TGA’nın Sayıştay denetimine tabi olmasına ilişkin düzenleme yasalaştı

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) Anayasa Mahkemesi’nin aldığı karar doğrultusunda Sayıştay denetimine tabi olmasına ilişkin düzenleme Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) geçti.

27/10/2023 13:58
TGA’nın Sayıştay denetimine tabi olmasına ilişkin düzenleme yasalaştı

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) Anayasa Mahkemesi’nin aldığı karar doğrultusunda Sayıştay denetimine tabi olmasına ilişkin düzenleme Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) geçti. Kabul edilen teklifte, Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye Merkezi (DÖSSİM) ile ilgili düzenlemeler de yer alıyor. 

Yasayla, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkında Kanunu’nda Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı doğrultusunda seyahat acenteleriyle ilgili düzenleme de yapılıyor.

Sayıştay, ajansla ilgili hazırladığı rağoru TBMM'ye sunacak 

Anayasa Mahkemesi’nin “Sayıştay’ın TBMM’ye ajans hakkında sunacağı raporda münhasıran kendisine sunulan bağımsız denetim raporlarını esas alması, kamu kaynaklarının kamu yararına uygun şekilde kullanmasını güvence altına almamaktadır, demokratik devlet ilkesiyle bağdaşmaz” diyerek, kanunda iptal ettiği hükümler yeniden düzenleniyor.

Değişikliğe göre Sayıştay, ajansın mali rapor ve tablolarının güvenilirliği ve doğruluğu bakımından ve Ajansın kontrol sistemleri, yöntem ve süreçleri ile birlikte inceleyip hazırlayacağı raporu TBMM’ye sunacak.

Öte yandan teklife göre ajansın yapacağı alımlarda ihale kanunlarına uyma zorunluluğunu kaldırıyor. Teklifin yasalaşması ile yalnızca “idari ihtiyaçlar ile mal alımlarında” ihale kanunlarına uymak zorunda olacak. Bunların dışında, ajansın görev alanına giren hiçbir alımda ihale şartı aranmayacak.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.