Sümela'yı canlandıracak proje...

Çakırgöl Kayak Merkezi projesinin hayata geçmesiyle, kışın da bölgenin ziyaretçi akınına uğraması bekleniyor. Doğu Karadeniz'in en çok ziyaret edilen turistik mekanlarından olan, ancak kışın ziyaretçisi sayısı düşen Sümela Manastırı'nın, Çakırgöl Kayak Merkezi projesinin hayata geçmesiyle, kışın da ziyaretçi akınına uğrayacağı belirtildi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Sümela'yı canlandıracak proje...

Trabzon'un Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi'ne hakim Karadağ'ın eteklerindeki sarp kayalıkları kurulu olan Sümela Manastırı, her mevsim ayrı güzelliği ile Doğu Karadeniz'de en çok ziyaret edilen yerleri arasında yer alıyor. Trabzon Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre, Sümela Manastırı'nı 2008'de 19 bini yabancı, 172 bini yerli olmak üzere toplam 191 bin turist ziyaret etti.

 

Her yıl ziyaretçi sayısında artış yaşanan manastırı, 2009'un ilk 11 ayında 21 bini yabancı, 210 bini yerli olmak üzere toplam 231 bin turist gezdi. Ancak istatistikler değerlendirildiğinde, kış mevsiminde, söz konusu yöreye gelen turist sayısında, ciddi oranda azalma yaşanıyor. Bunun nedeni, mevsimsel etkenlerin yanı sıra, altyapıdaki eksikliklere bağlanıyor. En büyük sorun ise Sümela Manastırı yolunun, kar yağdığında kapanması olarak gösteriliyor.

 

Sümala Manastırı'ndan daha yukarıda olan ve 2 bin 600 rakımda bulunan Gümüşhane sınırları içindeki Çakırgöl etrafında yapılması düşünülen 4 bin yatak kapasiteli Çakırgöl Kayak Merkezi projesinin hayatı geçmesiyle, kışın manastıra ulaşımda yaşanan sorunların otomatikman ortadan kalkacağı belirtiliyor. Kayak merkezi için 2004 yılında başlanan Çakırgöl çevre düzenlemesi bir yandan devam ederken, bir yandan da Altındere Milli Parkı içinden geçecek yol yapım çalışmaları sürüyor.

 

Yap, işlet, devret modeliyle yapılması düşünülen ve 250 milyon dolara mal olması beklenin Çakırgöl Kayak Merkezi projesinin, müteşebbislerce hayata geçirilmesi için öncelikli olarak yol sorunun çözülmesine çalışılıyor.

 

SÜMELA MANASTIRI'NIN İBADETE AÇILMASI...

 

Bunun yanında, geçen yıl 15 Ağustos'ta bir grup turistin, ayin yapmak istemesiyle tartışılan Sümela Manastırı'nın ibadete açılması düşüncesinin hayata geçmesinin de turizmi canlandıracağı belirtiliyor. Ancak, Trabzon Valisi Recep Kızılcık'ın, bu yönde bir çalışma yapıldığını, kararın ilgili bakanlıklarca verileceğini açıklamasına rağmen, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yakın bir zamanda gazetecilerin sorusu üzerine, 'bu yönde resmi bir çalışma olmadığını' söylemişti.

  

Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sümela Ören Yeri'ndeki güzelliğin dünyanın hiç bir yerinde bulunmadığını belirterek, Sümela Manastırı'nın her mevsim farklı bir güzellik sunduğunu söyledi. Yöredeki kış turizmini geliştirmek istediklerini anlatan Genç, ''Sümela Manastırı'nın yılda bir kez ibadete açılacağı ifade ediliyor. Resmiyet kazandı mı bilmiyorum ama bunu olumlu buluyoruz. Hatta manastırın bir günle sınır tutmayıp, belirli zamanlarda inanç turizmine açılması lazım'' dedi.

 

Genç, Katoliklerin İzmir Selçuk'a gelerek hacı olabildiğini belirterek, şöyle devam etti: ''Orada yaşayan Türkler ne milliyetini, ne dinini değiştiriyor. Sümela için neden korkuyoruz bilmiyorum. Biz Müslümanız ve Türk'üz. Sümela Manastırı, inanç turizmi açısından değerlendirilir ve Çakırgöl Projesi hayata geçerse, yöredeki canlılık ziyadesiyle artacaktır.''

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.