TELİF HAKLARINI GÜÇLENDİRECEK ADIM

SEÇİM AYDIN SEÇİM AYDIN 31/12/2019 23:40

Bu hafta kamusal düzenlemelerin ilgililer ve bundan yarar sağlayacaklar arasında en güzel paylaşımına örnek olabilecek bir toplantıya katıldım. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nün 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasanın yeniden düzenlenmesi amacıyla tüm ilgilileri bir araya getirdiği, görüşleri tespit ettiği bu toplantıyı, Bakanlıkla uzun süredir görmediğimiz bir yaklaşım farkı olarak yorumluyorum. Kararların kamuoyu ile paylaşılması adına çok güzel bir model oluşturuldu.

Kamu hizmeti, kamu adına onun yararları için ilgili kuruluşlar tarafından verilir. Kamuoyu da bu kuruluşun kendi adına en iyiyi, en gerekli olanı zamanında verdiğinden emin olur. Turizm ve Kültürün birlikte oluşturacağı Kültür ekonomilerin Telif Hakları Genel Müdürlüğü gibi, çağdaşlığı ve yönetişim anlayışını benimsemiş yapılanmalarla mümkün olabileceğini bir kez daha görmüş olduk.

Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nün yeniden yapılanması ile birlikte fikri haklar sisteminin güçlü bir kurumsal kapasiteyle etkin işlemesini ve kültür endüstrisinin güçlenmesini sağlama amacı yönünde önemli bir adım; katılanların tümü de keşke diğer konuklar da toplantı sonuna kadar orada kalsa, olayı bu açıdan yorumlayıp katkıda bulunsalardı.

Bu konuda eser sahibi, literatüre hakim Genel Müdür Dr. Abdurrahman Çelik ve destekleri ile Genel Müdürlüğü güçlendiren Müsteşar Yardımcısı Faruk Şahin’in bu çabalarını yasanın çıkışı ile birlikte siz okurlarım adına alınacak kararlar açısından da önemsiyorum. Bu gelişmeleri yönetişim anlayışımın bir gereği olarak paylaşıyorum. Konusunda uzman bürokratların hazırladıkları önerilerin de telif hakları konusunda Dünya Fikri Mülkiyet Günü’nde yapılan açıklamalar doğrultusunda ülkemizi çağdaş yapılanmanın içine alacağına inanıyorum. Dünya Fikri Mülkiyet Günü çerçevesinde; fikri mülkiyet haklarına ilişkin toplumsal bilincin yükseltilmesi, sanatsal bilincin y6ükseltilmesi, sanatsal faaliyetler ile teknolojik buluşlardaki gelişmenin insan hayatı üzerindeki olumlu etkisinin ve dünyamıza şekil veren rolünün gözler önüne serilmesi amaçlanmaktadır.   Bu amaçların yasaya da bu şekilde aktarıldığı inancındayım.

Anadolu Kültür ve Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı olarak, Türkiye’nin kültürünü, sanatçılarını, eser sahiplerini ve turizmini de ileriye taşıyabilmek adına kimliğine sahip çıkacak kararlar alındığında neler yapılabileceğini gördüm, etkilendim okurlarımın da doğru yapılanmalardan bilgi sahibi olmasına inandığım için paylaşma ihtiyacı duydum.

BAFRA’DA TURİZM FAKÜLTESİ

Bugün güzel olayları paylaşmaya devam ediyoruz. Değerli dostumuz Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Suat KILIÇ Bafra ilçemizde Turizm Fakültesi’nin temelini attı. Gençlerimizi işsizlik ve mesleksizlik endişesinden uzak tutacak yöreye ve kente yeni ufuklar açacak bu okulun, Fakülte olarak düşünülmesini de Sayın Bakan’ın konuya verdiği önemin ve geleceği gören yapısının bir işareti olarak değerlendiriyorum. Gençlerimize imkan hazırlayan Öncü ve örnek bir girişim modeli olarak kutluyorum.

Yatırımı burada bir zemin oluşturmak amacıyla yaptıklarını belirten AKTAŞ Holding ve Aşçı ailesine de Karadeniz’de gelişen turizm ve özellikle Bafra yöresinin daha önce de değindiğim geniş potansiyelinin gelişmesine katkıda bulunacak bu teşebbüsleri nedeniyle teşekkürlerimi iletiyorum.

Seçim AYDIN

 

 

 

 

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.