Tatili yabancı turist uzatıyor, yerli kısaltıyor
Hareketli bir yaz bekleyen turizm sektörünün temsilcilerine göre yabancı turistlerin konaklama ortalamaları artarken, yerli turistler düşen alım gücü ile birlikte geceleme sayılarını azalttı.

Haziran ayı ile birlikte başta İstanbul olmak üzere pek çok bölgede turizmde hareketlilik artıyor. Turizmciler ağır hasarla atlatılan pandemi döneminin ardından bu yıl özellikle Avrupalı ve Ortadoğulu turistlerden umutlu.
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin yaptığı değerlendirmede, Ortadoğu ve Körfez ülkelerinden gelen turistlerin şu an İstanbul turizmini domine ettiğini, Rusya ve Ukrayna pazarındaki kayıpların geçen yıla göre Güney Amerika, Avrupa, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) gibi pazarlardaki yüzde 300'ü bulan artışlarla telafi edildiğini söyledi.
İstanbul bu yıl turizmde rekor kırabilir
İstanbul’da Beyoğlu, Beşiktaş ve Fatih gibi bölgelerdeki otellerde doluluğun yüzde 90’lara ulaştığını vurgulayan Eresin, yaz aylarında pandemi öncesi, yani 2019’daki yüksek rakamların yakalanacağını ifade etti.
DW Türkçe’ye konuşan Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran da, "İstanbul bu yıl turizmde rekora çok yaklaşabilir hatta bir rekor kırabilir" dedi. Yabancı turistler için önemli bir yoğunluğun oluştuğunu anlatan Onaran, özellikle merkezdeki otellerde boş oda bulmanın çok zor olduğunu belirti.
Yerli turistin konaklama süresi yüzde 10 düştü
TÜROB Başkanı Eresin, yabancı turistler tarafından 2019’da 2.4 olan ortalama geceleme süresinin 2.7 güne çıktığını, ayrıca bunun yıl sonunda 2.9’a çıkmasını beklediklerini söyledi. Ali Onaran ise, yerli turistler için bu durumun tam tersi olduğunun altını çizerek, "Maalesef yerli turistler tatil planlarını kısıyor. Kısmak zorunda kalıyor. Bunu kendi istatistiklerimizde de görüyoruz. 5.6 olan gecelik konaklama ortalaması 5.2’ye kadar geriledi. Yani yüzde 10’luk bir düşüş var" diye konuştu.
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Bülent Bülbüloğlu da konuyla ilgili olarak, şunları söyledi: "Alım gücü çok düştü. İnsanlar tatili artık birinci öncelik olarak göremiyor. İlk sırada doğal olarak barınma, sağlık, gıda gibi ihtiyaçlar var. Önceliklere yöneliyorlar. Ama alım gücü düşse de bir şekilde tatil planları yapılıyor. İnsanlar artık yedi gün konaklayamıyor, üç gün konaklıyor. Daha önce beş yıldızlı otele giden de dört yıldızlı otellere bakıyor."
Yerli turist paket turlara yöneldi
Artık Ege’de ve Akdeniz’de bir otele gidip konaklamanın maliyetinin oldukça pahalı hale geldiğinin altını çizen Ali Onaran, bu yüksek maliyetten kaçan vatandaşların uçak ve konaklama giderlerinin de dahil olduğu paket turlara yöneldiğini ifade etti.
Tatil bütçelerini küçülten vatandaşların geçmiş yıllara göre daha ucuz olan seçenekleri tercih ettiğini aktaran Onaran, özelikle 3-4 günlük veya bir haftalık bölgesel turların bu anlamda güçlü bir taleple devam ettiğini vurguladı.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: