STR otelleri sömürüyor mu?

STR, Amerikalı bir acente Smith Travel'ın 1985 yılında “Yahu şu memlekette binlerce otel var.  Gelin şunların gelirlerini birbirleriyle yarıştıralım, para kazanalım” diye açtığı şirkettir.

Aykut Bakay Aykut Bakay 19/08/2018 20:49
STR otelleri sömürüyor mu?

İlk olarak kollarını sıvayıp, otellerin isimlerini, adreslerini, iletişim bilgilerini toplayarak işe başlayan şirket; çok kısa zaman içinde global hale gelmiş, turizm sektörüne ciddi bir data sağlayıcı olmuştur. 2012'de “En hızlı büyüyen şirketler” listesinde ilk sıralara girmeyi de başarmıştır. Kısa zamanda nerdeeen, nereye.

Şimdilerde biz de Türkiye'de “STR verilerine göre…” diye başlayan konuşmaları çok dikkatle dinliyoruz. Otelci ve turizmcilerin birçoğu önemsiyor da, kimdir bu STR? Nedir, ne raporları yayınlıyorlar, oteller için niye bu kadar önemlidir, anlatalım biraz.

Portföylerinde 16 ülkeden 60 bin otel var

“En hızlı büyüyen şirket STR” demiştik ya, son verilere göre, portföylerinde 16 ülkeden 60 bin otel var. Her bir otelin ödeme yaptığını da düşünürseniz, iyi para topluyor. İnsan, 'Taş atıp kolları mı yoruldu' diye, sormadan geçemiyor.  Fikir iyi kurgulanmış; pasta büyük, ürün güzel.

STR'ın tüm işi, elektronik ortamda otelcilere rakiplerinin durumunu raporlamak. Kısacası sinerji yaratma, ya da amiyane tabirle gaza getirmedir. Biraz daha açalım; oda gelir verilerini, işletmelerin isimlerini vermeden birbirlerine aktarıp, bölgedeki rekabet durumunu ve analiz bilgilerini paylaşmak. Oteller de, uyguladıkları fiyatlarının yeterli olup olmadığını ve piyasa rekabetindeki yerini sorgulamaktadır.

STR ücretlidir

Adr, revpar, satılan oda, satılmayan oda gibi verilerle, belirlenen oteller arasında sıralamada şuradasın demektedir. İşte bu yüzden turizmi ve otelleri yöneten insanlar için önemlidir. İşletmelerinin pazarlarda kendine özgü strateji oluşturulmasını ve rekabet etmesini sağlar.

Siz sormadan, öğrenmek isteyenlere söyleyeyim, STR ücretlidir. Bölgenizde rekabet için seçtiğiniz otelleri çoğalttıkça da, fiyat artar.

STR verileri özellikle yeni yatırımcılar için çok değerlidir

Raporlarında belli bir şehir, ülke veya ülkeler seçebileceğiniz gibi, konaklama yapan misafirlerin hangi kategoriden kaldığını da görebilirsiniz. “İstanbul’da oda fiyatları geçen ay yüzde şu kadar arttı ve şu fiyattan satıldı “ diye konuşanların çoğu da, işte bu raporlardan konuşuyor.

Gizlidir çünkü işletmelerin ismi geçmez, doğru ve güvenilirdir. Özellikle yeni yatırımcılar için çok değerlidir. Yatırım yapacakları bölge için ön bilgi ve fizibilite çıkarırlar.

STAR adıyla da anılır

STR Global, zaman içinde STAR adı altında farklı versiyonlar geliştirdiği için, bu isimde de anılır. Demiştik ya, ilk olarak otellerin datalarını topluyorlar diye. Datalarında, bütün dünyadan 14.5 milyon oda var. 156 bin otel sabinine ait bilgi de dahil, tüm bilgi datasını otel tedarikçilerine satar, ticaretini yaparlar.

STR, data sağlayıcıdır. Sadece otel yöneticilerine değil, turizmle uğraşan, medya , dernek, resmi kuruluşlar hatta bilgi ve data yayınlayan herkes için kaynaktır. Buradan şehir analizlerini, bölge ve ülke analizlerini alabilirler. Sisteme girmek için uluslararası zincir veya beş yıldızlı bir otel olmanız şart değildir. Hatta otel olmanız bile şart değildir.

Sisteme girmek için otel olmanız bile şart değil

STR, sadece otelller arası analiz çıkartmaz, restoranlar da STR verilerini kullanabilir. Toplantı, banket yemekleri, catering, alacart restoran, bar, havuz bar, teras bar, gibi birçok segmentlerle diğer restoranların operasyonlarını karşılaştırmanız mümkün. Ancak Avrupa'da yaygın olmasına karşın, Türkiye'deki restoranların STR kullandığını hiç duymadım.

Piyasadaki yerlerini ve rekabet güçlerini öğrenmek isteyenler, için bu siteme kucak dolusu para yatırıyor. Yok mu Türkiye'de bu sistemi oluşturacak kimse?

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.