Tarihi yarımada yenileniyor, Kapalıçarşı'ya markalar geliyor...

İstanbul'un her yanında yürütülen yenilenme projeleri tarihi yarımadayı da sardı. Sirkeci'den Aksaray'a uzanan hat, kısa zamanda önemli değişiklikler geçirecek.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Tarihi yarımada yenileniyor, Kapalıçarşı'ya markalar geliyor...
Her gün her yerinde yeni bir projenin hayata geçirildiği İstanbul'da, yaşanan değişimden bir süredir tarihi yarımada da payını alıyor. Sirkeci'den geçip Aksaray'a doğru ilerleyen tramvay hattında etrafınıza baktığınızda sürekli bir şeylerle uğraşıldığını fark edebilirsiniz. Günde iki milyon insanın yolunun düştüğü söz konusu hat üzerinde, ana caddeye bakan binaların cepheleri yenilenirken, Sultanahmet, Laleli ve Tahtakale bölgeleri yayalaştırılıyor.

Önümüzdeki günlerde restorasyondan yeni çıkan Çemberlitaş'ın ışıklandırılacağını; Beyazıt Yangın Kulesi'nin turizme açılacağını; Marmaray'ın faaliyete geçmesi nedeniyle de tarihi Sirkeci Garı'nın şehir müzesine dönüştürüleceğini öğreniyoruz. Tarihi Kapalıçarşı'da şu günlerde 14 milyon liralık bir bütçe ayrılan yenileme çalışmaları sürerken, Sarayburnu'nda hayata geçirilmesi düşünülen İstanbul'un en büyük projelerinden biri Ulaştırma Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesi arasında görüşülüyor.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, bu kadar kalabalık bir merkezde dünyanın en iyi projesini bile uygulamaya geçirmenin pek kolay olmadığını, buna karşın şimdiye kadar herhangi bir sorun yaşamadıklarını söylüyor. En çok önem verdiği işlerden biri Kapalıçarşı'nın yenilenmesi...

'Yeni' Kapalıçarşı'nın uluslararası çapta markalara da ev sahipliği yapacak olmasının, onun tarihi dokusunu bozmayacağını söylüyor; 'Geçmişten kalan tarihi miras, yeni gelen markalar nedeniyle bozulmaz. Önemli olan orijinalliğini bozmadan, yeni kullanım işlevleri kazandırmak. Çarşı'da neredeyse harabeye dönüşmüş yüzlerce han var, çoğunun ikinci katı kullanılamıyor. Burayı İstanbul çapında değil, uluslararası seviyede çekim alanına dönüştüreceğiz.'

Yeni turistik merkez İstanbul Üniversitesi

İstanbul Üniversitesi'nin Merkez Kampusu içinde bulunan Beyazıt Yangın Kulesi, yeni yılla birlikte turizme açılacak. Üniversitenin tarihi kapısından giriş yapan turistler kuleyle birlikte, bağış yoluyla üniversiteye gelen resim koleksiyonunun bulunduğu yan binadaki sergiyi, 2. Abdülhamit tarafından yaptırılan kütüphaneyi ve havuzlu bahçeyi de gezebilecekler. Yaklaşık bir yıldır hazırlıkları yürütülen projenin merkezinde yer alan Yangın Kulesi, gece de görülebilmesi için ışıklandırılacak ve eski işlevleri yeniden canlandırılacak.
Eskiden havanın yağmurlu olduğunu haber vermek için yeşil, sisli olduğunu haber vermek için sarı ve havanın açacağını haber vermek için ise mavi ışık yansıtılırmış. 


Çıkan yangınları haber vermek için 1749 yılında 85 metre yüksekliğinde inşa edilen ahşap kule, iki ayrı yangında yanınca 1828'de 2. Mahmut tarafından, bu kez taş yapı olarak tekrar inşa edildi. Nöbet katı, işaret katı ve sancak katı olmak üzere üç bölümü bulunan kule, 1997'de restorasyondan geçti.

Eski yarımadanın yeni projeleri

Çemberlitaş'ın geçmişi milattan sonra 330 yılına kadar uzanıyor. O tarihlerde şehre imparator Birinci Konstantin onuruna dikilmiş. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, 17 Ağustos 1999'daki depremde hasar gördüğünü tespit edince restorasyona karar verilmiş. 2002'de başlayan çalışmalar sekiz yılın ardından, önceki aylarda tamamlanmıştı. Yanından geçen tramvayın titreşimlerinden zarar görmemesi için rayların altına titreşim azaltıcı elemanlar yerleştirilmiş. Çemberlitaş, yeni yılla birlikte sarı ve beyaz ışıkla aydınlatılacak.

Kapalıçarşı'ya büyük markalar gelecek

Kapalıçarşı, 550 yıl önce İstanbul'un merkezindeki 30 bin 700 metrekarelik alana kurulmuş, 66 sokağı ve 4 bin civarındaki dükkanıyla görkemli bir yapı. Şu anda 25 bin kişiye istihdam sağlıyor, günde 300 - 500 bin insanı kendisine çekiyor. Son olarak 1980'de bakımdan geçen çarşı, şu günlerde 14 milyon liralık proje bedeliyle tekrar onarılıyor. 50 mimarın çalıştığı restorasyon projesine çatıdan başlanmış.
Ardından duvarların ve yapının temelinin yenilenmesi yapılacak. Altyapı değiştirilecek, ısıtma ve aydınlatma sistemleri kurulacak. Çalışmaların 2011'in sonuna kadar tamamlanacağı öngörülüyor. 'Yeni' Kapalıçarşı için öngörülen durumlardan diğeriyse uluslararası alandaki büyük markaların buraya gelecek olması.

Sultanahmet - Aksaray arasına makyaj

Yenileme çalışmalarından bir diğerinin konusu ise Sultanahmet ile Aksaray arasındaki Divanyolu, Yeniçeriler, Gedikpaşa ve Ordu caddelerinde bulunan binaların dış cepheleri... Bu ana caddeler üstünde tarihi yapılarla yan yana duran, sonradan yapılmış binaların cephelerini Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nce oluşturulan bir ekip yeniliyor. Geçen yıl başlayan çalışmalarda şimdiye kadar 87 binanın cephesi elden geçirilmiş, proje gelecek yıl tamamlandığında güzergah üzerinde yenilenmemiş bina kalmayacak.
(Shf)

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.