THY’nin Latin Amerika uçuşlarında Rus yolcu krizi

Türk Hava Yolları'nın Rus yolcuların Latin Amerika'ya transit geçişlerine izin vermemesi krize yol açtı.

13/04/2024 23:42
THY’nin Latin Amerika uçuşlarında Rus yolcu krizi

Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği, Türk Hava Yolları ile temas kurarak durumu ele aldı ve havayolunun resmi açıklamasını talep etti. Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği, Türk Hava Yolları'nın Rus vatandaşlarının İstanbul üzerinden Latin Amerika ülkelerine transit geçiş yapmasına izin vermeme kararının Rus tur operatörleri aracılığıyla yapılan temaslar sonucunda alındığını belirtti.

Büyükelçilik, Türk Hava Yolları'nın bu kararını ‘ayrımcılık’ ve ‘kitlesel reddiye’ olarak nitelendirdi. Haberrus'un aktardığına göre, bu iddialara karşılık Türk Havayolu ise uluslararası havacılık kuralları ve varış ülkesinin koşulları doğrultusunda hareket ettiğini açıkladı.

THY'nin Rus yolculara uyguladığı bu politika mart ayında başladı

Bununla birlikte, uçak biletlerinin, otel rezervasyonlarının ve seyahat amacını doğrulayan belgelerin gerekliliği vurgulandı. Yolcuların belirli koşulları karşılamaması durumunda havayolunun yolcu taşıma reddetme hakkına sahip olduğu hatırlatıldı.

Türk Hava Yolları'nın Rus yolculara uyguladığı bu politika, Mart ayında Türkiye'deki Arjantin seferlerinden en az 50 yolcunun çıkarılmasıyla başladı. Rusya'nın Meksika Büyükelçiliği, Türk Hava Yolları'nın Rus yolcuların Meksika'ya yapılan transit uçuşlarına izin vermemesiyle ilgili durumu incelediği ve havayolunun kararını sorguladığını bildirdi.

Sorun mali nedenlerden mi kaynaklanıyor?

Öte yandan Rusya Seyahat Acentaları Birliği (ATA) Başkan Yardımcısı Alexan Mkrtchyan, Türk Hava Yolları'nın bazı Rusların Güney Amerika ülkelerine transit uçuş yapmasına izin vermeme kararının mali nedenlerden kaynaklandığını söyledi. Bir turistin sınır dışı edilmesi halinde, onun ulaşım masraflarının taşıyıcı tarafından karşılanacağını bu yüzden THY’nin bu riski almamak için yolcuları uçağa almadığını belirtti.

Mkrtchyan'a göre, geçtiğimiz yıl Latin Amerika ülkeleri tarafından girişine izin verilmeyen Rusların sayısı "yüzü aştı." Bu rotada sadece Rusların değil, Zimbabve gibi diğer ülkelerin vatandaşlarının da reddedildiğini, dolayısıyla bu kararın ‘siyasi’ değil ekonomik nedenlerden alındığı yorumunu yaptı.

Son olarak 3 Rus kadının İstanbul’da THY uçağına alınmaması üzerine Rusya Tur Operatörleri Birliği, Rusya Federasyonu'ndan gelen yolcuların Türk Hava Yolları ile Latin Amerika ve özellikle Meksika'ya uçmamasını tavsiye etti.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.