Tek hedefimiz fiyat artışını sağlamak olmalı
TÜROB Başkanı Timur Bayındır, gazetecilerle bir araya geldiği sohbet toplantısında, turizm gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu.

2019'DAN BEKLENTİMİZ OLUMLU
2019 için beklentilerimiz oldukça olumlu. Hem doluluklarda hem ortalama oda fiyatlarımızda yüzde 10-12’lerde artış bekliyoruz. Geride bıraktığımız Londra, Utrecht, Madrid, Rimini, Kiev gibi tüm turizm fuarlarında Türkiye’ye yükselen ilgiyi gözlemledik. Önümüzdeki hafta Berlin ITB Fuarı’da da muhtemelen olumlu sinyaller devam edecek.
Ancak her zaman ısrarla üzerinde durduğumuz gibi, mutlaka ve mutlaka kişi başı harcamayı, dolayısıyla gelirleri artırıcı uygulamaları devreye sokmak zorundayız. Turist sayısındaki artıştan daha çok, fiyatlarda yükselme sağlamaya odaklanmak lazım. Bu yıl ve gelecek yılların en önemli çalışması bu olmalı.
OCAK 2019 DOLULUKLAR
Türkiye
Doluluk: Yüzde 58.8 (% -3.5 gerileme)
Oda geliri (RevPAR): 36.0 Euro (%2 artış)
Oda fiyatı (ADR): 62.6 (%5.8 artış)
İstanbul
Doluluk: Yüzde 62.9 (-3.9 gerileme)
Oda gelirleri: 48.3 Euro ( %3.4 artış)
Oda fiyatı: 76.9 Euro (% 7.6 artış)
Antalya
Doluluk: Yüzde 59.5 (%8.5 artış)
Oda gelirleri: 26.1 Euro (% 9.1 artış)
Oda fiyatı: 43.9 Euro (% 0.6 artış)
Ocak ayında Avrupa genelinde de doluluklarda yüzde 0.1 oranında gerileme söz konusu. Doluluklarda Avrupa ortalaması Ocak 2019’da yüzde 58.1. Yani gerileme olsa da Türkiye uzun zaman sonra doluluklarda Avrupa ortalamasının üzerine çıktı.
İstanbul dolulukta yüzde 62.9 ile Avrupa ortalamasının daha da üzerinde. İstanbul ve Türkiye doluluk oranlarında Avrupa’da yeniden ilk 10 arasına girmiş görünüyor. Ayrıca Avrupa’da da gerileme yaşanırken Türkiye’de fiyatların artması olumlu bir sinyal. Bu Avrupalı turistteki geri dönüşün sürdüğünü gösteriyor.
ÜLKE BAZINDA PAZAR BEKLENTİLERİ:
Almanya: Pozitif beklentilerimiz sürüyor. Ancak Türkiye’ye yoğun seferleri olan iki havayolu şirketi battı. Bu gelişmenin etkilerine dikkat edilmeli.
Balkanlar: Geçen yılki gibi istikrarlı artış sürüyor.
Hollanda: Yeniden 1 milyon barajını aştı. Yükseliş sürecektir.
İngiltere: Durgunluk geçen yıl aşıldı. Bu yıl da artış sürecek.
Ukrayna: Antalya’nın yanı sıra İstanbul, Kayseri ve Kapadokya’ya başlayan ilgi dikkat çekiyor.
İran: Talep yükseliyor. Nevruz dönemi canlanma bekliyoruz.
Rusya: Geçen yıl talepte önemli artış oldu. Bu yıl artış aynı oranda olmasa da canlı bir Pazar olmaya devam edecektir.
İspanya ve İtalya: Önemli artışlar var.
Güney Amerika: Kişi sayısı henüz düşük olsa da Brezilya ve Arjantin gibi ülkelerden talep de ciddi artışlar söz konusu.
İSTİHDAM
Turizm sektöründe konaklama, yiyecek-içecek hizmetleri ve seyahat acenteliği faatliyetlerini kapsayan üç alanda toplam istihdam 2018 yılı itibariyle yaklaşık 1 milyon kişi. Bunun 665 bini yiyecek-içecek, 260 bini konaklama 50 bini seyahat acenteliği alanlarında.
2018 yılına geldiğimizde konalama sektörünün istihdam kayıplarını geri almakla kalmadığını, istihdamını 260 bine çıkardığını görüyoruz. Bu yıl da bu düzeyde bir artış sürpriz olmaz. Ancak temkinli olmak gerekirse, yüzde 10-15’lik bir istihdam artışıyla konaklama sektöründe bu rakamın 300 bini aşmasını bekliyoruz.
Konaklama sektöründe istihdam sayıları:
2015: 219 bin
2016: 192 bin
2017: 205 bin
2018: 260 bin
2019 (Öngörü): Yaklaşık 300 bin
ÜCRET ARTIŞLARI
Bu yıl konaklama sektöründe ücret artışları yüzde 20 civarında seviyesine gerçekleşti. Çoğu sektörün üzerinde bir artış bu.
ESNEK ÇALIŞMA TALEBİ
Bu konuda yeni bir düzenleme bu sezon sektörü büyük ölçüde rahatlatacaktır. Hem işveren hem çalışanın faydasına olacaktır.
* İstihdam konusu açılmışken size, bizim için çok önemli bir projeden bahsetmek isterim. TÜROB’un, gastronomi turizminin gelişmesine katkı sağlamasının yanı sıra turizm meslek liselerinden mezun olanlara da istihdam sağlamak amacıyla MEB işbirliğiyşe başlattığı ve ikinci kez düzenlediği ‘Sektör Yetenek Avında’ projesi sonuçlandı. Bugün öğleden sonra sonuçları açıklayacağız ve ödülleri dağıtacağız. 12 okulun öğrencileri kıyasıya yarıştı.
* Bu projeyle turizm otelcilik sektörünün nitelikli eleman ihtiyacının karşılanması ve meslek lisesi mezunlarının eğitim aldıkları alanda istihdam edilme imkanlarının artırılması ana hedef olarak belirlendi. Geçen yıl yarışmanın ilkini gerçekleştirmiştik ve çok başarılı bir organizasyon oldu. Sadece yarışmada dereceye girenlere değil, yarışmaya katılanların çoğuna konaklama sektörü olarak staj imkanı sunduk.
Amacımız mezun olan öğrencilerin sektörümüzde kalıcı bir şekilde istihdam edilmelerini sağlamak. Çünkü kalifiye çalışan eksikliğinin en fazla hissedildiği sektörlerden biriyiz. Konaklama sektörü olarak turizm meslek liselerinden mezun olan tüm kalifiye çalışanlara talip olmaya devam ediyoruz.
* Meslek liselerini sektöre kazandırma hedefiyle yola çıktık. Böyle bir yarışma fikrinin doğmasında en büyük rolü, konaklama sektörünün yaşadığı kalifiye çalışan sıkıntısı oynadı. Sadece aşçılar ve mutfak konusunda değil, konaklama sektörünün tüm çalışma alanlarında bu sıkıntıyı yaşıyoruz.
Bu yüzden geleneksel hale getirdiğimiz bu yarışmanın kapsamını genişleteceğiz. Kat hizmetleri, ön büro, servis vs. kategorilerini de yarışmaya dahil edeceğiz.
* Konaklama sektörü olarak turizm meslek liselerinden mezun olan tüm kalifiye çalışanlara talibiz.
* Meslek liseleri bizim ana istihdam kaynağımız olmalı.
2018’E İLİŞKİN ÖZET RAKAMLAR
2018 GELEN TURİST SAYISI: 39.4 milyon (Artış oranı yüzde 21.8)
2018 TURİZM GELİRİ: 29.5 milyar dolar (artış oranı yüzde 12.3)
2018 DOLULUK (TÜRKİYE GENELİ): Yüzde 66.1 (Artış oranı yüzde 9.6)
2018 ODA GELİRİ (RevPAR): 46.6 Euro (Artış oranı yüzde 16.9)
2018 ODA FİYATLARI (ADR): 70.4 Euro (Artış oranı yüzde 6.6)
2018 YATIRIMLAR:
2018 yılı Ocak-Kasım döneminde 49 ilde toplam 24 bin 209 yataklı 153 otel projesi için 2 milyar 567 milyon TL’lik teşvik başvurusu yapıldı. 2017 yılında 51 ilde toplam 30 bin 417 yataklı 171 proje için 2 milyar 735 milyon TL’lik başvuru yapılmıştı.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: