da otelinden balonları çekecek, ya da oteldeki farklı noktalarda resim çekinecek.

Her oda her manzara aynı değil. Yemek resmini binlerce insan takip ediyor. Z kuşağı çok farklı. Muhakkak paylaşıyor ve bedava reklam yapıyor. Onlara dokunmak için Z kuşağına resim çekinebileceği ürünler vermeniz gerekiyor. Kapadokya bu ortamı yakaladı. Kapadokya’da yüzde 78 dolulukla ilerliyoruz. 2022 ise inanılmaz görünüyor. Kapadokya’da güzel şeyler oluyor.

Tolga Kilit: Kariyerimin 8. sezonunda 5. krizi yaşıyorum

Kariyerimin 8. sezonunda 5. krizi yaşıyorum. Şimdi de Covid’i yaşıyoruz. Konaklama sektöründeki en büyük sıkıntımız personeldir. Personel sıkıntımız, ilerleyen yıllarda satıştan, pazarlamadan daha fazla ön plana çıkacak. 4-5 yıl sonrasında mutfak anlamında çalışacak eleman bulamayacaksınız deniyor. Personel artık dünyaya çok çabuk açılabiliyor.

Teklif alıp yurt dışına gitmek çok kolaylaştı. Zaten kısıtlı bütçelerle otellerde doğru hizmeti vermeye çalışıyoruz. Bu noktada personeli bazen göz ardı ediyoruz. Şu anda en büyük sıkıntımız personeldir. Zaman kaybediyoruz. Satış, pazarlama, fuarlar hep aynı artık. Bizim 1955’ten başlayan bir mutfak deneyimimiz var. Ekipman var, yer var her şeyimiz var. Bunu neden kullanmıyoruz?

Bir akademi kurmakla ilgili hayalimiz var

Sayın bakanımızın söylediği gibi bir akademi kurmakla ilgili bir hayalimiz var. Buna kim destek verebilir bunu konuşmalıyız. Gastronomi anlamında her türlü desteği verebiliriz. Bununla ilgili teşvik ve destek verilmesi gerekiyor. Kuracağımız akademi öyle bir akademi olmalı ki belli konularda insanlar olmalı. Bu konu üzerinde masaya oturup konuşmalıyız.

Misafirin Instagram paylaşımını yaparken sunum yapan insanları iyi yetiştirmeliyiz. Rekabet çok fazla. Personele yani misafire dokunan insanı doğru bir noktaya getiremezsek bu sorunlar büyüyerek devam edecektir.

Erhan Kaya: Cebinde en çok parası olanları belirleyip otelimizde konaklatmamız gerekiyor

Bütün oteller verilerini internette paylaşıyor. Otelin ortalama fiyatlarını tahmin etmek mümkün. Halka açık veriler var. Bunları doğru olarak işleyip kullanmak gerekiyor. Konaklama sektöründe neler oluyor? Bunun üç ayaklı bir cevabı var. Ülkemizi çok fazla kişiye tanıtmalıyız.

Cebinde en çok parası olanları belirleyip otelimizde konaklatmamız gerekiyor. Otelimizde konaklayanlara da onları memnun etmemiz için doğru insan kaynakları ile hizmet vermeliyiz.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.