TOBB İsyan etti, "Doluluk çok iyi ama kâr yok"...

Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Turist var ama kâr yok. Böyle mantıksızlık olmaz. Geliri arttıramazsak yatırımları yenilemede sıkıntı çekeriz” dedi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
TOBB İsyan etti, "Doluluk çok iyi ama kâr yok"...

Kentteki TOBB'a bağlı odaların temsilcileri, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) tarafından Sarıgerme Hilton Otel’de düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Toplantıya TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da katıldı. MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, bölgesel kalkınmanın önemine değinirken, “Kalkınma için olumlu diyalog ve işbirliği yapmalıyız. Yurt içi ve yurt dışı fuarlarında ortak çalışıyoruz. Mermer, yaş meyve sebze ve diğer maden ürünlerinin ihracatında sıkıntılar yaşıyoruz. Bunun için Aydın- Yatağan-Güllük demiryolunun biran önce yapılmasını istiyoruz” dedi.

 

‘GELİR ARTMAZSA YATIRIMI YENİLEMEDE SIKINTI ÇEKERİZ’

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da ortak toplantıların önemini vurgularken, “Muğla turizmde ve tarımda çok üst seviyededir. Turizmde üçüncü, tarımda ise ürün çeşitliliğinde birinci sıradadır. Türkiye genelinde 2009 yılında işyeri açma oranı yüzde 22 iken, Muğla'da bu oran yüzde 37 olarak gerçekleşti. Turizmde en önemli noktalardan biri kâr artışıdır ancak, çok ucuza veriyoruz, kâr artışı sağlayamıyoruz. Doluluk çok iyi ama kâr yok. Ticaret kâr için yapılır. İtalya, Yunanistan ve İspanya gibi ülkelerden kalite ve hizmet bakımından çok üstteyiz. Ancak çok düşük fiyat veriyoruz, burada bir yanlışlık var. 2009 yılında bir turist 664 dolar bırakırken, bu rakam 2010 yılında 643 dolara düştü. Böyle mantıksızlık olmaz. Geliri arttıramazsak yatırımları yenilemede sıkıntı çekeriz” görüşünü dile getirdi.

 

‘SUUDİ ARABİSTAN’DAN DAHA ZENGİNİZ’

Markalaşmanın önemine değinen Hisarcıklıoğlu, “Bölgesel olarak markalaşmak ve kurumsallaşmak gerekiyor. Kıskançlıktan kurtulmamız lazım. Ülkede markalaşma olmazsa kâr olamaz. Topraklarımız çok verimli ve çok zengin. Biz Suudi Arabistan'dan daha zenginiz. Allah bize müthiş bir toprak vermiş. Tarımda, ticarette ve sanayide işi büyük yapmak gerekir. Çok üreten, çok alan ve çok satan olacaksınız. Bunun için güçlerimizi birleştirmeliyiz. Çok büyük bir servetin üzerinde oturuyoruz. Tarımda, hayvancılıkta ihracat yapabilecek durumdayız. Hayvancılığın girdilerini düşüremezsek, fiyatları düşüremeyiz” dedi.

 

‘BELEDİYELER AHLAKSIZLIK YAPIYOR’

Hisarcıklıoğlu, belediyelerin hazineden aldıkları paylarda adaletsizlik olduğunu belirtirken, şunları söyledi:

 

“Türkiye'nin 72 milyon nüfusu var. Her yıl 27 milyon turisti ağırlıyor. Bazı belediyelerimizin yaz ve kış nüfusu arasında oldukça fark var. Ancak Hazine’den yeterince pay alamıyorlar ve hizmet üretemiyorlar. Belediyeler de sistemin adaletsizliği nedeniyle ahlaksızlık yapıyorlar. Bu durum düzeltilmeli, Hazine’den pay aktarılırken, yaz nüfusu dikkate alınmalı.”

 

‘VERGİ BORCU TAHSİL EDİLSE BÜTÇE AÇIĞI KAPANIR’

Vergi borcu ve zincir mağazalar hakkında gelen soruları yanıtlayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Türkiye'nin 90 milyar lira SSK ve vergi borcu var. Ülkenin bütçe açığı ise 50 milyar lira. Devlet vergi ve SSK borçlarını tahsil edebilse, bütçe açığını fazlasıyla kapatacak. Devlet çıkardığı yeni vergilerle, vergi ödenemez hale getiriyor. Borcun ödenmesi noktasında yeni düzenlemeler yapılmalı. Zincir mağazalar ise küçük esnafı, dolayısıyla toptancıyı yok etmekte. Dünyanın hiçbir yerinde serbest piyasa ekonomisi de olsa kuralsızlık yoktur. Zincir mağazalar, sermaye birikimimizi engelleyen bir durumda. Rast gele değil, bölgedeki nüfusa göre mağaza açılmalıdır. Perakendecilik sektörünü düzenleyen yasanın çıkması için siyasilere baskı yapılmalı” diye konuştu.

 

‘ÖTV’SİZ AKARYAKIT YURTİÇİ TAŞIMACILIKTA DA KULLANILSIN’

Hisarcıklıoğlu, dünyadaki en pahalı akaryakıtın Türkiye'de kullanıldığını, ihracattaki ÖTV'siz akaryakıt sisteminin yurtiçi taşımacılıkta da uygulanması gerektiğini vurguladı. Oda başkanları Hisarcıklıoğlu'na, üzerinde Muğla evlerinin bulunduğu yağlı boya tablosu hediye etti.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.