Tatilde en çok para neye harcanıyor?...

Akademisyenlerin Alanya turizmiyle ilgili yaptığı araştırmada, ''Türk hamamlarının turizm ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğu'', ''Turistin en çok parayı eğlence yerlerinde harcadığı'' ve ''Ev hanımlarının, artan gece hayatı ve alkol tüketiminden endişeli olduğu'' gibi çarpıcı sonuçlar çıktı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Tatilde en çok para neye harcanıyor?...

Akdeniz Üniversitesi ALTSO Meslek Yüksek Okulu (MYO) Öğretim Üyeleri tarafından ''Alanya Turizmi Üzerine Yapılan Araştırmalar ve Sonuçlarının Kamuoyu ile Paylaşımı'' konulu bilgilendirme toplantısı, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Konferans Salonu'nda yapıldı. Toplantıda, Alanya Turizmi ile ilgili öğretim üyeleri tarafından bu güne kadar yapılan 4 araştırmanın sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı.

 

ALTSO MYO Müdürü Doç. Dr. Hulusi Doğan, toplantıda, ''Alanya'ya Gelen Yabancı Turistlerin Türk Hamamlarına İlişkin Memnuniyet Algılamaları'' ile ''Alanya Halkının Turizme Bakış Açısı'', Araş. Gör. Engin Üngüren, ''Alanya'ya Gelen Turistlerin Alışveriş Deneyimleri ve Memnuniyetleri'', Dr. Sevcan Yıldız ise ''Alanya Kalesi Ziyaretçi Yönetimine İlişkin Kale Sakinleri ile Yabancı Turistlerin Algılama ve Değerlendirmeleri'' konulu araştırmaların sonuçlarını paylaştı.

 

-TÜRK HAMAMLARI TURİZM EKONOMİSİNDE ETKİN ROL ÜSTLENİYOR-

 

ALTSO MYO Müdürü Doç. Dr. Hulusi Doğan, ''Alanya'ya Gelen Yabancı Turistlerin Türk Hamamlarına İlişkin Memnuniyet Algılamaları'' konulu, yaş gurupları ve eğitim düzeyine göre turistler üzerinde yaptığı araştırmalarda çok dikkati çekici sonuçlara ulaştıklarını söyledi. Doğan, turistlerin genel olarak Türk Hamamlarından memnun oldukları sonuçlarına ulaştıklarını, bazı eksiklikler ve önerilerinin olduğunu kaydetti.

 

Araştırma sonuçlarının, Türk hamamlarının genel olarak ayrıcalıklı, markalaşmış ve özgün olduğu gerçeğini ortaya koyduğunu belirten Doğan, buna karşın hijyen, personel yetersizlikleri, yabancı dil konusundaki iletişimsizlikler gibi eksikliklerin de olduğunu bildirdi. Masajın, hamamın kalitesine etkisinin çok fazla olduğuna işaret eden Doğan, ''Masaj çok büyük ilgi görüyor. Alanında uzmanlaşmış personelin nezaket kuralları çerçevesinde hareket etmesiyle Türk hamamcılık sektörü değer kazanıyor'' dedi.

 

Doğan, Türk Hamamlarında geleneksel motifli işlemeler, geleneksel kıyafetlerin kullanılması ve geleneksel ezgileri barındıran Türk müziğinin çalınmasıyla daha mistik ve fark yaratılacağını, Türk hamamlarının yaygınlaşmasının da bu manada büyük önem taşıdığını söyledi. Birçok millet üzerinde yaptıkları araştırmada memnuniyet derecesinin yüksek olduğunu, sadece İngilizlerin memnuniyet derecelerinin düşük olduğunu belirten Doğan, İngilizlerin bu konuda görüşlerini anlatırken, ''Nasılsa bu İngilizler hiçbir şeyden memnun olmaz'' düşüncesiyle kendilerinin geçiştirildiğini vurguladığını, İngilizleri de memnun edecek düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade etti.

 

Türk hamamlarında genelde yaşlıların memnuniyetinin daha yüksek olduğunu bildiren Doğan, eğitim düzeyi arttıkça memnuniyetin azalmasının ise derinlemesine araştırılması gereken bir mesele olduğunu kaydetti. Doğan, ''Müşterinin eğitim düzeyi arttıkça hizmet kalitesi, görevli personelin dil sorunu ve hijyenin eksikliği daha çok dikkati çekiyor. Ancak şu bir gerçek, tüm olumsuzluklara sahip Türk hamamları, turizm ekonomisinde çok önemli bir yere sahip'' diye konuştu.

 

-TURİST, EN ÇOK PARAYI GEZME VE EĞLENCEYE HARCIYOR-

 

Araştırma Görevlisi Engin Üngüren, ''Alanya'ya Gelen Turistlerin Alışveriş Deneyimleri ve Memnuniyetleri'' konulu araştırmasının sonuçlarını açıklarken, en çarpıcı sonucun, turistlerin en çok parayı eğlenceye harcaması olduğunu söyledi. Çeşitli milletlerden bin 898 turist ile görüştüklerini ve bu görüşmelerden elde ettikleri bilgileri derlediğini açıklayan Üngüren, esnafın Alanya'ya gelen turistler hakkındaki düşüncelerini de araştırdığını bildirdi.

 

Elde ettikleri sonuçlara göre genel olarak esnafın turistlerden memnun olmadığını belirlediklerini vurgulayan Üngüren, Alanya'ya gelen turistlerin genel olarak 18-29 ve 30-41 yaş guruplarından oluştuğunu ve en çok gezi, eğlence için para harcadıklarını, bunun yanı sıra tekstil ve hediyelik eşya satışlarının da önemli yeri olduğunu, esnafın, turistleri ''Parasız'' ve ''Ucuzcu'' gibi değerlendirmesinin doğru olmadığını kaydetti.

 

Alanya'nın her şeyden önce sahip olduğu ve kazanılmış değerlerini saptamak gerektiğine de değinen Üngüren, ''Alanya'da sahip olunan değerler doğa, deniz, kum ve güneş. Ama kazanılmış değerler konusunda Paris'in Eiffel Kulesi benzeri bir değer eksikliği var'' dedi.

 

Alanya'ya gelen turistler arasında yaptıkları ankette 750 avro aylık geliri olanların yüzde 27, 751–1500 avro arası aylık gelire sahip olanların yüzde 31 olduğunu belirten Üngüren, alışveriş yapmadan ilçeden ayrılan turistin yok denecek kadar az olduğunu söyledi. Yüzde 34'ü Alman, yüzde 18'i Rus, geri kalanının Türk ve diğer milletlerden olan turistlerin yüzde 3'ünün 1–50 avro arası, geri kalanının ise 50 avronun üzerinde para harcadığını kaydeden Üngören, ''Turist bir şekilde alışveriş yaparak para harcıyor. Memnuniyet derecesi yükselirse daha fazla da harcıyor. Ayrıca turistlerin yüzde 59'unun alışveriş için yöresel pazarları tercih ettiği de araştırma sonuçlarında ortaya çıktı'' diye konuştu.

 

Alanya'nın en büyük artısının turistlerin çoğunluğunun birden fazla ilçeye gelmesi olduğunu bildiren Üngüren, şöyle devam etti:

 

''Alanya'ya ilk kez gelen turistlerin oranı yüzde 46, birden fazla gelenlerin oranı yüzde 54 olarak belirlendi. Bu da turistlerin genel olarak Alanya'dan memnun ayrıldıklarını gösterir. Ayrıca gelen turistleri ilçemize gelmeleri yönünde önce acentelerin yönlendirmesine rağmen daha sonra da arkadaş önerisi ve internetin etkilediği gerçeğine ulaştık. Özellikle arkadaş tavsiyesi ile gelenlerin durumu ele alındığında, ilçemize gelen her turiste birer turizm elçisi gözüyle bakmamız gerektiğini anlayabiliyoruz. Ayrıca internetin de önemi ortada. Tüm firmaların iyi bir tanıtım için internet sitelerini daha etkin kullanmaları gerekiyor.''

 

ÖREN YERLERİ DAHA İYİ TANITILMALI-

 

Dr. Sevcan Yıldız ise ''Alanya Kalesi Ziyaretçi Yönetimine İlişkin Kale Sakinleri ile Yabancı Turistlerin Algılama ve Değerlendirmeleri'' konusundaki sunumunda ören yerlerinin yeterince tanıtılmadığının ortaya çıktığını söyledi.

 

Alanya'da en çok ziyaret edilen ören yerinin Alanya Kalesi olduğunu belirten Yıldız, diğer ören yerlerinin çok fazla tanıtımda kullanılmadığını, birçok turistin bilgi eksikliği içinde olduğunu bildirdi.

 

Üngören, ören yerlerindeki başlıca sıkıntıların, tuvalet eksikliği, güvenlik yetersizliği, otopark düzensizliği olarak öne çıktığını, bu sorunların çözülmesi ve tanıtım eksikliğinin giderilmesi halinde ören yerlerinin turizm ekonomisine daha fazla katkı sağlayacağını belirtti.

 

-ALANYA HALKI TURİZMİN SOSYOEKONOMİK KATKISINA İNANIYOR-

 

Toplantının son sunumunu da yine ALTSO MYO Müdürü Doç. Dr. Hulusi Doğan yaptı. ''Alanya Halkının Turizme Bakış Açısı'' konulu araştırmasının sonuçlarını açıklayan Doğan, Alanya halkının genel olarak turizmi sosyokültürel bir tehdit olarak algılamadığını, aksine turistin varlığının yerel kültüre olumlu etki yaptığı düşüncesine sahip olduğunu söyledi. Doğan, ''Ancak ev hanımları ve memurlar biraz kaygılı. Özellikle ev hanımları turizmle birlikte artan gece hayatından ve alkol tüketiminden kaygılı'' dedi.

 

Turizmin yabancı dile önemli katkısının bulunduğu şeklinde Alanya halkında bir başka olumlu düşünce olduğunu da sözlerine ekleyen Doğan, eğitim arttıkça turizme karşı her türlü olumsuz bakışın hızla azaldığını vurguladı.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.