Tatilde Yeni Trend: Şehirler ve ünlüleri

Tatil beldeleri yalnızca sundukları deniz, kum ve doğal zenginlikleriyle değil; sanatın çeşitli dallarında ün yapmış şahsiyetleri ve romanlarda, şiirlerde, dizi ve sinema filmlerinde geçen, ressam ve müzisyenlere ilham veren yerleri barındırmalarıyla da taticileri cezbediyor.

Adil Çulhaoğlu Adil Çulhaoğlu 02/11/2019 11:50
Tatilde Yeni Trend: Şehirler ve ünlüleri

Kadirli'deki pamuk ve çeltik (pirinç) tarlaları ve köylerini anlattığı romanlarıyla Yaşar Kemal, yaşamının son yıllarında mekan olarak Datça'yı seçen Can Yücel, gerçekte şair olup sonradan Muğla'da yarattığı mimarlık eseriyle Ağahan Mimarlık ödülünü alan Nail Çakırhan, yaptıkları kazılarla arkeoloji dünyasına yeni bilgiler kazandıran ve İzmir

Bayraklı’da yıllarca kazı yapan  Ekrem Akurgal, Kadirli-Karatepe'de Halet Çambel, Bodrum'da Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Karaağaçlı ve Sanat Güneşimiz Zeki Müren, İstanbul'da Nobel ödüllü Romancımız Orhan Pamuk, Sait Faik Abasıyanık, Hüseyin Rahmi Gürpınar,Reşat Nuri Güntekin, İzmir'de Dario Moreno gibi isimler ve müze evleri, seyahat acentelerinin tur programlarında yer almaya başladı.

Hayat; hikayelerde, romanlarda

Kadirlili olduğumu öğrenenlerin ilk sorusu, Yaşar Kemal'in romanlarında geçen hikayeler ile Halet Çambel ve yarattığı Karatepe Açık Hava Müzesi ile hikayeleri oluyor. Yaşar Kemal, çocukluk ve gençliğimin geçtiği Kadirli’nin ortasından geçen Savrun Çayı’nın suyunun çeltikçiler ve pamukçular arasında paylaşım kavgalarına neden olduğunu, ağalarla rençberlerin, köylülerin yaşam hikayelerini, kendisinin de yaşadığı olayları romanlaştırır.

Sülemiş’in eteğinden geçen ark (su kanalı) aklıma gelmişti. Kavgaları pek hatırlamıyordum ama sulama bitip evimizin arkasından geçen arka verilen su kesilince, oltayla saatlerce bekleyip tutamadığımız balıkları elimizle tutma sevincini yaşadığımızı unutamıyorum. Bütün komşularla kendimize balık ziyafeti çekerdik.

Şehirler ve ünlüleri

Yıllar önce gittiğim Avusturya’nınşehrinde, ünlü besteci W.A.Mozart’ın müze haline getirilen evinin ziyaretçilerle dolup taştığını, Mozart adı verilerek üretilen hediyelik ürünler ve kahvelerde satılan kurabiyelerin gördüğü rağbetin şehrin turizminde ve ekonomisindeki  yarattığı etkinin büyüklüğünü görmüştüm.

2 yıl önce Karadeniz Bölgesi'ne yaptığım gezide, Sinop gezginlerinin Sabahattin Ali ilgisinin büyüklüğüne şahit olmuştum. Sinop'ta müzeye çevrilen hapishanede Sabahattin Ali'nin yattığı koğuş, Sinop'un tarihi ve doğal zenginlikleri kadar ilgi görüyordu. İzmir'in Asansör'ünde müzisyen Dario Moreno'nun yaşadığı evin bulunduğu sokak, sanatla dolu canlı bir yaşamdan kesit  sunmuştu bize.

Datça'nın simgesi Can Yücel

Yazdıkları dizelerde Datça’nın doğasına, havasına, insanına yer vermekle kalmayıp, 'Beni Datça’ya gömün’ diyerek son mekânını da seçen Can Yücel, Datça'nın sembolü oldu. Büyük ustanın ölümünün üstünden 20 yıl geçti. 

Datça’nın Eski Datça mahallesinde, Can Yücel'in Datça'ya olan katkılarını, izlerinin büyüklüğünü görmek mümkün. Bugün Datça’ya gelenlerden ‘Can Yücel'in yaşadığı yeri görmek için Datça’ya geldim’ diyenlerin sayısının çok fazla olduğunu, Datçalı turizmciler  ifade ediliyor.

Halikarnas Balıkçısı ve Mavi Yolculuk

Bodrum’a sürgüne gönderilen ve Halikarnas Balıkçısı olarak bilinen roman ve öykü yazarı Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın gullet adlı balıkçı tekneleriyle denize açılarak yaptığı tekne gezileri, daha sonraları 'Mavi Yolculuğa' dönüşerek,  ülkemizdeki yat turizminin başlangıcı olarak kabul edilmiştir.  Bugün Bodrum’a yaptığı ekonomik katkının ötesine geçen yatçılık, turizmin büyük ve önemli bir kolu haline gelmiştir.

Şehir ve beldelerin tanıtılmasına ünlü katkısı

Ülkemizin turizmde öne çıkan şehir ve beldelerinde yaşamış ulusal ve uluslararası düzeyde isim yapmış, edebiyat, müzik, tiyatro, sinema gibi sanatın her dalından insanımızın yaşadığı mekanların düzenlenmesi, yaşadıkları semt ve sokaklar ile varsa evlerinin müze ev haline getirilmesi, tatilcileri cezp edecek önemli bir zenginliktir.

Ayrıca bu isimlerin şehir ve beldelerimizin tanıtılmasında çok önemli rol oynayarak, adlarına düzenlenecek sanatsal etkinliklerle destinasyonlarımıza ilgiyi artırarak, ayrı bir alternatif turizm çeşidi haline gelebileceğini düşünüyorum.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.