Timur Bayındır: Ankara hariç her yerde otellerde düşüş var

TUROB Başkanı Timur Bayındır, turizm için büyük bir resim çizmek lazım. Turizm Türkiye için olmazsa olmaz sektörlerden biri. Gerek istihdam gerek cari dengeye katkısı açısından Türkiye'nin petrolü diyebiliriz.

31/12/2019 23:40
Timur Bayındır: Ankara hariç her yerde otellerde düşüş var

Türkiye'de 1980 öncesi, 60 bin yatak vardı. Sadece Rrodos Adası'nda ise 100 bin yatak vardı. Bugün neredeyse 1 milyon yatağa ulaştık. Ulaşım imkanları çok arttı. Turist başı harcama, 800 dolardan 820 dolarlara geldi. 2023 yılında 50 milyon kişi, 50 milyar dolar hedef koyduk. Bu süreye kadar, kişi başı gelirleri 180 dolar daha artırmamız lazım. Türkiye'de bir konu dillendirildiğinde herkes oraya dönüyor. Bir ara aynı şey tekstil için geçerliydi. Şimdi turizm için aynı şey geçerli. Elinde arsası olan nerede olursa olsun turizme yatırım yapmak istiyor. Turizm emek ağırlıklı, zor bir iş. 

Turizmi çeşitlendirmeliyiz 

50 yıldır mesleğin içindeyim. Günde en az 10 saat çalışma mecburiyetinde olmam gerektiğini hissediyorum. Paris'e gitseniz kişi başı 820 dolar gibi harcama ile dönmeniz mümkün değil. Kaç tane operanız var İstanbul'da diye sorsalar ne diyeceğiz... Turizmi deniz, kum, güneş gibi düşünmemeliyiz. Çeşitlendirmeliyiz. Bunlar turizm için çok önemli. Turistler geldiklerinde, opera için 200 dolar ödemeye hazırlar. 

Turizmde eskime çok hızlı 

Hem yatırımcı hem işletmeci hem o yatırımları geriye ödeyenlerdeniz. İhtilal vari bir formülle Özal döneminde yatırımcının önü açılmıştı. O dönem ki bir haksızlık hala devam ediyor. Bu teşvik sadece yeni yapılanmalara verildi, yenilenme ihtiyacı olanlara böyle bir teşvik bulunamadı. Bulunsaydı o tesisler kendilerini günün şartlarına uydurabilirlerdi, maalesef turizmde eskime çok hızlı. Şu da çok önemli, yaşam alışkanlıklarınızı bozdurmayacaksınız ki gelen de sizin gibi yaşasın. Meyhaneniz sokağın ortasındaysa orada durmalı. Gittiğiniz yerde insanlarla birlikte yaşamak istersiniz. Barselona'da otelde yemek değil bir Barselonalı nerede yemek yiyorsa oraya gitmek istiyorum. Buraya gelen de bunu ister. Resmi makamlar en azından bir kriz yönetimi oluşturabilir. Turizmde süratle etkilenme ve toparlanma söz konusudur. STR firmasıyla çalışıyoruz. Bize her ay ve yıllık rapor yolluyor. 2013 mayısına kadar Türkiye'nin raporları çok iyiydi. Hazirandan itibaren düşüşler başladı, 2014'te otellerde yüzde 72 iken yüzde 67.5 e düşmüş. Bu geçen yıl da böyleydi. Antalya da rakamları geçemedi düşüş var. Ankara hariç her yerde otellerde düşüş var. Bunlar araştırılmalı. Antalya Türkiye'nin lokomotifi olsun mühim değil. 

Sahil turizmi çok gelir getiren bir turizm değil. 'Çin ve Hintli'yi beklemeyelim, orası uzak' anlayışına karşıyım. Çinliler kültürel alışkanlıkları olan insanlar ve kültür için gelirler. Güney Amerika'dan da bugün gelen turist 100 bini geçti. Çinliler de Güney Amerikalılar da bu kadar yolu denize girmek için gelmiyor. Kültürel etkinlik için geliyor.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.